imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Most akkor mi is van az univerzális alkalmazásokkal?


Noha a Project Marzipan végül nem köszöntött be az idei WWDC-n, az Apple azért kitért a dologra egy bővített mondat erejéig. Lesz, nem lesz, hogy áll most a dolog? Mondjuk!

Rendszeres időközönként megy egy kört a pletyka, miszerint összeolvad majd az iOS és a macOS, amolyan Windowsosan. Természetesen, mint az bizonyára mindenkinek feltűnt, ez végül sosem következett be.

Igenám, de aztán tavaly év végén az egyik legmegbízhatóbb forrásnak számító Mark Gurman bedobta a hírbombát, miszerint az iOS 12 legnagyobb újítása az lesz, hogy valamilyen formában egyesülnek az iOS-es és macOS-es appok. Ezt nevezik állítólag Project Marzipannak a színfalak mögött, és meglehetősen izgalmas felvetésnek hangzott.

A WWDC előtt egy hónappal John Gruber már pedzegette, hogy nem eszik olyan forrón a kását, és hogy 2019-nél előbb ne várjuk a dolgot. Mint kiderült, igaza is lett, valóban nem jött el a Project Marzipan ideje. Ettől függetlenül Craig Federighi reflektált a kérdésre, alább láthatjátok az Apple frappáns válaszát.

Fontos, hogy különbséget tegyünk az iOS és macOS rendszerek összeolvadása, illetve az iOS-es és macOS-es alkalmazások összeolvadása között. A kategorikus elutasítás az Apple részéről előbbire vonatkozott, míg utóbbit, azaz a Project Marzipant lényegében elismerte, és megerősítette a 2019-es dátumot. Röviden és tömören tehát a címben feltett kérdésre az a válasz, hogy

igen, jövőre jönnek az univerzális alkalmazások.

Az univerzalitás alatt itt azt kell érteni, hogy a két platformra történő fejlesztés jelentős részben meg fog egyezni, és gyakorlatilag csak a felszínen válik ketté egy macOS-es és az iOS alkalmazás. Magyarul minimális erőbefektetéssel el lehet készíteni az adott alkalmazást mindkét platformra, nem kell újra alapjaiból felhúzni a kódot feleslegesen.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!