imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Most akkor mi is van az univerzális alkalmazásokkal?


Noha a Project Marzipan végül nem köszöntött be az idei WWDC-n, az Apple azért kitért a dologra egy bővített mondat erejéig. Lesz, nem lesz, hogy áll most a dolog? Mondjuk!

Rendszeres időközönként megy egy kört a pletyka, miszerint összeolvad majd az iOS és a macOS, amolyan Windowsosan. Természetesen, mint az bizonyára mindenkinek feltűnt, ez végül sosem következett be.

Igenám, de aztán tavaly év végén az egyik legmegbízhatóbb forrásnak számító Mark Gurman bedobta a hírbombát, miszerint az iOS 12 legnagyobb újítása az lesz, hogy valamilyen formában egyesülnek az iOS-es és macOS-es appok. Ezt nevezik állítólag Project Marzipannak a színfalak mögött, és meglehetősen izgalmas felvetésnek hangzott.

A WWDC előtt egy hónappal John Gruber már pedzegette, hogy nem eszik olyan forrón a kását, és hogy 2019-nél előbb ne várjuk a dolgot. Mint kiderült, igaza is lett, valóban nem jött el a Project Marzipan ideje. Ettől függetlenül Craig Federighi reflektált a kérdésre, alább láthatjátok az Apple frappáns válaszát.

Fontos, hogy különbséget tegyünk az iOS és macOS rendszerek összeolvadása, illetve az iOS-es és macOS-es alkalmazások összeolvadása között. A kategorikus elutasítás az Apple részéről előbbire vonatkozott, míg utóbbit, azaz a Project Marzipant lényegében elismerte, és megerősítette a 2019-es dátumot. Röviden és tömören tehát a címben feltett kérdésre az a válasz, hogy

igen, jövőre jönnek az univerzális alkalmazások.

Az univerzalitás alatt itt azt kell érteni, hogy a két platformra történő fejlesztés jelentős részben meg fog egyezni, és gyakorlatilag csak a felszínen válik ketté egy macOS-es és az iOS alkalmazás. Magyarul minimális erőbefektetéssel el lehet készíteni az adott alkalmazást mindkét platformra, nem kell újra alapjaiból felhúzni a kódot feleslegesen.

iPhone XS | Részletre is

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!