imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Akkor most milyen iPadek is vannak?


Az Apple nem csak a WWDC-n, de még pár hónappal az esemény előtt egy csendes frissítés keretein belül is kavart a táblagéppalettáján. Ebben a cikkben kicsit tisztázni szeretnénk a helyzetet, hogy mindenkinek átlátható legyen a jelenlegi iPad kínálat.

Az Apple hajlamos megkavarni a fejeket, ha az elnevezésekről van szó. Gondoljunk csak például az Apple Watch-ra, aminek a Series 1-ese nevével ellentétben már az okosórák második generációját képviseli, ami mellett persze ott van még a ténylegesen első Apple Watch, amit jobb híján Series 0-nak nevezünk, és a csúcsmodell, a Series 2 is.

Az elmúlt hónapokban az iPad paletta is alaposan átszerveződött, vannak itt a több éves modellektől elkezdve egészen friss darabok is. A kavarások elkerülése végett most összeszedjük, mi a felhozatal.

iPad Pro

Kezdjük is a legnagyobb változásokon átesett csoporttal, a nagy teljesítményű, Apple Pencil támogatással érkező iPad Prókkal. A legnagyobb változás ebben a szegmensben az, hogy az Apple levette a listáról a 9,7”-es Prót, és helyette a mostani WWDC-n bemutatta a fizikai méretben (majdnem) ugyanakkora, de a vékonyabb kávának köszönhetően 10,5”-es kijelzővel szerelt iPad Prót.

Ez a modell sok szempontból a legfejlettebbnek tekinthető. A legjelentősebb újítás talán a 120 hertzes képfrissítéssel érkező kijelző, és az A10X, 6 magos processzor, amit egy 12 magos GPU egészít ki. Ez a kombó 30%-kal jobb processzor teljesítményt és 40%-kal gyorsabb grafikus számítást tesz lehetővé a korábbi, amúgy sem gyenge korábbi modellhez képest. Emellett ott van még a 12 megapixeles, képstabilizátorral felszerelt, 4K képes hátlapi, és a 7 megapixeles előlapi kamera, na meg a 20 miliszekundumos Apple Pencil válaszidő a ProMotion technológiának köszönhetően.

Akiknek nagyobb kijelzőre van szüksége, azok továbbra is választhatják a 12,9”-es iPad Prót, ami a vékonyabb káván kívül szinte minden újítást megkapott. Ebben a modellben is az új processzor és GPU dobog a szebb kijelző alatt, ugyanúgy a szuper kamerával lőhetjük a képeket, és még a ProMotionről sem kell lemondani. Lényegében tehát csak az a kérdés, hogy mekkora kijelzőméretre van szükséged.

iPad

Március végén érkezett a simán csak iPad névre hallgató új modell, ami leváltotta az addigi Air szériát. Ez a frissítés több szempontból is érdekes. Az Apple egyrészt levitte az árakat, és több specifikáción is javított, ugyanakkor a kijelző valamivel rosszabb lett, illetve a fizikai méretek is csak minimálisan nőttek.

Ebben a modellben egy A9-es processzor teszi a dolgát, az addigi A8X helyett, a kijelző maradt 9,7”, ami továbbra sem támogatja az Apple Pencilt. Az akkumulátor kapacitása sem változott, illetve megmaradt a 8 megapixeles hátlapi és az 1,2 megapixeles előlapi kamera is. A ház viszont 6,1 mm-ről 7,5 mm-re hízott. Lényegében tehát egy kiváló ár/érték arányú (talán a legjobb a felhozatalból) termékről van szó, aminek persze megvannak az egyértelmű korlátai. Azoknak ajánlott, akiknek csak egy jó, megbízható táblagépre van szükségük, ami inkább multimédiás, semmint munkaeszközként funkcionálna.

iPad mini

Itt meg is érkeztünk a felhozatal legelévültebb darabjához, az iPad mini 4-hez. A terméket még 2015 őszén mutatta be az Apple, így a hardver fölött picit már eljárt az idő, de ettől függetlenül továbbra is egy jó gépről van szó (na meg persze az egyetlen kis kijelzős változatról).

Ami a vasat illeti, egy A8-as processzor, és egy M8-as mozgáskövető koprocesszor teljesít szolgálatot. A kijelző mindössze 7,9″-es, viszont a pixelsűrűség az összes fentebbi modellnél jobb, 326 ppi (szemben a többi modell 264-es értékével). A kamera ugyanúgy 8 illetve 1,2 megapixeles, mint az iPadnél, az akkumulátoridő kiváló, és az ár is kedvező. Ha valakinek ez az egyetlen méret, ami megfelelő, ne aggódjon különösebben a régebbi hardver miatt, az iPad mini 4 bőven bírja még az iramot.

Röviden összefoglalva tehát három csoportra bontható a táblagépes kínálat. Egyrészt van a kis kijelzős Mini 4, másrészt van a nagyobb kijelzős, sztendernek számító sima iPad, és végül ott vannak még a Prók, amik azoknak jöhetnek jól, akiknek kell az Apple Pencil és a nagyobb teljesítmény. Bármilyen iPadről is legyen szó, azt mindenképpen vegyük bele a számításba, hogy az iOS 11 legnagyobb nyertese egyértelműen a táblagépes felhozatal lett.

Ha egy iPad Pro vásárlásán töröd a fejed, de sokallod az árakat, mindenképpen fontold meg valamelyik kifutó modell (9,7 és 12,9”) beszerzését, hiszen most akár 65 ezer forint kedvezményre is szert tehetsz.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!