imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Akkor Tinderezz, ha nem számít az adatvédelem


A norvég fogyasztói tanács legújabb információi szerint a felkapottabb randiappok, mint Tinder, Grindr és OKCupid mind megosztják személyes adatainkat harmadik féllel.

Bár eddig is lehetett sejteni, hogy legféltettebb titkainkat nem itt érdemes kiteregetni, ennek ellenére meglepően terebélyes a lista. Az alkalmazások ugyanis a számos érzékeny információ mellett GPS helyzetünkhöz és szexuális beállítottságunkhoz is hozzáférnek, amiket bátran osztanak meg számos vállalattal.

Grindr emellett felhasználói HIV státuszával is tisztában van, OKCupid pedig droghasználatról, etnikai hovatartozásról és vallásról is továbbít információkat olyan elemzőcégeknek, mint a Braze.

Techóriások sem maradnak ki a vádból

Többek között a Twitter és az AT&T is meg lett gyanúsítva, hogy közvetítő szerepet játszanak az információáramlásokban. Például Twitter alá tartozó MoPub 160 hirdetőcég számára adja ki a Grindren összegyűjtött adatokat, állítja a norvég fogyasztói tanács.

Természetesen más appok terén is hasonló a helyzet. Vizsgálat során a Muslim – Qibla Finder és ciklusfigyelő Clue alkalmazás leírásában sem teljesen tiszta mi történik az adatainkkal. Ha ezt kontroll alatt szeretnénk tudni még a folyamatosan frissülő jogi szakzsargon hosszas átfésülése sem jelent megoldást minden esetben. Legtöbbször az érintett cégekkel szükséges felvenni a kapcsolatot, hogy teljesen utána tudjunk járni mi történik.

GDPR a megoldás?

A Noyb norvég privát csoport a vizsgálatra hivatkozva GDPR vizsgálatot indított számos érintett céggel szemben, mint a Grindr, Twitter, AppNexus, OpenX és Smaato. A célkitűzésük, hogy a fogyasztói egyensúlyt helyreállítsák és mi, felhasználók tudjuk eldönteni pontosan mit szeretnénk megosztani.

Ti hogy próbáljátok felügyelni milyen személyes adatok kerülnek megosztásra rólatok? Mennyire figyeltek erre?

Forrás: Engadget

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!