imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Alkalmazásként támadt fel a klasszikus iPod


Egy egyetemista dizájner az iPhone-on keltette életre a legendás zenelejátszót, a letöltéssel azonban sajnos még várnunk kell.

Öt éve már annak, hogy az iPod Classic nyugdíjazásával végleg eltűnt a „click wheel” az Apple palettájáról. Az ikonikus beviteli megoldás ilyen-olyan formában összesen 13 évig volt jelen a kínálatban, s az egekbe repítette a céget, hiszen az mp3-kütyü sikere nélkül soha nem jöhetett volna létre az iPhone, az iPad, vagy a Watch. S ha már iPhone: az érintőtárcsa a maga korában olyan formabontónak számított, hogy az okostelefon tervezésének kezdeti fázisában még ezzel próbálták megoldani az új eszköz vezérlését is.

C163665_PB

E meredek elképzelés meghiúsulásáért ugyan hálásak lehetünk az univerzumnak, ám a click wheel attól még sokakban idéz fel kellemes emlékeket. Így volt ezzel Elvin Hu is, a New York-i Cooper Union College dizájn szakos hallgatója, aki addig ment, hogy végül saját szakállára támasztotta fel az iPod Classicot a telefonja képernyőjén. A hobbiprojektként hegesztett app mindent tud: megvan a kattogó hang, a haptikus visszajelzés, de még az albumborítók között szörfölő Cover Flow nézet is.

Az alkotó Twitter-fiókján egy rövid videót tett közzé a mindössze pár hónapja fejlesztett szoftveres csodáról, amihez még az eredeti eszköz atyja, Tony Fadell is hozzászólt. A kétmilliós nézettséget ostromló bemutató kapcsán Hu úgy nyilatkozott a Verge-nek, hogy gyerekkora óta rajong az Apple termékeiért, melyek nagyban inspirálták arra, hogy végül a dizájnt válassza hivatásául. Elmondása szerint az app még kezdeti stádiumban van, a végleges verzió talán decemberben jön, ezt azonban nem valószínű, hogy valaha is viszontlátjuk az App Store-on.

Az Apple ugyanis elég szigorúan veszi a szabadalmakhoz fűződő jogait, így kétséges, hogy pont egy külsős fejlesztő hozza majd vissza legendás terméküket. Hu ennek ellenére is nekifut az engedélyezési eljárásnak, s ha falakba ütközik, akkor nyílt forráskódú formában publikálja a projektet.

Reménykedni persze szabad, ha másban nem is, akkor abban, hogy az Apple felfigyel a dologra, s megcsinálja a saját verzióját.

Ez mindenképp nagy show lenne, hiszen az iPhone-on az iOS 4 óta nem láttunk iPodot (a zenelejátszó neve az iOS 5-el simán csak Zene lett), a Cover Flow animációiban pedig utoljára még az iOS 6 idején gyönyörködhettünk. Én mindenképpen örülnék a dolognak, szerintem simán elférne egy ilyen “retro üzemmód” a gyári zene alkalmazásban, hiszen stílusos módja lenne ez az Apple történelme előtti tisztelgésnek.

Forrás: The Verge

Szerinted mennyi az esély egy gyári iPod appra?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!