imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Alkalmazások kilépésre kényszerítése Macen


Mai tippünk ismét elsősorban kezdő Mac-felhasználóknak lehet hasznos. Néha belefuthatunk olyan helyzetbe, hogy egy alkalmazás egyszer csak nem reagál semmire – „lefagy” –, és hirtelen nem tudjuk, hogy mihez kezdjünk vele, egyáltalán hogyan lépjünk ki belőle. Erre való a „kilépésre kényszerítés”, vagyis a Force Quit opció.

Honnan tudhatjuk, hogy egy éppen futó app valamilyen okból nem válaszol? Az okokra most nem térünk ki részletesen, de a jelenség legfontosabb tünete, hogy ha az alkalmazás fölé visszük az egérmutatót, az egy kis színes forgó kerékké alakul át. Maces körökben ezt „strandlabdának” szoktuk hívni, az angol szövegekben leginkább „Spinning Beach Ballként” hivatkoznak rá, de a „Spinning Beach Ball of Death” és a „Marble of Doom” (~ a végzet üveggolyója) néven is előfordul.

Nem kell azonnal megijedni, ha feltűnik, ugyanolyan gyorsan el is tűnhet. Ha kicsit technikaibb oldalról közelítjük meg a kérdést, a „várakozást jelző forgó kurzor” (ilyen prózai hivatalos neve van) akkor váltja a hagyományos egérmutatót, ha egy alkalmazás 2-4 másodpercen belül nem tudja feldolgozni a WindowServer (a grafikus felületétért felelős háttérfolyamat) által neki küldött eseményeket. Régebbi, lassabb Maceken tehát fagyás nélkül is gyakrabban belefuthatunk.

A türelem legtöbbször rózsát terem ebben az esetben is, mi a teendő azonban, ha már hosszabb ideje bámuljuk a színes kis forgó golyót – ami egyébként az OS X El Capitanban új, egyszerűbb, nem csillogó megjelenést kap? Ekkor jön a képbe a különböző helyekről előhívható kilépésre kényszerítés opció. Nézzük meg, hogyan csalhatjuk elő!

Kilépésre kényszerítés a Dockból

Ez talán a legkézenfekvőbb megoldás. Ha az alkalmazásunk jó ideje nem válaszol, csak kattintsunk hosszan vagy jobb egérgombbal az ikonján a Dockban, majd a – néhány másodperc múlva – felugró menüből válasszuk a „Kilépésre kényszerítés” (Force Quit) opciót. Ha szeretünk gonoszkodni, egyébként remekül működő appokat is kilőhetünk ezzel a módszerrel, mindössze az Alt gombot kell lenyomnunk amikor előhívjuk ezt a felugró menüt.

Force Quit / Kilépésre kényszerítés

 

Kilépésre kényszerítés az alma menüből

Ha megnyitjuk a bal felső sarokból elérhető alma menüt, és kiválasztjuk a „Kilépésre kényszerítés…” opciót, akkor megnyílik egy ablak, mely az éppen futó alkalmazásainkat listázza. Itt bármelyiküket kilőhetjük, az esetleg nem válaszoló appokat pedig piros színnel és a „nem reagál” felirattal jelzi is nekünk a rendszer. Ezt az ablakot egyébként a Cmd-Alt-Esc billentyűkombinációval is megnyithatjuk.

Force Quit / Kilépésre kényszerítés

 

Kilépésre kényszerítés a Tevékenységfigyelőből

Előfordulhat az is, hogy olyan háttérfolyamat akad meg, aminek nincs külön grafikus felülete, vagy nem különálló alkalmazásként futtatja az OS X. Ebben az esetben a jól bevált Tevékenységfigyelőhöz (Activity Monitor) nyúlhatunk, melyet az Alkalmazásokon belül a Segédprogramok között találunk. Itt érdemes átkapcsolni a Nézet menüben a Minden folyamat nézetre, a nem reagáló alkalmazást pedig szintén piros jelöléssel emeli ki a rendszer. Miután kiválasztottuk, az ablak bal felső sarkában található gombbal kényszeríthetjük kilépésre.

Force Quit / Kilépésre kényszerítés

 

Bónusz: a Dock újraindítása

Egy ideje létezik egy bug az OS X-ben, ami miatt néha a letöltések után a Dockból a Letöltések alól nem tűnik el a folyamatjelző csík. Érthetetlen módon ezt a mai napig nem javította az Apple, és nagyon idegesítő tud lenni – én legalábbis mindig felhúzom magam rajta. A megoldás a Dock újraindítása, amit a legegyszerűbben a Terminal segítségével tehetünk meg. Indítsuk el (Alkalmazások/Segédprogramok), majd írjuk be az alábbiakat, és üssünk entert:

killall Dock

Ezután a Dock újraindul, a csík pedig eltűnik. A killall paranccsal egyébként bármilyen alkalmazást be tudunk zárni, ha pedig ódzkodunk a parancssoros felülettől, a a Tevékenységfigyelőből is újraindíthatjuk a Dockot.

 

Érdekesség: alkalmazások kilépésre kényszerítése iOS-en

iOS-en ugyan még ritkábban futhatunk bele a problémába (a rendszer automatikusan kilövi a nem reagáló appokat), de itt is előhívhatjuk a kilépésre kényszerítés opciót. Ehhez a bekapcsológombot kell nyomva tartanunk (amikor a nem válaszoló alkalmazást látjuk a kijelzőn), majd amint megjelenik a kikapcsolást jelző csúszka, engedjük fel a bekapcsológombot, és pár másodpercig tartsuk nyomva a főgombot. Egy villanás után visszajutunk a főmenübe, ami azt jelenti, hogy kiléptettük a szóban forgó appot.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!