imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Alkalmazásspecifikus jelszavakat vezet be az Apple


Az Apple egy újfajta biztonsági eljárást fog kötelezővé tenni azon harmadik féltől származó alkalmazásoknál, amelyek valamilyen formában hozzá szeretnének férni az iCloudban tárolt személyes adatainkhoz. Hamarosan külön-külön generált jelszavakra lesz szükség ahhoz, hogy gond nélkül tudjuk továbbra is használni az ilyen típusú appokat. 

Alkalmazásspecifikus jelszavak

Igen, a hír igaz, az Apple újabb védelmi falat von június 15-től a felhasználói és az adathalászok közé. Az elmúlt években megszokhattuk már ezt a rutint, hiszen minden évben valami aprósággal megtoldják az iCloud beléptetést annak érdekében, hogy a személyes adataink, kontaktjaink és e-mailjeink a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. Jelen esetben arról van szó, hogy az Apple ezentúl nem engedi, hogy azok a harmadik féltől származó alkalmazások, amelyek az imént említett adataink valamelyikét használják, közvetlen hozzáférést kapjanak, kikerülve a kétlépcsős ellenőrzést vagy kétlépéses hitelesítést. A felhasználók 90%-át ez a módosítás nem érinti: ha többségében a gyári appokat használod, esélyes, hogy téged sem fog.

Miért szükséges ez?

Az Apple a következő módon tájékoztatta a felhasználókat e-mailben:

Június 15-től kezdődően alkalmazásspecifikus jelszavakra lesz szükség azon harmadik féltől származó appok iCloud adatainak hozzáféréséhez, mint a Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird vagy más e-mail, kontakt is és naptár szolgáltatások, amik nem az Apple által biztosítottak. Abban az esetben, ha Ön már bejelentkezett egy ilyen alkalmazásba az elsődleges Apple ID jelszavával, akkor automatikusan ki fog jelentkezni, amint a változás hatályba lép. Egy alkalmazásspecifikus jelszó generálására lesz szüksége, majd egy újbóli bejelentkezésre ahhoz, hogy az alkalmazást ismét használni tudja.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha mondjuk valaki az iCloud levelezéseit Microsoft Outlookkal használja, akkor őt nemsokára automatikusan ki fogja léptetni a rendszer a fiókjából. Természetesen továbbra is lehet majd ilyen alkalmazásokat használni, de ezek között vannak olyanok, amik nem támogatják natívan a kétlépcsős ellenőrzést/kétlépéses hitelesítést, ezért veszélyt jelenthetnek. Néhány egyszerű lépésben már most teljesíthetjük az Apple kérését azért, hogy később ne érjen minket meglepetés. Első körben engedélyeznünk kell a kétlépéses hitelesítést az Apple ID számára.

Hogyan tudok alkalmazásspecifikus jelszavakat beállítani?

A kétlépéses hitelesítés beállítása (iOS 10.3 vagy későbbi rendszerek esetén ez alapértelmezett beállítás):

  1. A kezdőképernyőn keressük meg a Beállítások ikont
  2. Legfelül a saját nevünket fogjuk látni, koppintsunk bele
  3. Válasszuk a második menüpontot, ami a Jelszó és biztonság
  4. A Jelszómódosítás alatt a Kétlépéses hitelesítést válasszuk ki (előfordulhat, hogy már be van kapcsolva)
  5. Ezután meg kell adnunk egy telefonszámot, ahova az ellenőrző kódot szeretnénk kapni, ami a bejelentkezéshez szükséges lesz a továbbiakban. Itt választhatunk SMS vagy telefonhívás értesítést, tetszés szerint.
  6. A Következő elemre koppintva érkezik is a kód

Az alkalmazásspecifikus jelszó létrehozása:

  1. Jelentkezzünk be az Apple ID-fiókkezelő oldalon
  2. Keressük meg a Biztonságra vonatkozó szakaszt, ahol majd az Alkalmazásspecifikus jelszavak részt is megtaláljuk
  3. Koppintsunk a Jelszó létrehozására, majd kövessük az útmutatót és adjuk meg az egyes appokra vonatkozó jelszavakat

Innentől az itt megadott jelszavakkal tudunk majd ismételten belépni a problémás alkalmazásokba. A Biztonság fülön értelemszerűen a Szerkesztés részlegnél tudjuk megváltoztatni a jelszavainkat, összesen 25 új jelszót adhatunk a listához. Abban az esetben, ha módosulna az Apple ID jelszavunk, ezek a jelszavak is nullázódnak. Nem kell pánikba esni, szintén csak annyi fog történni, hogy a rendszer automatikusan kijelentkezteti az iCloudot használó alkalmazásokat. A fenti metódust alkalmazva új jelszavakat adhatunk a fiókunkhoz, amelyekkel ismételten be tudunk majd jelentkezni. A kétlépéses hitelesítésről bővebben itt olvashattok.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!