imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Álljanak katonás rendben azok a fájlok!


Szeretnéd, ha minden mappában a fájlok és az almappák szépen sorakoznának, de idáig ezt csak egyesével tudtad állítgatni? Lehet ezt elegánsabban is. Ismét egy faék egyszerűségű tippet szeretnénk mutatni, elsősorban azoknak, akik még csak ismerkednek a macOS rejtelmeivel.

Rend a lelke mindennek – tartja a mondás, amivel nem is tudnék vitatkozni a rendszeretetemmel. Egyszerűen csak akkor érzem jól magam, ha mind a fizikai, mind a virtuális környezetemben szépen élére vasalt minden. Üres az íróasztal, a könyvek növekvő tornasorban állnak a polcon, a tárgyak elhelyezése pedig követi az aranymetszés szabályait a lakásban. Szerencsére a virtuális térben ezt még egyszerűbb megoldani, hiszen a számítógépek maguktól is elég katonásan bánnak a kezelőfelület elemivel. Vagy mégsem?

Nem mindig. A macOS-en alapértelmezetten ugyanis nincs rácshoz igazítás, sem ABC sorrend és hasonlók sem az asztalon, sem a mappákban. Ennek következtében a fájlok simán egymásra tudnak csúszni, és még sok hasonló borzalom megeshet, amikről jobb, ha nem is beszélek, hátha gyengébb idegzetűek is olvasnak minket. Erre sajnos a nehezebb úton kellett rájönnöm.

A High Sierrát ugyanis clean installal telepítettem, “jobb a békesség” alapon, és az addig szép rendezett mappa és fájlrendszerem fokozatosan elkezdett rakoncátlankodni. Jöttek a fent említett anomáliák. Persze tüneti kezelésként elkezdtem mappánként egyesével beállítani a “View > Arrange By > Name” elrendezést, de valahol az emlékeim közt derengett, hogy ennél létezik egy fokkal szofisztikáltabb, minden mappára kiterjedő megoldás is. Férfiasan bevallom, utána kellett néznem, mert sehogy se jutott eszembe, de szerencsére nektek már nem kell:

  • Menj be egy random mappába
  • Jobb klikk > “Show View Options” legalul
  • Állítsd be a számodra kedves elrendezést
  • Majd nyomj alul a “Use as Default” gombra

Ennyi. Igazából tök logikus, de valahogy mégsincs annyira szem előtt, hogy csak úgy a semmiből megtaláljam. De most már nem is kell, végre újra rend és béke honol a mappákban. Éljen!

Ugye, hogy sokkal jobb…

Ha idáig csak amiatt nem vettél Macet, mert kipróbáltad egy haverodnál, de tönkrement az idegrendszered a káosztól, mostantól ez ne tartson vissza. Ráadásul nem is kell hozzá olyan sokat félretenned, mint korábban, hiszen jópár gép akad kifejezetten akciós áron a webshopban, van, ahol több mint százezer forintot is megspórolhatsz.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!