imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Alphaputt – Játék a családnak


Ma már nem feltétlenül kell hatalmas dobozokat magunkkal cipelnünk, ha valahol társasjátékozni támad kedvünk, hiszen az App Store dugig van ilyen alkalmazásokkal. Az elmúlt hónapok újdonsága, az Alphaputt ugyan nem kimondottan a közös mókát célozza, mégis ebben a legerősebb.

Vannak appok, melyek olyan szépre sikerültek, hogy már a puszta képektől is megremeg a kezünk a letöltés gombja felett. Az Alphaputt remek példa erre, a jól sikerült App Store-os kedvcsináló könnyen leveszi az embert a lábáról. A tetszetős képeken túl a közösségi szórakozás ígérete is jól hangzik, szóval lássuk, hogy a tartalom felér-e az elvárásokhoz!

A londoni székhelyű Sennep Games csapatától egy tipográfiába oltott minigolfos játékot kaptunk, melyben az angol ABC huszonhat betűjéből formázott pályák sorát járjuk be. Az A például az airport, azaz a reptér, ahol egy körbe-körbe furikázó utasszállító nehezíti a dolgunkat. A C a chase, tehát üldözés, itt labdánkat egy rendőrségi hajszán át kell a zászlóval jelzett lyukba terelni. Ezeken kívül akad még kísértetjárta temető, hullámvasút, sushi bár, japánkert, s még megannyi érdekes helyszín is.

Szinte minden pálya remekmű, már a képek is magukért beszélnek, de leginkább játék közben teljesedik ki a látvány. Persze egyéni ízlés dolga, hogy kinek mennyire jön be a minimalista esztétika, ám abban megegyezhetünk, hogy az Alphaputt távol áll a csúnyaságtól. A grafika mellett a hangok is hozzák az elvárhatót, kevés az ismétlődés, ami sokat dob a minőségérzeten. A kedvencem talán a nyolcvanas éveket idéző fő téma, amit egyszerűen nem tudtam megunni.

A már ezerszer látott minigolfozást változatos mozgó akadályokkal dobták fel, a győzelemhez a terep ismerete mellett a jó időzítés is elengedhetetlen. A sorrendben haladó kampány helyett akár mi is eldönthetjük, hogy mely betűkön szeretnénk játszani, méghozzá tetszés szerinti, vagy a fejlesztők által generált szavak kiválasztásával. A nehézség főleg attól függ, hogy mit tűzünk ki célul. Ha az előre rögzített pontszámokat akarjuk felülmúlni, ahhoz kiérlelt stratégia és fokozott ügyesség szükséges, de ha egyszerűen csak letudnánk a szinteket, akkor könnyen sikerrel járunk majd.

Az Alphaputt gyengéje, hogy a 26 pálya leküzdése után csak a maximalistáknak tartogat további kihívást, így aki közömbös a rekorddöntések iránt, az nem feltétlenül fog újra nekifutni egy-egy betűnek. Ebből kifolyólag még azt is mondhatnánk, hogy az ábécés kaland kissé soványka, azonban itt jön képbe a többjátékos mód.

Ha úgy tartja kedvünk, akár négyen is nekivághatunk a kiválasztott szavaknak. Ilyenkor felváltva, lövésenként haladunk egészen addig, míg valaki sikerrel jár, a többieknek ezután három lehetőség marad a befejezésre. A játékosok labdái egyszerre vannak a pályán, így kilökhetjük egymást, vagy épp akaratlanul is megadhatjuk ellenfeleinknek a győzelemhez szükséges végső lökést. Mondanom sem kell, hogy ez mennyi vicces és bosszantó helyzetet eredményez, a hangulat simán pariban van az egyszerűbb társasjátékokkal.

Valójában ez a közösségi élmény az Alphaputt fő erőssége. A pályák egyedüli felfedezése is szórakoztató, de amitől hosszabb távon is leköthetnek, az a családtagokkal és barátokkal való versengés. Békésebb vizekre evezve viszont akár az ABC-vel ismerkedő gyermekünkkel is leülhetünk elé, így még a tanulásban is besegíthet.

A tájékoztatás kedvéért az optimalizációra is érdemes kitérni, ami az Alphaputt esetében kifogástalannak bizonyult. A minigolfos móka kíméletesen bánt a tesztkészülék erőforrásaival, a merülés-melegedés még maximális fényerő mellett is elhanyagolható mértékű volt.

Az Alphaputt tehát nem csak mutatós, de szórakoztató is. Lehetne még fejleszteni további betű-pálya változatok hozzáadásával, de a többrésztvevős mód már jelenlegi formájában is korrekt ajánlattá emeli. Ha kifejezetten olyan játékot keresünk, ami társaságban is élvezhető, akkor nem kérdés, hogy érdemes lecsapni rá. Rajongóknak ajánlom még az alábbi linken található oldal böngészését, ahol rengeteg kulisszatitok tárul fel a játék hátteréről is.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!