imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Amikor a farok csóválja…


Számtalan cég készít már felcsatolható farkat emberek számára is. Ezek nagy része leginkább szórakozási és cosplay célokat szolgál. A japán Keito Egyetem kutatói azonban valami teljesen mást találtak ki.

Létrehoztak egy olyan mozgó farkat, ami nemcsak viselőjének megjelenéséhez ad hozzá, de mozgását és egyensúlyát is javítja. Ha meg akarjuk érteni a farok működését, érdemes először a majmokból kiindulni (szerk: ahogy őseink is tették, bang):

Bár számukra a farok nem végtagként funkcionál, amivel például elkaphatnák az ágakat, de segít ugrálás közben a megfelelő pozícióban tartani a testüket ahhoz, hogy biztonságosan érjenek célba, azáltal, hogy elmozdítja testük egyensúlyi pontját. Az új Arque névre keresztelt farok is ugyanezt biztosítja, csak emberek számára. Bár azért ágak közt ugrálni vele továbbra sem ajánlott:

A farok olyan mozgékonyságot biztosíthat az embernek, akár csak egy macskáé, formára pedig leginkább a csikóhal farkára hasonlít. Persze fontos a megfelelő beállítás: az egy sor műanyag csigolyából összeállított farkat mindig a viselője testéhez kell szabni testalkattól függően.

A farok besejében négy mű-izom kapott helyet, melyeket sűrített levegő mozgat, ezáltal lehetővé téve a többirányú mozgást és csavarodást. A fejlesztés jelen állapotában még egy külső kompresszort igényel, ami a levegő nyomását szabályozza az “izmokban”, de ezt nemsokára egy igen erős akkumulátorra cserélhetik.

A wow-faktoron kívül azért valóban létezik gyakorlati haszna is az Arque-nak. Segíthet olyan munkásoknak, akik nagy és nehéz tárgyakat mozgatnak meg. A farok, ami gyakorlatilag egy ellensúlyként működik segíti az izommunkát, így kevesebb erő kifejtésével is jobb eredményt lehet elérni, könnyebb felemelni nehezebb tárgyakat is. Olyan mint egy páncél, csak ezt könnyebb fel és lecsatolni.

Ha mindenki számára elérhető lenne, te hordanád?

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!