imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Amikor az iPhone ugrott be a profi kamerák helyett


Az évek során az iPhone-t már egy Oscar-díjas alkotás felvételénél is munkára fogták, így nem csoda, hogy az olcsónak számító eszköz egyre több filmest ihlet meg. A profi felszerelések gyártóinak persze még nem kell félniük, de azért egyre sokasodnak a figyelemre méltó kísérletek.

Talán sokan emlékeznek még a 2015-ös Tangerine-re, Sean Baker 24 díjat bezsebelő komédiájára, melyet teljes egészében iPhone 5s-el rögzítettek. Aztán ott van még a tavalyi Unsane is (magyar címén Tébolyult), melynek rendezője valósággal áradozott a telefonos forgatás előnyeiről. Mivel ezekkel már külön cikkben foglalkoztunk, most hosszabban nem térnénk ki rájuk, ám akad még néhány film, amit szintén az Apple első számú termékével lőttek.

High Fantasy (2017)

Jenna Bass iPhone 7-el forgatott filmje a Dél-Afrikai Köztársaság szociális feszültségeibe enged némi bepillantást. A történet négy eltérő társadalmi háttérű tinédzserről szól, akik rejtélyes okból testet cserélnek egymással. Az áldokumentumfilmekre hajazó alkotás arra fókuszál, hogy a fiatalok miként értékelik a másik bőrében szerzett élményeket. Bass munkáját dicsérték a témaválasztásért és a formabontó eszközhasználatért, a zajos siker azonban elmaradt.

9 Rides (2016)

Ez az iPhone 6s-el rögzített dráma egy Uber-sofőr körül bonyolódik, aki az Újév forgalmas estéjén nehezen felkavaró hírekkel kénytelen szembenézni. A történtek megemésztésében végül az a 9 társaság segíti, akiket az éjszakai műszak során fuvaroz. A szinte kizárólag afroamerikai színészeket felvonultató film egész jó kritikákat kapott, a lélekbúvár műfaj kedvelőinek érdekes csemege lehet.

And Uneasy Lies the Mind (2014)

Ricky Fosheim rendező 2014-es munkája a telefonos forgatás egyik úttörője volt. A pszichotriller egy fiatal színészről szól, aki egy hétvégi elvonulás alkalmával szép lassan megőrül. A filmet már-már szürreális jelenetek uralják, a készítők a hagyományostól elrugaszkodott beállításokkal egész ügyesen fedték el a mobilos technika hiányosságait. A felvételeket egy Nikon objektívvel turbózott iPhone 5-el rögzítették, méghozzá a Filmic Pro alkalmazáson keresztül.

I Play With the Phrase Each Other (2013)

Ezzel egy kis filmezésre is invitálunk benneteket, hiszen az I Play With The Phrase Each Other teljes egészében megtekinthető a Youtube-on. Jay Alvarez mindössze 17.000 dollárból összehozott alkotása kizárólag telefonbeszélgetésekből áll, a látvány csak a hangulat átadását szolgálja. A fekete-fehérben megelevenedő történet egy neurotikus srácot követ, aki szülőhelyét elhagyva egyedül találja magát a nagyvárosi életben. A film a minimalista eszköztárához képest jó értékeléseket kapott, s talán ez tette lehetővé a rendező számára, hogy következő munkájának finanszírozását a Bosszúállók-széria befejező részeit is jegyző Russo fivérek segítsék.

Searching for Sugar Man (2012)

A hazánkban Rodriguez nyomában címmel bemutatott zseniális dokumentumfilm legutóbb egy rendkívül szomorú fejlemény, a rendezője 2014-es öngyilkossága kapcsán került a hírekbe. E felsorolásban viszont azért teszi tiszteletét, mivel ez az a bizonyos Oscar-díjas alkotás, amelynek létrejöttében egy iPhone is fontos szerepet vállalt. A film témája az amerikai Sixto Rodriguez élete, aki tudta nélkül lett kultikus zenész Dél-Afrikában. A telefonos szál röviden annyi, hogy a rendező Malik Bendjelloul kifogyott a forgatáshoz használt 8mm-es filmszalagból, így a hátralévő néhány felvételt az App Store-ból letölthető 8mm Vintage Camera nevű alkalmazással rögzítette az iPhone-ján.

Snow Steam Iron

Zack Snyder, a 300 és a Watchmen rendezőjének munkája ugyan csak rövidfilm, ám elég nagy durranás ahhoz, hogy bekerüljön a listába. A 2017-es Snow Steam Iron egy iPhone-os kísérlet a komor stílusjegyeiről ismert sztárdirektortól. Az erőszakban bővelkedő felvételek egy nő véres bosszúját mesélik el a 30-as évek New Yorkjában. A film technológiai demonstrációnak is beillene, le sem tagadhatná, hogy profi kezek és profi kiegészítők állnak mögötte.

S ha már a rövidfilmeknél tartunk, ezekből szinte végtelen a kínálat. Az egyik legkorábbi ilyen mű a 2011-es Night Fishing, egy iPhone 4-el forgatott dél-koreai horror. Remek példa az A Romance in NYC is 2014-ből, amely az iPhone 6 kameráján keresztül kukkantott be egy New York-i pár kapcsolatába. A másik gyakran emlegetett alkotás az Apple megbízásából készített Detour című munka, amiről már Hordon is írt, bár igaz, hogy nem sok jót. Ha viszont komolyabban érdekelnek az iPhone-al lőtt rövidfilmek, akkor a Moment oldalán érdemes elidőznöd. A mobilos kamerák köré birodalmat építő cég ugyanis minden évben fesztivállal tiszteleg a műfaj előtt, a hivatalos kiválasztottak között pedig számos érdekes versenyzőt találni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!