imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Amire régóta vártunk: végre Sonos az iSTYLE-ban!


Okoshangszórók, amik rendszerben is jól működnek. Megérkeztek hozzánk is az amerikai hangszóró márka legjobb termékei és eldobtuk az agyunk, mennyire ki van találva az egész koncepció.

Sonos, mint márka

Ha csak nem követed kifejezetten a külföldi techsajtót, akkor valószínűleg a Sonos márkanévvel nem sűrűn találkoztál ezidáig. Pedig egy nagyon is létező, ráadásul több mint 15 éves múltra visszatekintő amerikai márkáról van szó. Ami azt illeti, egészen idáig mi se tudtunk róla sokkal többet annál, hogy elég jól néznek ki a termékei, a leírások alapján van egy-két menő trükk a tarsolyukban, és hogy a tengerentúlon és Nyugat-Európában kifejezetten szeretik.

A Sonos elsősorban okoshangszórókban, pontosabban hangszóró rendszerekben utazik, de erről a pontosításról majd később részletesebben is szót ejtünk, ugyanis lényeges. A termékkínálat elég jól átlátható: van pár klasszikus kisebb okoshangszóró, két soundbar, egy mélynyomó, erősítő és pár egyéb cucc. Nincs túlkomplikálva a dolog, amit kifejezett áldásnak élhet meg az egyszeri vásárló, aki nem akar különösebben elmélyedni az impedanciák, decibelek és wattok világában.

Gyakorlatilag minden felhasználási területre van egy, maximum két termék, ami közül választhatunk Mindegyik hozza a prémium minőséget és teszi a dolgát, ahogy azt kell. Ha egy mélynyomót keresel a rendszeredbe, akkor megveszed A Mélynyomót, közben pedig biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz csalódni, nem fogod azt érezni, hogy „basszus, az olcsóbbat/drágábbat/pirosabbat/világítósat kellett volna megvennem inkább.

Ezt a tételmondatot pedig nem nekem kell elhinni, hanem a statisztikának. Mint megtudtunk, az elmúlt 15 évben forgalomba helyezett, beüzemelt terméknek a 95%-a a mai napig használatban van valamilyen formában. Ráadásul a Sonos vásárlók 70%-a ha bővítésre kerül a sor, újabb Sonos terméket választ.

Sonos, mint hangrendszer

Térjünk is át arra, hogy mivel tud többet a Sonos, mint bármelyik másik, hangcuccokban utazó márka. Ez pedig nem más, mint a rendszerszintű szemlélet. Az egyes termékek ugyan külön-külön is teljesértékű, önálló hangszórók, de érezhetően végig azzal a koncepcióval a szem előtt készültek, hogy nem csak egymagukban, de rendszerben is működni tudjanak. Ez pedig piszok nagy előny.

Ha csak egyetlen terméket veszel, akkor is azt fogod érezni, hogy egy rendszered van, csak épp egyetlen termékkel. Egyelőre. Ugyanis elég addiktív tud lenni a dolog. A Sonos termékcsalád igazából egy kollekció, aminek minden elemét akarod, mert minden terméknek jól definiált, külön funkciója van.

A kis hangszórók tökéletesek kisebb szobákba, konyhába, fürdőbe. A soundbar megy a TV alá a hangrendszerbe, a mélynyomó egyaránt része az 5.1-nek és a zenehallgatós szettnek, a nagyobb hangszórók meg jók a tágasabb terekbe. Mindegyik tök jól elvan külön is, de együtt, ökoszisztémában érzik igazán jól magukat. Ismerős ez valahonnan?

Gondolom ennyiből már sejthető, hogy ezek a cuccok nem hurcibálásra lettek kitalálva. Egyszer telepíted őket a lakásba, és onnantól kezdve maximum azon belül mozgatod. Ez már csak abból kifolyólag is így kell legyen, hogy a Sonos hangszórói mind WiFi-hálózaton keresztül kommunikálnak egymással és a telefonoddal is, nem Bluetooth-szal. Ennek pedig egy otthoni rendszernél szinte csak előnyei vannak.

Szinte, mert a kezdeti installálás – legyünk őszinték – elég nagy szívás. Nem találja a hálózatot, újracsatlakozik, nyomd meg ezt a gombot és hasonlók. A Sonos mentségére szóljon, hogy minden létező segítséget megadnak a folyamathoz: ha így nem megy próbáld úgy; ha úgy se megy, nézd meg így, stb.. Ha pedig végképp elakadsz, felhívod a supportot és magyarul elmondják, mit csinálj.

A negatívumoknak ezzel azonban a végére is értünk. A mérleg pozitív oldalán viszont olyan ólomnehéz előnyök szerepelnek, mint hogy így az egész család/munkahely/házibuli, aki rajta van a hálózaton, az tudja kezelni a teljes rendszert. Egyesével kapcsolhatja, milyen szám szóljon egyik vagy másik szobában, mekkora hangerőn és a többi.

A kontrollerként szolgáló eszközök (lehet iPhone, iPad, de még Androidos telefon is) rendszerhangjai nem szólnak bele a lejátszásba, hiszen a hangszórók nem kihangosítóként funkcionálnak. Sőt, még csak a hatótávon belül maradással sem kell szórakozni. Elindítod a lejátszási listát, és az addig szólni fog, amíg le nem kapcsolod. Repülőre is ülhetsz, ez nem akadályozza a lejátszást.

Sőt, a bekötött streaming-szolgáltatások a hálózat minden tagja számára használhatók lesznek. Teszem azt, ha Pat elmegy szabira, attól én még nyugodtan betehetem az Apple Music lejátszási listáját az irodai Sonos-on, hogy enyhítsem fájó hiányát a munkahelyi csapat számára.

Merthogy ismételjem magam: ezek a termékek nem kihangosítók, nem egy nagyobb iPhone hangszórók. De nem is annak szánták őket. Persze, ha akarjuk, kitehetjük az Alto’s Andventure hangjait, vagy a YouTube-ot AirPlay-en keresztül, de az igazi előnyök inkább az appba épített Apple Music, Spoitfy és Mixcloud használatával jönnek át (az Apple Music támogatás tekintetében egyébként majdhogynem egyedülálló a piacon a Sonos.)

Sonos az iSTYLE-ban

Az, hogy most ennyire lelkesen és alaposan beszámolhatunk a márkáról és termékeiről, annak köszönhető, hogy végre valahára nem csak külföldi cikkekből, tesztekből és videókból tudunk tájékozódni, hanem kézbe is vehetjük a szóban forgó hangszórókat. Az iSTYLE ugyanis mostantól Sonos termékek egész sorát árulja.

A Sonos Beam, egy remek soundbar a TV-zéshez, 5.1-es hangrendszerekhez. A Sonos Sub egy eszméletlen brutális mélynyomó, amit minden elektronikuszene-rajongó imádni fog. A Sonos Play:5 egy igen komoly, 6 hangszóróból álló eszköz, amit leginkább a nagyobb terek betöltésére ajánlunk. Végül pedig itt van a Sonos One, a legkisebb királyfi is. A kisebb szobákba, vagy hangrendszerhez kísérőnek ajánlott hangszóró tökéletes belépőtermék a Sonos világába. Ez utóbbit mi is alaposabban teszteltünk, élményeinkről hamarosan videóban számolunk be.

Hallgassatok a saját fületekre, látogassatok el bármelyik iSTYLE-ba és nézzétek meg, mit tudnak a termékek.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!