imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sok az Android, de az Apple viszi a profitot


Az iPhone 2007-es megjelenése óta sok víz lefolyt a Dunán. Bár az iPhone közel sem tartozik a  piacvezető márkák közé, de persze csak akkor ha csak az eladási számokat nézzük. Egészen más a helyzet ha a profitot vizsgáljuk.

A Wall Street Journal jelentése szerint egészen elképesztő ahogyan az Apple részesedik az okostelefonok piacán a profittortából. Bár az Apple-nek mindössze 20 százalék a piaci részesedése az okostelefon piacon, mégis az egész világon eladott okostelefonokból származó profit 92 százalékát teheti zsebre.

Nagyjából 1000 vállalat gyárt okostelefonokat. De csak egyetlen egy zsebeli be majdnem az összes profitot.

Egészen érdekes, hogy a Samsung teszi el a profit 15 százalékát. Mielőtt billentyűzetet ragad valaki, hogy szerinte nem tudunk számolni, eláruljuk hogyan jön ki ez a furcsa matek. Nagyon egyszerű, majdnem az összes többi gyártó veszteséget termel. Tehát minden milliárd dollárból az Apple zsebébe vándorol 920 millió, a Samsunghoz 150 millió dollár. A hiányzó 70 milliót a többi gyártó “dobja össze”.

profitshare
Senki nem gondolta volna ezt a grafikont 2007-ben.

Mike Walkley a Canaccord elemzőcég vezére hozzátette, hogy korábban miként alakultak a fenti számok. 2007-ben az iPhone indulásakor, a Nokiáé volt nagyjából a profit kétharmada. 2012-re a profit megoszlása körülbelül fele-fele arányban oszlott meg az Apple és a Samsung között. Azóta mint látjuk tovább nőtt az Apple, és most már több mint 90 százalékát viszi a profitnak, amire tényleg nem lehet mást mondani, csak azt, hogy zseniálisan csinálják.

Ábra: The Overspill
Ábra: The Overspill

A legutóbbi jelentések szerint az Apple továbbra sem dől hátra, hanem arra készül, hogy az őszi iPhone eladások minden korábbi rekordot megdöntsenek, ezzel további álmatlan éjszakákat okozzanak majd a konkurenciának. Iparági források szerint az Apple 90 millió darab iPhone 6s és 6s Plus gyártására adott le megrendelést.

Ehhez a hírhez tartozik, hogy az Apple nemcsak az okostelefonpiacon áll nagyon jól, hanem a PC piacon is. Annak ellenére, hogy az egész PC piac zsugorodik, a Mac továbbra is folyamatosan növekedésre képes, ennek köszönhetően pedig lassan de biztosan további piaci részesedést szereznek.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!