imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Androidosok szerint az iPhone 6s kamerája a legjobb


Általános igazság, hogy az androidos telefonok kedvelői és az Apple felhasználók szeretnek versengeni, hogy melyik készülék is a piacon a legjobb. Az Android Authority objektíven fogta meg a kérdést, és úgy döntött, hogy készít egy vaktesztet, ahol mindenki a saját szemével láthatja a készülékek közötti különbséget. A vakteszt központjába négy készülék kameráját, pontosabban az általuk készített fényképeket állították.

A londoni fotózás után a tesztben egy Sony Xperia Z5 (26 MP | f/2.0 | 24 mm), Galaxy Note 5 (16 MP | f/1.9 | 28 mm ), LG G4 (16 MP | f/1.8 | 28 mm) és egy Apple iPhone 6s (12 MP | f/2.2 | 29 mm) méri össze a tudását. A kontroll képeket egy Canon EOS 70D-vel (18-55m Sigma f/2.8 lencsével) készítették. Akit érdekel az eredeti teszt, vagy netán kíváncsi a képekre, az itt éri el.

A harmadik készülékkel készült kép
Ezen a képen az épület és az ég kontrasztját és a bal oldalon található épület részletességét volt érdemes összehasonlítani.

Az eredmény még az Android felhasználókat is meglepte. A tesztek kitöltők legnagyobb része a vakteszt kitöltése utána az iPhone 6s-re szavazott. Azt eddig tudtuk, hogy az iPhone-nal készült képek a legnépszerűbbek a világon, és azt is tudjuk, hogy ez nem véletlen. Akart akaratlanul, most viszont az androidos tábor is elismerte, hogy az iPhone 6s még hazai pályán is legyőzi a kamerájával, a vetélytársait. Vagy mégse?

Itt is az ég részletessége, az épületen látható minták és a színek hitelessége a lényeg.
Itt is az ég részletessége, az épületen látható minták és a színek hitelessége a lényeg.

Ha azt hisszük ugyanis, hogy itt vége a történetnek, akkor nagyon tévedünk. Az androidos tábor ugyanis tollat (vagy pontosabban billentyűzetet) ragadott, és elindult a komment háború. A legtöbb ember szerint az egyébként is Androidos termékekkel foglalkozó oldal csalt, és manipulálta a végeredményt. Ez pedig onnan indult ki, hogy az Android Authority Adobe Photoshoppal vágta meg a képeket 16:9-es képarányra, és ez látszik a kép meta adataiból. Ezt az egészet csak tetézte, hogy az iPhone tulajok is elértek a komment szekcióhoz és elkezdték kihangsúlyozni a tényt, hogy az androidos tábor egyszerűen nem képes elfogadni a tiszta vereséget. Néhány a legjobb kommentek közül:

A komment szekció igazi komédia! […] Lenyűgöző látni, hogy egyikőtök se szavazott az iPhone képeire, mert zajosak, vagy túlszaturáltak, mégis valami csoda folytán az iPhone nyert. Bohócok.

Kedves Android Authority! Következő alkalommal legyetek szívesek ne legyen iPhone az összehasonlításban. Mi andoridosok kis tűrőképességgel rendelkezünk, nem beszélve a mentális kapacitásunkról. Ha az iPhone is az összehasonlított készülékek között van, akkor fény derül a gyengeségünkre, és egy olyan szituációba kényszerít minket, hogy csak tiltakozni tudunk. Nem akarom tudni, hogy milyen rossz a konstrukció, az operációs rendszer, a kamera, a képernyő vagy a használat. Csak össze akarom hasonlítani, hogy melyik a legjobb a legrosszabbak között. – írta iróniával az egyik kommentelő, miután Gruber írt arról, hogy milyen hozzászólásokat írtak ez a cikk alatt.

És persze néhány androidos komment, amiből az egész hozzászólás háború kirobbant:

Úgy gondolom, hogy az iskolázatlanok (mármint ami a fotózást illeti) sokkal inkább valami olyat preferálnak, ami vizuálisan vonzó, mintsem egy színhű képet. Őszintén, én is a C-re (iPhone 6s) szavaztam, de mindösszesen csak az első benyomás miatt. Kicsit közelebbről megnézve szerintem a D a legjobb, persze más okokból. Egy lelkes amatőr fotós sokkal inkább a pontosan visszaadott színeket kedveli.

Aki használt már iPhone-t, majd később mondjuk egy Z5-r vagy egy Note 5-t, az tudja, hogy az iPhone kamerája teljesen ótvar. Egyszerűen csak felturbózza a színeket és a fényeket, hogy jól nézzek ki, kis indie hatással, de közben abszúlút semmi közük nincs a valósághoz. A kamera ráadásul nagyon nagyon lassú a Z5-höz képest, nincsenek rendes módok a különféle fotókhoz és rondák az elmosódások. Amikor a Note 5 kamerája éles képet csinál, addig az iPhone 6s kamerája szörnyen részlethiányos.

Összességében, nem kellett volna egyik tábornak se ilyen komolyan vennie a versenyt, hiszen ez tényleg csak egy vak teszt volt arra, hogy az átlag felhasználóknak melyik készülékkel készült képek tetszenek. Most a többség döntése az iPhone 6s-re esett, ami jól mutatja, hogy az Apple mérnökei tényleg szép munkát végeztek. Az igazat megvallva a képeket nézegetve egyik se olyan kép, aminek szépségeben órákig elvesznénk. Ebből is látszik, hogy az Apple a számháború helyett arra megy, hogy a termékei a hétköznapi életben feleljenek meg a vásárlóinak.

Forrás: Android Authority via Daring Fireball

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!