imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Angela Ahrendts az USA legjobban fizetett női vezetője


A Bloomberg összeállította a legjobban fizetett amerikai felső vezetők tavalyi listáját. A százfős listán a nők között az első helyen érdekes módon nem egy vezérigazgató, hanem az Apple boltokért felelős alelnöke, Angela Ahrendts szerepel.

A száztagú listán egyébként mindössze 8 nő szerepel, tehát úgy tűnik az Egyesül Államok sem jár különösen elöl ezen a területen. A legjobban fizetett női vezető tehát az 54 éves Angela Ahrendts lett, a lap számításai szerint 82,6 millió dollárt (mintegy 22,3 milliárd forintot) vihetett haza 2014-ben. Angela tavaly májusban csatlakozott az Apple csapatához a Burberry vezérigazgatói posztját feláldozva, és ő lett a cég első női alelnöke is.

A fenti összeg természetesen nem Ahrendts alapfizetése (az „mindössze” 412 ezer dollár plusz bónuszok), hanem a különböző egyéb juttatásoknak köszönhetően jött össze. Ezek közé tartozik egy, a juttatás időpontjában 70 millió dollárt érő részvénycsomag, melyet egyébként nem is válthat azonnal készpénzre, hanem három részletben összesen három év alatt lesz ténylegesen az övé – persze csak ha nem jön közbe valami. Ezen kívül az Apple kompenzálta a Burberry-nél „bent hagyott” bónuszokat is. A Bloomberg becslése alapján az Ahrendts által kapott fizetési csomag jelenleg 105,5 millió dollárt (28,5 milliárd forintot) ér, bár az Apple nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

Angela Ahrendts | Kép forrása: The Daily Beast
Angela Ahrendts | Kép forrása: The Daily Beast

Az Egyesült Államok második legjobban fizetett női vezetője az Oracle pénzügyi igazgatója, Safra Catz lett, aki összesen 71,2 millió dollárt (19,2 milliárd forintot) kapott 2014-ben. Az előléptetéséhez köthetően összesen 625 ezer Oracle-részvényt is kapott, ebből 125 ezret teljesítményalapú bónuszként. Az Oracle szóvivője, Deborah Hellinger az Apple-höz hasonlóan nem kívánt nyilatkozni a kérdésben a Bloombergnek.

A dobogó harmadik fokára volt csak elég Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatójának 59,1 millió dolláros (közel 16 milliárd forintos) fizetési csomagja. A 39 éves Mayertől várták azt, hogy ismét felvirágoztassa, és az internetes cégek között vezető pozícióba emelje a Yahoo-t, a sikerek azonban ezidáig elmaradtak. Az ő juttatásának 95%-a is részvényopciókból áll, mivel ezeknek az értéke a Bloomberg számításai alapján mára igencsak megcsappant, a teljes fizetése közel 24%-os csökkenéssel jelenleg 45 millió dollár körüli összeget ér. Mostanra kitalálhattuk, hogy az értesüléseket a Yahoo sem kívánta kommentálni.

Marissa Mayer, a Yahoo CEO-ja. | Kép forrása: Iconhouse
Marissa Mayer, a Yahoo CEO-ja. | Kép forrása: Iconhouse

A Bloomberg egy másik mutatóval is méri a vezetők juttatásait. Ebben azt nézik meg, hogy a cég átlagos profitjának hány százalékát teszi ki az adott felső vezető fizetése. A nők között ebben a mutatóban is Angela Ahrendts lett az első, a juttatása az Apple 28,6 milliárd dolláros három évre számított éves gazdasági profitjának nagyjából 0,3%-a.

A százfős indexben a további öt női vezető között szerepel Marillyn Hewson, a Lockheed Martin vezérigazgatója, Heather Bresch, a Mylan NV CEO-ja, Martine Rothblatt, a United Therapeutics Corp. társ-vezérigazgatója és elnöke. Kiesett viszont a listáról két nagy netes cég korábbi szereplője is: a Facebook COO-ja, Sheryl Sandberg, valamint a Twittertől Vijaya Gadde, aki jogtanácsosi feladatokat lát el.

Forrás: Bloomberg. Borítókép: MAKERS.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!