imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Annyi zöld energiát termel az Apple, hogy már árulja is


Amióta Tim Cook irányítja az Apple-t, a cég érezhetően és látványosan jobban koncentrál a fenntartható fejlődésre és a környezetvédelemre. Műanyag zacskók helyett papírzacskók, szél- és naperőművek, Liam, aki újrahasznosítja az iPhone-od, vagy maga az Apple Campus 2 kivitelezése, mind-mind arra bizonyíték, hogy a cupertinói cég nemcsak marketingfogást lát abban, hogy „kizöldül”, hanem nagyon komolyan is gondolják ezt a projektet. Ami olyannyira jól megy, hogy árusítani szeretnék az általuk megtermelt zöld energiát.

A legutóbbi, március 21-ei keynote-on az Apple feltűnően sok időt szentelt annak, hogy bemutassa környezetvédelmi eredményeit és törekvéseit. Lisa P. Jackson, aki korábban az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) igazgatója volt, most a környezetvédelemért és társadalmi kezdeményezésekért felelős alelnök az Apple-nél, hosszasan ecsetelte, hogy a cél, hogy az Apple globális működése 100%-osan fenntartható energiából valósuljon meg. Ha nem lenne elég a cég vezetésében amúgy is meglévő szándék, a részvényesek még korábban, már 2030-ra el akarják érni, hogy az Apple legyen az első cég, ami eléri a zéró kibocsájtási szintet.

Apple Store Brüsszelben.
Apple Store Brüsszelben.

Mivel azonban az Apple önmaga csak úgy nem árusíthatja a saját maga által megtermelt zöld enegiát, külön céget hoztak létre ennek az Egyesült Államokban: a Apple Energy LLC-t. Beadvánnyal fordultak az amerikai Szövetségi Energiaszabályozási Bizottsághoz (Federal Energy Regulatory Commission), hogy árusíthassák a pluszban megtermelt „zöld” áramot az amerikai piacon. A zöld energia legnagyobb hátulütője, hogy kiszámíthatatlan: lehet belőle nagyon sok (süt a Nap, fúj a szél), vagy épp semennyi (szélcsend és felhős idő). Az energia tárolása jelenleg pedig drága (hahó, a Tesla ezen dolgozik!), ezért az éltanuló Németországban is előfordul, hogy a túltermelés mellett néha vissza kell kapcsolni a szénerőműveket egy-egy rosszabb napon. Így az Apple esetében is előfordulhat, hogy olykor-olykor annyi áramot termelnek, amit nem használnak fel, ezért a maradékot értékesítenék.

Az Apple idén közzétette egy 521 Megawattos napenergia projekt tervét, amiből az Apple Store-okat, az adatközpontokat és az egyéb hivatalokat kívánják működtetni. Ezek mellett vízenergiába, biogázba és geotermikus enegiába is pénzt fektettek, plusz ha ezekből sem jönnének ki az elvárt számot, akkor a piacról is zöld áramot vásárolnának. Saját számításaik szerint 93%-ban már most is így fedezik az energiaszükségletüket. Azonban úgy néz ki, hogy nemcsak a szél- és naperőművekben utaznak. A Hickory Reckord szerint a cupertinói cég engedélyt kapott arra, hogy biogáz üzemet nyisson Észak-Karolinában. A Catawba County-ban létesítőendő üzem a felszabaduló metánt hasznosítaná, ami kétszeresen is jó: egyrészt energiát termel, másrészt nem engedi fel az atmoszférába az üvegházhatást növelő gázt.

Források: 9to5MacThe Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!