imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apollo Cloud teszt – Houston, baj van!


Nagy reményekkel álltunk neki a Promise Technology routerre köthető külső merevlemezének kicsomagolásának. A lelkesedésünket azonban hamar letörte pár idegesítő apróság, pedig papíron nagyon jó kis termékről lenne szó.

Nomen est omen – mondta anno találó módon Titus Maccius Plautus. Ebben az esetben a szállóige nem is lehetne érvényesebb, tökéletesen passzol jelen tesztalanyunkra, az Apollo Cloudra. Az Apollo-program az USA 1961 és 1972 között zajlott nagyszabású projektje volt, aminek fő célja, hogy embereket jutassunk a Holdra. Mint tudjuk, az Apollo-11-nek sikerült is végrehajtania a küldetést 1969-ben, innen származik Neil Armstrong elhíresült mondata:

Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.

A misszió azonban itt nem állt meg, és ez az oka annak, hogy az űrprogramnak született egy másik hasonlóan híres mondata is:

Houston, volt egy problémánk.

Az Apollo-13 egyik oxigéntartálya ugyanis nem sokkal a fellövés után felrobbant, emiatt az energiaellátó rendszer is használhatatlanná vált . A legénység így a Földtől 320 ezer kilométer távolságban magatehetetlenül sodródott egy űrhajóba zárva. A küldetés célja innentől kezdve az űrhajósok megmentése lett.

Na, az Apollo Cloud minden bizonnyal a 13-as misszió után kapta a nevét. Csodás kilátások a termékkel kapcsolatban, amelyek röviddel a használatba vétel után átfordulnak egy folyamatos küzdelemmé.

Az Apollo-13 asztronautái

Ha már ennyire kulturális utalásokkal telire sikerült ez a bevezető, ne engedjük el a vonalat, és vegyük végig a termék tulajdonságait úgy, ahogy azt Sergio Leone megálmodta 1966-os westernjében.

A jó

Kezdjük azzal, mik az Apollo Cloud jó tulajdonságai.

 

 

 

 

 

Ezzel meg is volnánk, most térjünk át a rosszra.

A rossz

Na jó, a fenti poén kissé túlzó volt. A termék egyrészt tök jól néz ki, igényes a dizájn, nem kell feltétlen elsuvasztani a szekrényrendszer egy sötét zugába. Emellett pedig meglehetősen apró, és kifejezetten csendes. További jó tulajdonsága, hogy egyszerű telepíteni: bedugod a hálózatba, bedugod a routerbe, és lényegében kész is vagy. Még az App Store-os alkalmazással kicsit csiszolni kell a beállításokon, de az már elég egyértelmű.

A funkciók papíron nagyon jól festenek. Akár 10 embernek is hozzáférést adhatsz a hálózathoz, különböző jogosultságokkal. Minden tag beállíthatja a Camera Roll automatikus szinkronizációját, és mivel mindenki kaphat privát tárhelyet ezzel érdemes is élni. Ahogy a backupokkal is, támogatott a Time Machine, így az Apple gyári megoldása akár folyamatosan futhat a háttérben. Sőt, az Apollo Cloud tartalmát egyéb külső merevlemezekre is exportálhatod, ha nagyon biztosra akarsz menni. Mindezen tulajdonságok, plusz a közösségi funkciók (pl: kommentelés) egy ultimate családi, kisebb munkahelyi eszközt sejtetnek.

De nem. És nem azért, mert ne tudná megcsinálni a fentieket, hanem mert az egész szenvedős, nehezen átlátható, és egy cseppet sem intuitív. Kezdjük azzal, hogy akármennyit böngésztük a használati utasítást, nem tudtunk mesterjogosultságot adni az egyes tagoknak. Aki először beüzemelte a készüléket, az lett a főnök, a többieknek tőle kellett könyörögni a jogosultságokért. Amiknek a kezelése szintén nem túl felhasználóbarát. A mobilos appon keresztül próbálkoztunk, de ott, ahol gondoltuk, hogy meg lehet adni, nem lehetett. Nyakatekerten tudtuk csak kifürkészni a lehetőségeket.

Az új tagok csatlakozásának is elvileg pofon egyszerűen kellene működni: vagy kérsz engedélyt a csatlakozáshoz, vagy egy QR-kód, Seriel Number kombóval manuálisan csatlakozol. Ezek egyikét se sikerült működésbe hoznunk. Az egyetlen megoldásnak az bizonyult, hogy az admin a potenciális taggal megosztotta a törzsmappát, aki a megadott linken keresztül beregisztrálhatott a hálózatba.

Nem tartom kizártnak, hogy mi bénáztunk (egyikünknek sem volt nagy tapasztalata ilyen eszközökkel), de nálam már régen rossz minden olyan családi felhasználásra szánt eszköz, aminek a kezelése nem olyan egyértelmű, hogy akár a nagymama is intézhesse.

És a csúf

Itt még sajnos nem értünk a történet végére. Egyszerűen nem tudok elmenni amelatt az igénytelenség mellett, ami a Maces appot jellemzi. A különböző mappák nézetei még úgy ahogy rendben vannak. Kicsit rendszeridegenek, de alapvetően nincs velük baj. Na de az ikonok…

Komolyan mondom, nem értem, hogy egy magára bármit is adó cég hogy adhat ki a kezei közül 2017-ben egy olyan felületet, aminek rendesen pixelesek az ikonjai. De szinte az összes, nem egy ottfelejtett bakiról van szó. A menüsávba beépülő, a mappákat jelző, a navigációs, a profilképet helyettesítő – mind egytől egyig Tetrisre lett tervezve, nem Macre. Ez volt az a pont, ahol az utolsó jóindulatom is elszállt a termékkel kapcsolatban, és inkább hagytam a fenébe az egészet.

Nem tudom, a kép mennyire adja át, de retina kijelzőn teljes képernyős módban szörnyű.

Mindent összevetve az Apollo Cloud még mindig egyszerűbb megoldás, mint egy teljesértékű NAS, és ráadásul lényegében minden elterjedt platformot támogat, nem csak az Apple-féle megoldásokat. Egy vegyes eszközparkkal rendelkező irodának, vagy családnak így működőképes konstrukció lehet, feltéve ha hajlandóak eltekinteni a gyengeségeitől.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!