imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

App ajánló: Brain training alkalmazások


Az utóbbi időben nagyon rákattantam pár memória és egyéb kognitív képességeket fejlesztő alkalmazás napi használatára. Sajnos, vagy nem sajnos, nagyon maximalista vagyok és folyamatos megfelelési kényszerrel küzdök magammal szemben. Ez főleg abban mutatkozik meg, hogy mindig mindenben a legjobb szeretnék lenni és a legokosabb. Így jó ötletnek tűnt a Lumosity letöltése, majd miután a napi 10 perc már nem volt elég, jöhetett a Peak és az Elevate.

Lumosity

lumosity-brain-training-app

Ez a kedvencem, és ezzel játszom a legrégebb óta. Az ingyenes verzióban napi 3 játékkal játszhatsz, ezekkel viszont akár többször is. Amikor letöltöd az alkalmazást, ki kell választanod, hogy pontosan milyen képességeidet szeretnéd fejleszteni: memória, multi-tasking, gyors fejben számolás, stb. Ha regisztráltál, ugyanazzal az email cím plusz jelszó párossal weben is bejelentkezhetsz, így ott is játszhatsz minden nap, kicsit más játékokkal. Elméletileg mindenkinek személyre szabottan választja ki a napi adagot, az alapján, hogy miben szeretnél jobb lenni. iOS-en 11 játék közül sorsolja ki a három nyertest, míg gépen több, mint negyven közül. Az app fejlesztői azt ajánlják, hogy heti 3-4-szer kell használnod az alkalmazást ahhoz, hogy hatásos legyen a brain training. Ehhez állíthatsz be értesítéseket is, így biztosan nem fog kimenni a fejedből. Természetesen egy idő után, már magadtól is ilyen szuper lesz a memóriád. :) A fejlődésed nagyon jól nyomon tudod követni a különböző játékoknál, hiszen az elért pontok mellett szerepel a dátum is. Másrészt a „Your Brain” menüpontban láthatod, hogy miben vagy a legjobb, miben kell még fejlődnöd, és összességében mennyire vagy ügyes.

Peak

peak-brain-training-app

A Peak sok mindenben hasonlít a Lumosity-hez, főleg a játéktípusokban. Viszont itt az ingyenes verzióban napi három helyett négy játékod van. Ami még szintén lényeges különbség, hogy itt van egy napi cél, amiért küzdesz. Minden játék után kapsz x pontot – a teljesítményed függvényében, – és a négy játékból összesen kell elérned 500 pontot minden egyes nap. Míg a Lumosity-nél nincs szükség különösebben jó angol nyelvtudásra, addig a Peak-ben már bőven vannak nyelvi feladatok is, így ezt csak egy minimum erős középfokú nyelvtudással rendelkezőnek ajánlanám. Ebben az alkalmazásban még azt szeretem nagyon, hogy minden játéknál fel van tüntetve, hogy ez milyen képességeket fejleszt pontosan, ami szerintem nagyon hasznos. Illetve a „Your Performance” menüben itt is láthatod pontosan a teljesítményed képességekre lebontva és átlagosan is, sőt, ha megadod az életkorod és a munkaköröd, összehasonlítást is kapsz, hogy mondjuk a 20 évesekhez vagy a programozókhoz képest mennyire vagy jó. Sőt, itt még kis grafikonnal is ábrázolják, hogy mennyire volt hatásos a brain training az utóbbi 30 napban.

Elevate

elevate-brain-training-app

A harmadik függőségem pedig az Elevate. Ez nem igazán hasonlít az előző kettőhöz, sokkal jobban a nyelvi készségekre megy rá. Bár nyilván elveiben ugyanaz, mint az előbbiek. Ebben az alkalmazásban a brain training napi 3 játékból áll, ami 5 képességgel lehet kapcsolatos: matematika, olvasás, hallgatás, írás és beszéd. Elsőre meglepődtem, mert az Elevate-ben többek között szövegeket kell értelmezned, nyelvtani hibákat észrevenned, és szavakat alkotnod. Ezért ezt az appet főleg olyanoknak ajánlanám, akik már rendelkeznek egy erős angoltudással, különben nem fogják túlzottan élvezni. De ha kimondottan a nyelvtudásod szeretnéd fejleszteni, arra zseniális az alkalmazás, egyszerűen bővítheted a szókincsed és a helyesírásod.

Ti használjátok valamelyik alkalmazást? Vagy valami más képességfejlesztő appet? Ha van valami jó tippetek, ne tartástok magatokban, szívesen bővíteném a repertoárt. :)

Az alábbi linkeken tölthetőek le az alkalmazások – mindegyik ingyenes, a Pro verzióra előfizetni lehet:

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!