imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple által ajánlott iOS 8 alkalmazások


Tegnap este a várakozásoknak megfelelően megjelent az iOS 8, az Apple legújabb mobil operációs rendszere. Az iOS 8 talán az eddig legtöbb újítást tartalmazza a korábbi frissítésekhez képest, a fejlesztők számára rengeteg új megoldás és API vált elérhetővé, hogy még jobb appokat készíthessenek.

Természetesen sokan már éltek is a lehetőséggel, ezért is mutatta be a WWDC-n az Apple az iOS 8-at, hogy legyen idő felkészülni az őszi megjelenésig. Biztos közületek is sokan észrevették, hogy rengeteg alkalmazáshoz érkezett frissítés tegnap este, nálam bőven 20 fölött van azon appok száma, amikhez érkezett update.

Viszont lehet, hogy kicsit nehéz megtalálni azokat az alkalmazásokat, amik már kihasználják az iOS 8 nyújtotta lehetőségeket. Ezért az Apple létrehozott egy külön kategóriát az App Store-ban, ahol összegyűjtik az általuk ajánlott, iOS 8 funkciókat tartalmazó alkalmazásokat.

Összesen hat kategóriát kapunk. Az elsőben fotószerkesztő appokat gyűjtenek össze. A következő talán érdekesebb lehet, ez a billentyűzetek szekciója. Az iOS 8 egyik legnagyobb újítása az egyedi, külső fejlesztők által készített billentyűzetek megjelenése. A magyar iTunes Store-ban jelenleg hat letölthető billentyűzetet ajánl az Apple: a SwiftKey-t, az Androidon népszerű Swype-ot, a minimalista Minuum-ot, a magyarul is tudó Fleksyt, a kézírást felismerő MyScriptet, és a TextExpander iOS változatát. A billentyűzetek leírásánál érdemes megnézni, hogy melyik támogatja a magyar nyelvet, mert sajnos egyelőre nem sok alkalmazásban találkoztam ezzel.

A másik fontos újítás az Értesítési központban megjelenő widgetek. Rengeteg app támogatja tegnap estétől ezt a funkciót, az Apple is összegyűjtött egy csokorral belőlük. Érdemes lehet megnézni a Yahoo Weathert ha gyakran szeretitek az időjárást ellenőrizgetni, de a Wunderlistet használóknak is jól jöhet ez az újdonság. Az Apple ugyan nem emelte ki, de én mindenképp ajánlanám az egyik legjobb to-do appot, a Cleart is, hozzá is készítettek widgetet a fejlesztők.

Pinterest iOS 8

Az alkalmazások mostantól könnyebben képesek kommunikálni egymással. Az Apple ennek a funkciónak is szentelt egy külön kategóriát, a legnépszerűbb és legjobb appokat gyűjtötték össze, amikkel megoszthatunk bizonyos dolgokat. Anna biztos örülni fog a Pinterest és a Tumblr új funkcióinak, a naplót vezetők a Day One frissítésének, és az Evernote használata is még praktikusabb lett.

Van pár olyan alkalmazás, ami egyedi funkciókat kapott. Innen a 1Passwordöt emelném ki. Ha tegnap, még az iOS 8 megérkezése előtt letöltöttétek, akkor ingyen hozzájuthattatok a Pro funkciókhoz, vagyis például a Touch ID használatához az alkalmazásban és a vele kompatibilis appokban.

Zen Garden iOS 8

Végezetül pedig a játékok sem maradhattak ki. Itt van például az Asphalt 8, nem is tudtam, hogy már itt tartanak a sorozattal, én utoljára talán a 3. kiadással találkoztam, de úgy látom, az Asphalt-epizódok úgy szaporodnak mint a Need for Speed. Ami még érdekes lehet, az az Epic Zen Garden, ami tulajdonképpen egy, az iOS 8 grafikai képességeit bemutató alkalmazás. Az app az iOS 8-cal érkező Metal API-t, valamint az Unreal Engine 4-et használja. Simán fut 30 fps-sel 1440×1080 pixeles felbontásban 4xMSAA-val, egyszerre akár 5000 részecskét is láthatunk a kijelzőn. iPhone 5s-től felfelé használható, de az igazi ereját gondolom majd iPhone 6-on fogja megmutatni.

Neked van kedvenc alkalmazásod ami már használja az iOS 8-cal megjelenő új lehetőségeket? Melyik az?

Apple által ajánlott iOS 8 appok az App Store-ban

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!