imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Design Awards 2015: a díjazottak


A WWDC-ken az új szoftverek bemutatása mellett az egyik szokásos esemény az Apple Design Awards díjak kiosztása. Nem volt ez másképp idén sem, a hagyományoknak megfelelően összesen 12 alkalmazást díjazott az Apple – nézzük most ezeket!

Shadowmatic (iOS – 2,99 €)

Shadowmatic

Mi is írtunk már korábban a Triada Studio iOS-exkluzív, rendhagyó, nagyszerű és szép játékáról, a Shadowmaticról. Sőt, a teszt végén megemlítettem, hogy nem lennék meglepve, ha az app bezsebelne egy Apple Design Awardot – és tessék! A játék lényege röviden: mindenféle tárgyakat látunk egy fal előtt, ezeket kell három dimenzióban mozgatnunk ahhoz, hogy az árnyékuk egy tárgy körvonalait rajzolja ki. Az Apple a részletes kidolgozásért és a Multi-Touch lehetőségeinek tökéletes kihasználásáért ítélte oda a díjat az alkalmazásnak. Az összesen 80 pályán egyedi, hangulatos zenéket hallhatunk. A játékot külön optimalizálták a fejlesztők a legtöbb iOS-eszközre, így akár iPhone 3Gs-en akadásmentes élményben lehet részünk.

 

Metamorphabet (iOS, 3,99 €)

Metamorphabet

A Metamorhabet játékos formában segít elsajátítani a betűket. A díjat a kiemelkedő kreativitás, a meggyőző fizika, a szép animációk és a kísérletező dizájn miatt ítélte oda az Apple a Vectorpark Inc. csapatának. Enneél az alkalmazásnál sem meglepő, hogy felkerült a listára, ugyanis az app szerepelt a legújabb „Everything changes with iPad” reklámban is.

 

Robinhood (iOS, ingyenes, csak USA)

Robinhood

A Robinhood egy tőzsdei kereskedőszoftver iPhone-ra, iPadre és Apple Watch-re (mely a magyar App Store-ból egyébként nem érhető el). Ami kiemeli az alkalmazást a vetélytársai közül, az az Apple szerint a letisztult, tartalomcentrikus dizájn és a gyönyörű tipográfia, ami szépen egyensúlyoz a márka saját arculata, és az iOS formai követelményei között. Az app használja a pillanatnyi pozíciónkat is, így a közelben releváns részvényeket mutatja, aktívan használja az értesítéseket és az értesítési központot, és a Touch ID segítségével hatékonyan titkosítja az adatainkat. Külön kiemelik az Apple Watch-ra készült alkalmazást, mely szerintük nagyon jól sikerült.

 

Affinity Designer (OS X, 39,99 € – WWDC akció)

Affinity Designer

Az Affinity Designer elsősorban vektorgrafikus rajzolószoftver, de pixelalapú (raszteres) képeket is szerkeszthetünk vele. Az Apple azt írja róla, hogy tökéletes példája annak, hogyan kell elkészíteni egy kiemelkedő Mac-alkalmazást, mely aktívan használja a különböző, OS X által biztosított technológiákat – például az OpenGL-t, Grand Central Dispatch-et, Core Graphicset, a 64-bites támogatást, a Force Touch trackpadet és a többmagos processzorok támogatását. Ezen kívül 60 fps-sel forgathatjuk a képeket és nagyíthatunk (akár 1000000%-ig), egyszóval tényleg olyan appot sikerült lerakni az asztalra, ami sokak vágya. Ráadásul az Apple Design Awards apropóján most 20%-os kedvezménnyel vásárolhatjuk meg.

 

Crossy Road (iOS, ingyenes, IAP)

Crossy Road

Zseniálisan egyszerű de nagyszerű játék, mely leginkább a jó öreg Frogger poénokkal felturbózott modern változatának tekinthető. Mi is írtunk róla nem sokkal a megjelenése után, és azóta is vissza-visszatérő vendége az irodának (khm, természetesen csak ebédszünetben). A dizájn és a grafika nagyon jól segít a retro-hangulat megteremtésében, amihez a vicces hangok csak még inkább hozzátesznek. A Crossy Road igazi sikertörténet volt az apró Hipster Whale fejlesztőcsapat számára, még az Apple egyik sajtóközleményében is megszólaltatták őket.

 

Fantastical 2 (iPhone, iPad, OS X, változó árakon)

Fantastical 2

A Fantastical 2 letisztult dizájnja, funkciógazdagsága, sebessége, és a rendszerbe történő mély integrációja miatt nyerte meg az Apple legnívósabb díját. Kiemelik a természetes nyelven beírható bejegyzéseket, melyeket automatikusan átalakít a szoftver, valamint a miniablak hasznosságát. Természetesen támogatja a Handoffot is különböző Apple-készülékek között, valamint iOS-en a megosztásokat és a widgeteket is. A Fantastical 2 ezen kívül használja például a MapKitet is, vagyis képes helyzetfüggő emlékeztetőket megjeleníteni, ráadásul gyakorlatilag az összes online naptárszolgáltatással szinkronizálhatjuk. A maces verzió most akciós!

 

Workflow (iOS, 2,99 €)

Workflow

A Workflow egy olyan alkalmazás, ami segít a mindennapos ismétlődő feladatainkat a lehető leggyorsabban és legkényelmesebben elvégezni. A díjat a különböző kisegítő lehetőségek széles tárháza miatt, és a VoiceOver-támogatás példaértékű kivitelezése miatt kapta a DeskConnect csapata. Ezen kívül a letisztult megjelenés nem csak esztétikus, hanem a látássérültek számára is segít minél könnyebben használni az appot.

 

Does Not Commute (iOS, ingyenes, IAP)

Does Not Commute

Erről a játékról is írtam majdnem ide az iMagazinra, de aztán annyira felidegesített, hogy mégsem. Egyébként egy nagyon addiktív stratégiai játékról van szó, ahol autókat kell eljuttatnunk a pályán A pontból B-be, úgy, hogy lehetőleg ne ütközzenek egymással és a különböző tereptárgyakkal. Elsőre egyszerűnek hangzik, de annyira nem az. Ráadásul egy szupervicces történet is kezd kibontakozni ahogy haladunk előre a játékban. A díjat a ’60-as éveket idéző hangulat miatt kapta, mely az egész játékon végigvonul. Ezen kívül teljesen saját motort írtak hozzá a fejlesztők. És hogy miért nem írtunk róla végül mi? A világ legszemetebb in-app purchase rendszere miatt: a checkpointokat csak pénzért vehetjük meg, így ha ingyen játszunk, minden halál után teljesen elölről kell kezdeni a játékot.

 

Vainglory (iOS, ingyenes, IAP)

Vainglory

Mi is írtunk a sokak szerint legjobb iOS-es MOBA (mobil többjátékos online) játékról – bár, be kell vallanom, én sosem próbáltam. Az Apple a gyönyörű grafika és animációk miatt ítélte oda a díjat a játékot fejlesztő Super Evil Megacorpnak, és persze valószínűleg a Vainglory népszerűsége sem volt másodlagos szempont. A sebességért a tavaly bemutatott Metal technológia felel, ennek köszönhetően 60 fps-es animációkat, és kevesebb mint 30 ezredmásodperces reakcióidőt kapunk – mondani sem kell, mennyire fontos ez egy ilyen típusú appnál.

 

Pacemaker (iOS, ingyenes, IAP)

Pacemaker

A Pacemaker egy személyre szabható zenei alkalmazás, mely a kreatív, minimalista megjelenése miatt keltette fel annyira az Apple zsűrijének érdeklődését, hogy Apple Design Awarddal jutalmazzák idén. Az animációkat és színeket nagyon jól kitalálták, a kezelőfelületeket pedig aprólékosan optimalizálták a készülékekre – köztük az Apple Watch-ra. A zenénket különböző effektekkel keverhetjük, valamint segít elsajátítani a mixelés fortélyait is. Képes továbbá az integrációra a Spotifyjal és az iTunesszal is.

 

Elementary Minute (iPhone, 0,99 €)

Elementary Minute

Az Apple hagyományosan két diákot is díjazni szokott a Design Awards átadón az általuk fejlesztett alkalmazásokért. Idén az egyikük az Elementary Minute-et fejlesztő osztrák Klemens Strasser lett, aki egy egyszerű, gyors kvízjátékot készített iPhone-ra és Apple Watch-ra. Az egyperces és 5 másodperces játékmódok még talán az Apple Watch-on is értelmezhető játékká teszik.

 

jump-O (iPhone, ingyenes)

jump-O

A másik díjazott két diák, Gabriel Mathias és Rocha Victor Lappas Giménez lett a jump-O minimalista puzzle-játékért. A játékmenet a klasszikus elemeket követi, vagyis a karakterünkkel ügyesen ugrándozva el kell kerülnünk az olyan ránk leselkedő veszélyeket, mint például a tüskék és különböző lövedékek.

A díjazottakról további információk, illetve fotók az Apple weboldalán találhatók.

Forrás és képek: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!