imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így néz ki belülről az Apple írországi gyára


Globális cég lévén az Apple-nek a világ számos pontján vannak irodái. Az európai központ az írországi Cork városában található, ahol jelenleg nagyjából 4000 ember dolgozik különböző munkakörökben. Ide jutott most be az Irish Examiner nevű lap, és természetesen készítettek pár képet is.

Peter O’Dwyer többek között arról beszélgetett helyi Apple-munkatársakkal, hogy a cég sikerének kulcsa a mai napig a startup-szerű hozzáállás – persze mára a valós méretek igencsak meghaladták ezt a szintet, hiszen a kaliforniai cég lett a világ legértékesebb vállalata. Alfonso, aki a 110 EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) található Apple Store logisztikájáért felelős, így fogalmazott:

Néhány évvel ezelőtt elég vesztes helyzetben voltunk, csak számítógépekkel foglalkoztunk, és nagyjából a piac 5%-a volt a miénk. A kis cég szelleme máig megmaradt.

A gyárban iMaceket szerelnek össze.
A gyárban iMaceket szerelnek össze.

Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy az O’Dwyernek név nélkül nyilatkozó alkalmazottak közül mindenki azt mondta, hogy a világért sem váltana munkahelyet. Akik pedig régóta vannak itt, végignézhették, ahogy közel 30 év alatt az apró, mindössze 60 főt foglalkoztató írországi üzem fontos fogaskereke lett az Apple hatalmas globális gépezetének.

Apple Cork

A logisztika mellett számos más területet fed le a Corkban található európai központ: értékesítés, felhasználói támogatás, térképfejlesztés és gyártás. Az Apple az egyik legnagyobb munkáltató Írország második legnagyobb városában, 2009 óta összesen 100 millió eurót (közel 31 milliárd forintot) fektetett be a helyszínen.

Kész iMacek várnak arra, hogy hamarosan első tulajdonosaikhoz kerüljenek.
Kész iMacek várnak arra, hogy hamarosan első tulajdonosaikhoz kerüljenek.

Itt található továbbá a világ egyetlen olyan, az Apple tulajdonában lévő gyár ahol iMaceket gyártanak. Emellett több száz fő dolgozik a telefonos támogatásban, ahol több tucat nyelven segítik például az új Mac-tulajdonosok első lépéseit az Apple rendszerében. A legújabb épület a Buliding Five nevet viseli, és a cégtől megszokott környezettudatos módon került kialakításra: önműködő árnyékolók segítenek az energiatakarékos hőszabályozásban, összegyűjtik és felhasználják az esővizet, valamint természetesen a napenergiát is hasznosítják. O’Dwyer szerint ezzel az Apple irodája az egyik legzöldebb az országban, és követendő példát mutat a többi nagy cég számára abból a szempontból, hogy hogyan csökkenthetnék hatékonyan az ökológiai lábnyomukat.

Az új épület belülről.
Az új épület belülről.
Az írországi központban terméktámogatással is foglalkoznak.
Az írországi központban terméktámogatással is foglalkoznak.
Apple Cork

Forrás és képek: Irish Examiner. Borítókép: NPR.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!