imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

1900 dollárért árulják az Apple kalóz-zászlókat


A nyolcvanas években a Mac fejlesztőcsapat tagja készítettek egy kalóz lobogót, hogy sose tévesszék szem elől Steve Jobs filozófiáját, és ne veszítsék el lázadó természetüket. Most bárki rendelhet egy kópiát az ikonikus kalóz-zászlóból, méghozzá nem is akármilyet!

1983 januárjában a Mac fejlesztőcsapatának egyik kiruccanásán Steve Jobs így inspirálta munkatársait:

Jobb kalóznak lenni, mint beállni tengerésznek

Ezzel feltehetőleg arra próbálta emlékeztetni kollégáit, hogy bár egyre növekszik csapatuk, fontos, hogy megőrizzék a korai időszakban oly jellemző lázadó mentalitást, és ellenálljanak a bürokrácia csapdáinak.

Ebben a csapat többi tagja is egyetértett, olyannyira, hogy amikor egy ismételt létszámnövekedést követően új épületbe költöztek, szerettek volna valami feltűnő és otthonos emlékeztetőt állítani Steve Jobs szavainak. Stílusosan egy kalóz zászlót készítettek, amin a halálfej szemtakarója gyanánt a klasszikus szívárványszínű Apple embléma díszelgett. Külön érdekesség, hogy maguk a fejlesztők készítették saját kezűleg, a festés pedig Susan Kare munkája, aki a klasszikus Mac ikonokat is rajzolta.

Steve Jobs is kedvelte az irodában kifüggesztett kalóz-zászlót
Steve Jobs is kedvelte az irodában kifüggesztett kalóz-zászlót

Néhány év után nyoma veszett az eredetinek, most azonban bárki vásárolhat egy replikát potom 1900 dollárért. Ez persze különlegesen sok pénz egy másolatért, de aki kifizeti az összeget, nem mindennapi tárgyat vásárol: minden egyes darabot maga Susan Kare fest meg, így ezért az összegért egy élő legenda munkáját vásároljuk meg. Na ugye, így már nem is tűnik olyan soknak.

Akkoriban egyébként nagy sikert aratott a kalóz-zászló, nem csak a munkatársak körében, de Steve Jobs-nak is nagyon tetszett. Annyira jellemző része lett az irodának, hogy akkoriban több újság is közölt róla fotót, többek között a Forbes magazin.

Minden kópiát maga Susan Kare fest kézzel
Minden kópiát maga Susan Kare fest kézzel

Szóval ha valaki épp azon töri a fejét, hogy milyen 2000 dollár allatti különlegességgel lephetné meg Apple-rajongó barátait az ünnepekkor, látogasson el Susan Kare weboldalára és adja le a rendelést minél hamarabb, ugyanis az Apple kalóz-zászlókra elkészültére akár 3-4 hetet is várni kell.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!