imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Apple-kollekciót árverez az RR Auction


A kalapács alá kerülő holmik között Steve Jobs által aláírt dokumentumokat, egy eredeti 1983-as Macintosh-t, de még kifakult törülközőket is találni.

Az 1976-ban alapított bostoni RR Auction havi rendszerességgel árverez különböző gyűjteményeket, ezúttal egy Apple-hez kötődő kollekciónak igyekeznek új gazdát találni. A tárgyak eddigi tulajdonosa Jerrold Manock volt, aki 1977-től 1984-ig dolgozott a cupertinóiak termékdizájnereként, többek között az eredeti Macintosh-csapatban is. A március 5-én induló licitverseny a Steve Jobs Aukcióként hirdetett esemény része, s egy regisztrációt követően bárki előtt nyitva áll.

A Manock által őrizgetett csecsebecsék legizgalmasabbja talán az a két dokumentum, melyet Steve Jobs személyesen szignózott. Az egyik egy 1977-es szerződés, melyben Jobs megbízta a dizájnert az Apple II bizonyos részeinek megtervezésével. A másik egy 1982-es keltezésű értesítés arról, hogy Manock bekerült az alkalmazottak bónuszprogramjába. Ennek aljára Jobs csak annyit firkantott: Congrats! Steve (Gratula! Steve). Az első irat 35.000, a második 10.000 dolláros kikiáltási árról indul.

Az eladásra kínált többi tárgy már nem köthető közvetlenül Jobshoz, de azért akadnak még érdekes tételek. Az egyik egy 25.000 dollárról startoló Macintosh, amely a valaha legyártott 246. példány, méghozzá minden tartozékával együtt (doboz, hordtáska, egér, billentyűzet), kitűnő állapotban. A másik figyelemre méltó darab egy 1983-as díszplakett, ami az Apple III dizájnjának szabadalmaztatásának állít emléket. Ez azért érheti meg a 10.000 dolláros minimumösszeget, mert a szóban forgó gép éppen arról híres, hogy hemzsegett a hibáktól, s hatalmas buktának bizonyult.

A kalapács alá került tárgyak között számos további apróság is akad. A legolcsóbb tétel egy Manock által szignózott bögre 200 dolláros kikiáltási áron. A következő lépcső egy 600 dollárról induló sapkagyűjtemény „Apple Computer” és „Macintosh” feliratokkal, de valamivel drágábban vehetünk enyhén viharvert almás törülközőket és pólókat is.

A Steve Jobs Aukció viszont nem korlátozódik kizárólag a dizájner holmijaira, egyéb finomságokra is licitálhatnak a vállalkozóbb kedvűek. Itt van rögtön egy 300.000 dolláros kikiáltási áron startoló, működőképes Apple I 1976-ból, vagy jóval olcsóbban egy Macintosh PowerBook, melyet Jobs a Pixarnál írt alá az Egy Bogár Életén dolgozó tulajdonosának.

Az egykori CEO autogramjai egyébként rendkívül értékesnek számítanak, mivel Steve Jobs köztudottan utált szignókat osztogatni, s így nincs is belőlük túl sok. A téma legutóbb decemberben járta be a sajtót, amikor egy Jobs által dedikált floppy lemez 84.115 dollárért kelt el szintén az RR Auctionnél, akik 7500 dollárról indították a licitet.

Forrás: RR Auction

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!