imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új funkciók az Apple Maps alkalmazásban az iOS 8.3-ban


A megjelenésekor az Apple Maps valljuk meg, külön fogalomnak számított. Nem azért, mert annyira jól működött, épp ellenkezőleg: elég pontatlan volt még akkor is, mikor az Apple már az egyik frissítéssel alapvető alkalmazásként használta az Apple Maps-t. Az évek során ez azért persze sokat változott, és mára már egy jól használható több funkciós alkalmazást hoztak ki belőle.

Legelőször csak a világ legfontosabb városai közül néhánynál jelentek meg a körbejárható épületek, de idővel észrevehettük, hogy már Budapest is bekerült a támogatott városok közé. Sőt, a Flyover nevű funkcióval körbe is repülhetjük Budapestet egyfajta idegenvezetéshez hasonlóan. Ezek után nem kellett sokat várnunk, hogy az olyan nagyobb városok is, mint Dunakeszi, Vác, Gödöllő, Esztergom és Visegrád is elkészüljön 3D-ben. Nyilván idővel még több város is bekerül, ha valamit kihagytam volna, írjátok csak meg.

Parlament-Mac-Flyover-Apple-Maps

 

A lényeg igazából viszont csak most jön. A Hibajelentés funkció ugyanis igen jelentősen bővült. Mostantól ugyanis lehetősége van az adott hely tulajdonosának a Térképek POI adatainak szerkesztésére. A POI adatok szerkesztéséhez viszont az Apple-nek meg kell arról megbizonyosodnia, hogy az adatokat a tényleges tulajdonos szerkeszti. Ehhez nem kell mást tenni, mint válaszolni pár kérdésre, amit később az Apple ellenőriz. Ha ellenőrzött minket a rendszer, akkor szerkeszthetjük az összes adatát a vállalkozásunknak, sőt még belső térképet is készíthetünk az üzlethez. Ez az intelligens rendszer az Apple Maps Connectet használja az alkalmazásban, és igen, itt van egy kis bökkenő, mivel ez a szolgáltatás Magyarországra még nem érkezett meg, ezért ez itthon egy afféle passzív funkció. Azt, hogy egy későbbi iOS frissítés, vagy valami más fogja hazánkba elhozni, fölösleges találgatni, ugyanis konkrét információ nincs túl sok. A lehetőség már teljesen adott.

Itt látható, hogy "Az én problémám nincs felsorolva" menüpont alatt nem találunk olyat, hogy "Ez az üzlet tulajdonba vétele"
Itt látható, hogy “Az én problémám nincs felsorolva” menüpont alatt nem találunk olyat, hogy “Ez az üzlet tulajdonba vétele”

Másik fontos funkció, ami viszont teljes körűen működik itthon is az Apple Maps-ben, az nem más, mint a TripAdvisor és a Booking.com integrálása az alkalmazásba. Ezek a weboldalak külföldiek által is igen híres vélemény és benyomás megosztók, ezáltal sok turista használja őket, és egy viszonylag korrekt képet kapunk az adott helyről, ha elolvassuk a véleményeket róla.

kep1_2

Összegezve: ez a frissítés már a kényelemre és a sokrétűségre törekszik igencsak, ami érthető, hiszen már az előző verzió is teljesen jól és biztonsággal használható volt. Persze egy navigáló-térkép alkalmazás sosem lehet eléggé naprakész, ezért érdemes odafigyelnünk vezetés közben. Ha pedig nem autóval megyünk, akkor is jó választás az Apple Maps, hiszen a helyszín kiválasztása és megtekintése után lehetőségünk van más menetrend- és navigálóprogrammal útvonalakat tervezni, hiszen sajnos a tömegközlekedést még nem támogatja.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!