imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Music – kérdések és válaszok


Jövő kedden indul el az Apple Music, az Apple új zenei szolgáltatása. A WWDC-n sok mindent elmondtak vele kapcsolatban, de rengeteg kérdésre nem kaptunk választ a prezentációból és a cég weboldaláról sem.

Nálunk is számos kérdés merült fel a hozzászólásokban az Apple Music-kal kapcsolatban, volt olyan is, ami akár többször is előjött. Serenity Caldwell az iMore-tól összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és megpróbálta megválaszolni őket a jelenleg elérhető információk alapján. Nézzük meg most ezeket, megfűszerezve néhány kifejezetten Magyarországra vonatkozó tudnivalóval. A válaszok között van olyan, amit a szolgáltatás keddi rajtjáig nem tudhatunk biztosan, ezért később cikkünk frissülhet.

 

Általános tudnivalók

Mi az az Apple Music?

Az Apple Music az Apple új zenei streaming-szolgáltatása. Ez azt jelenti, hogy havidíjért cserébe korlátlan alkalommal és ideig hallgathatjuk meg a szolgáltatás adatbázisában megtalálható zeneszámokat. Ez jelentős megtakarítást eredményezhet abban az esetben például, ha szeretünk gyakran új zenéket hallgatni.

A streaming mellett kapunk egy Connect névre keresztelt közösségi szolgáltatást is, illetve jön a Beats 1 rádió*, ami egy, a hét minden napján éjjel-nappal folyamatosan közvetítő élő online rádióadó lesz.

Minek vág bele egyáltalán ilyenbe az Apple?

Változnak a zenehallgatási szokásaink. Korábban az is szinte forradalmi ötlet volt, hogy külön-külön is meg lehessen vásárolni egyes zeneszámokat, ne csak egész albumokat egyben – ez jelentette az iTunes igazi vonzerejét.

Mára már azonban egyre népszerűbbé váltak az olyan streaming-szolgáltatások, mint a Spotify, Deezer, stb. Az Apple rájött, hogy ha szeretnének továbbra is piacvezetők maradni az online zeneárusítás területén, akkor nekik is lépniük kell, és be kell mutatniuk egy ilyen megoldást. Ez lett az Apple Music.

 

Fizetni kell majd az Apple Music használatáért? Ha igen, mennyit?

Az biztos, hogy havidíjas lesz a szolgáltatás, és az Egyesült Államokban 9,99 dollár lesz az előfizetési díj. Az is biztos, hogy az első három hónapban ingyenesen próbálhatjuk ki.

De mi a helyzet Magyarországgal? Az iOS 8.4 bétában megtalálható új Zene alkalmazásból az látszik kiderülni, hogy az Apple eltérő árazást alkalmaz majd az egyes országokban, így hazánkban 4,99 euró az előfizetési díj – valamint 7,99 euró a családi csomag esetén. Ez utóbbit az iCloud Family Sharinghez kapcsolhatjuk be, így összesen hat családtag használhatja ezen a módon az Apple Music-ot.

 

Mikor indul el a szolgáltatás?

Az Egyesült Államokban egészen biztosan 2015. június 30-án, várhatóan itthoni idő szerint 17:00 órakor. A WWDC-n az Apple azt mondta, több mint 100 országban indítják ebben az időpontban az Apple Music-ot, és mivel a magyar nyelvű Apple weboldalon is megjelent a „Music” fül, jó eséllyel mi is az első körös országok listáján vagyunk. De ez kedden derül ki 100%-os bizonyossággal. FRISSÍTÉS: Itthon is elindult az Apple Music.

* Magyarországon sajnos nem érhető el a Beats 1 online rádió. Ennek okait egyelőre nem tudjuk, de terület alapú korlátozásról van szó, mivel más országokba regisztrált Apple ID-val sem hallgathatjuk itthon az adást.

Apple Music

Mit kapok az előfizetési díjért cserébe?

Először is, az első három hónapban teljesen ingyenesen elérhető az összes szolgáltatás ha feliratkozunk a próbaidőszakra. Ezután viszont elkülönül az ingyenesen elérhető és a fizetős megoldások listája.

Ha úgy döntünk, hogy mégsem éri meg a havi 5 eurót az Apple Music, természetesen továbbra is hallgathatjuk a korábban az iTunes Store-ból megvásárolt, vagy az iTunesba importált zenéinket, vagyis minden marad a régiben. Ha rendelkezünk iTunes Match előfizetéssel (évi 24,99 €), akkor ezek a felhőből is elérhetők maradnak. Elvileg ingyenesen hallgathatnánk tovább a Beats 1 rádiót (*lsd. feljebb), és követhetjük az előadókat a Connecten keresztül. Érdekes módon, míg az amerikai Apple-oldalon azt írják, korlátozott számléptetéssel tovább hallgathatjuk az iTunes Music rádióadókat, a magyar oldalon ez nem szerepel az ingyenes listában.

A fentieken kívül a fizetős szolgáltatás az alábbiakat tartalmazza:

  • Korlátlan léptetés az összes Apple Music rádióadón
  • Connect-tartalom lejátszása és mentése
  • Tetszésnyilvánítás Connect-tartalomhoz és a rádióban elhangzó számokhoz
  • Korlátlan zenehallgatás az Apple Music könyvtárából
  • Apple Music-tartalom hozzáadása a saját zenekönyvtárhoz
  • Mentés offline zenehallgatáshoz
  • Ajánlások zenei szakértőktől

 

Mi történik, ha úgy döntök a három hónapos ingyenes próbaidőszak után, hogy mégsem fizetek elő?

Először is, arra érdemes figyelni, hogy a próbaidőszak végén – a többi ilyen szolgáltatáshoz hasonlóan – automatikusan elindul az előfizetés, amennyiben külön nem mondjuk le azt korábban. Ha úgy döntünk, hogy nem nyerte el a tetszésünket az Apple Music, akkor többé nem tudjuk majd meghallgatni a szolgáltatásból a saját könyvárunkba tett dalokat, nem játszhatjuk le a Connect-tartalmakat, és nem hallgathatjuk bárhonnan a korábban a felhőbe töltött saját zenéinket – hacsak nincs iTunes Match-előfizetésünk. Ezen kívül úgy tűnik, hogy Magyarországon a rádióadóknak is búcsút kell intenünk.

Ha a próbaidőszak vége előtt szeretnénk kikapcsolni az előfizetés automatikus megújítását, ezt a legegyszerűbb az előfizetést visszaigazoló e-mailből az „Előfizetések kezelése” linkkel megtenni.

 

Milyen eszközökön használhatom az Apple Music-ot?

Első körben az iOS 8.4-et futtatni képes iPhone-okon, iPadeken és iPod touchokon, az Apple Watch-on, valamint a legújabb iTunesszal kompatibilis Maceken és PC-ken. Ősztől pedig androidos telefonokon valamint Apple TV-n is.

Apple Music

Mely országokban lesz elérhető az Apple Music június 30-tól?

Ezt nem közölte pontosan az Apple. Az Egyesült Államokban biztos, illetve az iOS 8.4 fejlesztői bétája, valamint a magyar nyelvű hivatalos Apple weboldal alapján nálunk is elindulhat a szolgáltatás – ha nem is minden funkcióval (*lsd. fentebb). Kedden kiderül!

 

Hogyan kezdhetem el használni?

A hírek szerint június 30-án itthoni idő szerint 17:00 órakor jön az iOS 8.4 frissítés az új Zene alkalmazással. Első indításkor megkérdezi majd, hogy szeretnénk-e feliratkozni a szolgáltatásra – ha igent mondunk, már el is kezdhetjük használni az Apple Music-ot. Macen várhatóan szintén frissül az iTunes, de nem lennénk meglepve, ha ez nem külön következne be, hanem az OS X Yosemite 10.10.4 frissítés is befutna.

Az Apple Music használatához valószínűleg mindenképp szükség lesz egy olyan Apple ID-ra, amihez hozzárendeltünk egy – az adott országban kiadott – érvényes bankkártyát is. Az is elképzelhető, hogy az ingyenes próbaidőszak elején az Apple egy zárolással teszteli a kártya érvényességét, akárcsak az App Store vagy az iTunes Store esetében. Ha így lesz, ne ijedjünk meg, az esetlegesen zárolt összeg rövidesen feloldásra kerül.

 

Zene

Hogy néz ki az új Zene alkalmazás iOS-en?

Az Apple weboldalán lévő képernyőfotók alapján következtethetünk arra, hogyan működik majd az új Zene app az iOS 8.4-ben. Alul öt fő kategóriát láthatunk majd: For You, New, Radio, Connect, és My Music. A For You személyre szabott ajánlásokat tartalmaz a zenehallgatási szokásaink és kedvenc előadóink alapján. A New fülön az újdonságokat böngészhetjük stílusok szerint, a Radio az Apple Music rádióadókat mutatja meg, a Connect az azonos nevű közösségi szolgáltatáshoz visz, míg a My Music a saját zenei könyvtárunkat takarja.

Ez utóbbi alatt láthatjuk a korábban megvásárolt vagy importált zenéinket, valamint azokat az Apple Music tartalmakat, amiket hozzáadtunk a könyvtárunkhoz. A jól megszokott módon rendezhetjük a dalokat előadó, album, stílus, lejátszási listák, zeneszámok, stb. szerint.

A felső sorban a felhasználói fiókunkhoz férhetünk hozzá, valamint itt találjuk a keresőt is.

Apple Music

Mi a helyzet az asztali iTunes alkalmazással?

A borítóképünkhöz is felhasznált képből az derül ki, hogy az iOS apphoz hasonló kategóriákkal bővül majd az asztali iTunes app. A My Music és az iTunes Store marad, ezek mellé jön be a For You, New, Radio és Connect.

 

Akkor hogyan is viszonyulnak a saját zenéim a streaminghez?

A meglévő zenéidet a My Music részen érheted el, és természetesen ugyanúgy hallgathatod őket, mint korábban. Ide teheted továbbá azokat az Apple Music könyvtárból elérhető dalokat és albumokat is, amiket tudod, hogy rendszeresen vagy gyakran szeretnél hallgatni. A kettő tehát gyakorlatilag észrevétlenül kiegészíti egymást.

 

Mi lesz ezután az iTunes Store-ral?

A Store továbbra is ugyanúgy fog működni, mint korábban. Ezentúl is vásárolhatunk számokat vagy albumokat, amiket letölthetünk az eszközeinkre. A lényeges különbség az Apple Music-hoz képest az, hogy ezeket természetesen bármilyen eszközön a jövőben is bármikor meghallgathatjuk, míg az Apple Music-ból streamelt számokat csak addig, amíg van érvényes előfizetésünk a szolgáltatásra. Az iTunes Store-ból megvásárolt zenéket továbbá kiírhatjuk CD-re, kimásolhatjuk pendrive-ra, lejátszhatjuk iPod nanón és iPod shuffle-ön is, stb.

 

Mi a helyzet az iTunes Match-csel?

Eddy Cue egy Twitter-üzenetben egy felhasználó kérdésére megerősítette, hogy az Apple Music előfizetés gyakorlatilag tartalmazza az iTunes Match funkcióit: vagyis ha egy általunk birtokolt zeneszám nincs meg a szolgáltatásban, akkor feltölti azt a felhőbe, és bármely eszközünkről elérhetjük. A 25 ezer dalos korlátozás továbbra is él (legfeljebb ennyit tölthetünk fel), de az iOS 9 megjelenésére ezt a számot 100 ezerre szeretnék emelni.

Ettől függetlenül az iTunes Match a jövőben is elérhető marad, hiszen ha valakinek csak arra van szüksége, hogy a felhőből hozzáférjen a saját, megvásárolt zenéihez, akkor ez jóval költséghatékonyabb megoldást jelent (évi 24,99 euró szemben az Apple Music itthoni kb. 60 eurós éves díjával).

 

Miért nem tudom lejátszani az E-betűvel jelölt számokat?

Az „E” betű a szókimondó (explicit) tartalmakat jelöli. Előfordulhat, hogy azt állítottuk be, hogy ezek ne legyenek meghallgathatók az eszközünkön. A korlátozás kikapcsolását a Beállítások > Általános > Korlátozások > Zene, Podcast és iTunes U menüpontban tehetjük meg. Ha ki vannak kapcsolva a korlátozások, de mégsem tudjuk lejátszani a szókimondó tartalmakat, kapcsoljuk be a funkciót, állítsuk át a kapcsolót, majd ismét kapcsoljuk ki.

 

Keverhetem a saját zenéimet az Apple Music könyvtár tartalmával?

Igen, az Apple elmondta, hogy összeállíthatunk majd olyan lejátszási listákat is, melyek egyszerre tartalmazhatják a korábban megvásárolt zenéinket, és az Apple Music könyvtárból elérhető dalokat is.

Apple Music

 

Internetkapcsolat nélkül is hozzáférhetek a zenékhez?

Igen, lehetőség van az offline módra, vagyis a kiválasztott zeneszámokat letölthetjük a készülékeinkre, így folyamatos internetkapcsolat nélkül is hallgathatjuk őket.

 

Lesznek exkluzív tartalmak? Olyan dolgok, amik csak az Apple Music-ban érhetők el?

Úgy tűnik, hogy igen, hiszen nincs is jobb marketingfogás egy-két jó kis exkluzív tartalomnál. Pharrell Williams új száma először például kizárólag az Apple Music-on debütál, de Taylor Swift 1989 című albuma is ezen a streaming-szolgáltatáson lesz először elérhető.

A Beats 1 rádióadón pedig valószínűleg további exkluzív tartalmakat hallhatunk majd, és nem lennénk meglepve, ha jó pár előadó új száma vagy albuma debütálna itt a jövőben – igaz, ezekről itthon sajnos le kell mondanunk.

 

Honnan tudja az Apple Music, hogy milyen zenéket szeretek?

A regisztráció során egy „buborékos” felületen kiválaszthatjuk azokat az előadókat akiket szeretünk, imádunk, vagy utálunk. A szolgáltatás ezek után természetesen folyamatosan figyeli majd, hogy miket hallgatunk, így egyre jobban megismeri az ízlésünket és a szokásainkat.

Apple Music

 

Mi ez a „New” fül?

Ezen a részen is egy személyre szabott ajánlást láthatunk majd, ami az egyéni preferenciáink alapján ajánl számukra érdekes új dalokat vagy albumokat. Az újdonságokat nem algoritmusok, hanem emberek gyűjtik össze.

 

Mit jelent az „Ajánlások zenei szakértőktől”?

Ezt a funkciót a Beats Music-ból veszik át, és olyan lejátszási listákat jelent, amit hús-vér zenei szakértők állítanak össze, vagyis nem egy algoritmus dobálja egymás után a zeneszámokat. A listákat műfajok szerint csoportosítva érhetjük majd el. Az Apple amerikai weboldala alapján biztosan láthatunk majd összeállításokat az alábbiaktól: Rolling Stone magazin, Pitchfork, Q Magazine, DJ Mag, Shazam, Mojo, The Grand Ole Opry, XXL Magazine.

 

Megoszthatom majd, mit hallgatok?

Persze, mivel nincs jobb reklám egy kis ingyenreklámnál, ezért Facebookon és Twitteren megoszthatjuk az ismerőseinkkel, hogy éppen mit hallgatunk, de akár egyből egy iMessage-et is írhatunk róla.

 

Hogy működik a dinamikus kereső?

A Zene app (vagy az iTunes) jobb felső sarkából elérhető keresőbe bármit beírhatunk – szám címe, előadó, stílus, lejátszási lista neve, stb. – és az Apple Music listázza a találatokat. Ezen kívül láthatjuk a korábbi kereséseinket is, valamint az éppen legnépszerűbb kereséseket világszerte. Siri is sokat okosodik ami a zenehallgatást illeti, mondhatjuk majd neki, hogy játsszon az éppen hallgatotthoz hasonló zenéket, vagy 1986 legnépszerűbb slágereit, stb.

 

Rádió

Akkor most az Apple Music rádiószolgáltatása leváltja az eddigi iTunes Radiót?

Igen, az iTunes Radiónak ezennel vége, helyette lesznek az Apple Music „rádióadói” – ami számunkra azért is jó hír, mert Magyarországon eddig nem volt elérhető az iTunes Radio. A rádióállomások stílus szerint lesznek elkülönítve, illetve egy konkrét számot kiválasztva is „indíthatunk” majd magunknak egy új adót. Az Apple itthoni weboldala alapján a rádióadók csak a fizetős szolgáltatásban lesznek benne (a próbaidőszak lejárta után), viszont ebben az esetben korlátlan számléptetési lehetőséget kapunk.

A normál internetes rádiók az Apple Music keretein belül tehát igazából hasonló stílusú zeneszámok, melyeket egy algoritmus válogat össze. Ezen kívül az igazán nagy durranás a Beats 1 online világrádió lesz.

 

Mi az a Beats 1?

Ahogyan az Apple a WWDC-n elmondta, a Beats 1 egy 24/7, vagyis a hét minden napján, egész nap folyamatosan sugárzó élő online világrádió, amit igazi műsorvezetők vezetnek. A zenék mellett interjúk és különböző műsorok is lesznek, akárcsak bármelyik hagyományos rádióban. Az élő adás azt jelenti, hogy a világ bármely pontján ugyanazt a műsort hallhatjuk, és – értelemszerűen – nem tekerhetünk bele, nem léptethetünk számokat.

Magyarországon is hallgathatom a Beats 1-t?

Sajnos nem. Olyannyira nem, hogy akkor sem működik a Beats 1 rádió, ha külföldi Apple ID-val próbáljuk itthon hallgatni – ez terület alapú korlátozást feltételez. Az okairól egyelőre nem tudni semmit, így azt sem, hogy a későbbiekben itthon is lesz-e Beats 1. Egyébként egyetlen más olyan országot sem sikerült találnunk, ahol elindult az Apple Music, de a Beats 1 nem.

 

Kik lesznek a műsorvezetők a Beats 1-on?

A műsort három városból – New Yorkból, Los Angelesből és Londonból – fogják adni. Los Angelesből a BBC Radio 1 korábbi műsorvezetője, Zane Lowe jelentkezik majd be, New Yorkból a WQHT Hot 97-ról ismert Ebro Dardent hallgathatjuk, míg Londonért egy újonc, Julie Adenuga lesz felelős.

Zane Lowe, Ebro Darden és Julie Adenuga
Zane Lowe, Ebro Darden és Julie Adenuga

Connect

Mi ez az egész Connect-dolog?

A Connect az Apple Music közösségi szolgáltatása lesz, egy csavarral – igazából az előadók közösségi hálózata ez, melyen keresztül a rajongóikkal tarthatják a kapcsolatot, és exkluzív tartalmakat oszthatnak meg velük.

 

Milyen tartalmak lesznek a Connecten?

A szolgáltatáson keresztül a kedvenc előadóinkat követhetjük, akik különböző dolgokat tehetnek ki az oldalukra – például dalszövegeket, linkeket, fotókat, legfeljebb 90 perc hosszú hangfelvételeket vagy 8 perces videókat. Ha az előfizetéses Apple Music-ot használjuk, akkor le is tölthetjük ezeket a tartalmakat.

Apple Music Connect

 

 

Kapcsolatba léphetek a kedvenceimmel?

Igen, bármely poszthoz írhatsz hozzászólást, amire válaszolhat is az adott előadó. Sőt, a hozzászólásodat (és az esetleges választ) Facebookon és Twitteren is megoszthatod.

 

Ki a felelős az egyes előadók oldalaiért?

A Connect-oldalak tartalmát nem az Apple állítja elő, hanem az adott zenész (vagy az általa megbízott csapat). Bárki kérvényezhet saját Connect-oldalt akinek vannak zenéi az iTunes Store-ban vagy az Apple Music-ban, ez tehát nagyszerű lehetőség a kevésbé ismert zenészek vagy indie előadók számára, hogy többen ismerhessék meg őket. A Connect profilokról könnyedén elérhetjük továbbá az adott művész összes albumát és számát, valamint feltölthetik az életrajzukat is.

 

Mint az látszik is, nem feltétlenül teljesen egyértelmű a válasz a felmerülő kérdésekre jelenleg. Június 30., vagyis kedd után viszont mindennek ki kell derülnie, így szükség esetén természetesen frissítjük cikkünket.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!