imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ismét rekord negyedév az Apple-től


2016 nem a legjobb éve volt az Apple-nek, egész évben a csökkenés volt jellemző. Most végre közzétették a karácsonyi időszak számait, így kiderült, hogy sikerült-e végül megállítani a csökkenő trendet, és átfordulniuk növekedésbe.

Az Apple a szokásoknak megfelelően néhány perce megosztotta a befektetőkkel a Q1 eredményeket, vagyis a cég első, októbertől decemberig tartó pénzügyi negyedévének számait. A Q1 elnevezés ne tévesszen meg senkit, ez a karácsonyi szezont is lefedő időszak, az év első három hónapja a második pénzügyi negyedév Cupertinóban. Noha az utóbbi hetekben az elemzők nagyrészt arra jutottak, hogy a tavalyi elképesztő számokat nem sikerül majd túlszárnyalni, tévedtek: minden korábbi rekord megdőlt. Tim Cook a kiadott sajtóközleményben az alábbiakat nyilatkozta:

Nagy izgalommal jelentjük, hogy az ünnepi negyedév hozta a legnagyobb negyedéves bevételt az Apple történetében, és több rekordot is sikerült megdönteni. Több iPhone-t adtunk el, mint korábban bármikor, és rekordbevétel származott nem csak az iPhone-ból, de a szolgáltatásokból, a Macből és az Apple Watch-ból is. Egész évben erősen nőtt a szolgáltatásokból származó bevétel, melyet elsősorban a felhasználók az App Store-ban tanúsított rekordméretű aktivitása hajtott, nagyon izgatottak vagyunk továbbá a hamarosan érkező termékeink miatt.

Bevétel és nyereség

Az Apple összesen 78,3 milliárd dollár bevételre tett szert 2016 utolsó három hónapjában, ami 3%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az eloszlás az alábbiak szerint alakul a különböző termékkategóriák alapján: 69% iPhone, 7% iPad, 9% Mac, 9% szolgáltatások és 5% egyéb. A bevételek 41%-a érkezett Amerikából, 24%-a Európából, 21%-a Kínából, 7%-a Japánból és 7%-a Ázsia többi részéről. A nettó haszon 17,9 milliárd dollár lett, ami 39%-os profitrátát és 3% csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

iPhone

Az iPhone ismét nagyszerűen teljesített, a karácsonyi szezont is tartalmazó utolsó három hónapban megdöbbentő, 78,2 millió darabot sikerült eladni belőle, ami 5%-os növekedés a 2015-ös számokhoz képest is. Soha ennyi iPhone nem fogyott egyetlen negyedévben. Éves szinten ez összesen 215 millió darabot jelent, ami kicsit kevesebb az eddigi 234 milliós éves csúcsnál.

iPad

Ahogyan azt sejteni lehetett, az iPad továbbra sem szárnyal, ezen nem segített természetesen az sem, hogy nem volt ősszel iPad frissítés. Összesen 13 millió iPad talált gazdára tavaly októbertől decemberig, ami 19%-os csökkenés 2015 azonos időszakához képest. Az éves darabszám így 42,7 millió darab lett a tavalyi 49,5 millió darabhoz képest.

Mac

A Mac eladások lassan de biztosan növekedtek az elmúlt években, de az utóbbi negyedévekben ismét csökkenést tapasztalhattunk. Ezt a trendet a Touch Bar MacBook Prók érkezése, ha csak szerény mértékben is de megfordította. Az Apple összesen 5,4 millió Macet értékesített, ami 1%-os növekedés az elmúlt évhez képest. 

Szolgáltatások

A szolgáltatásokat – iCloud, App Store-ok, Apple Music, stb. – szerepeltető kategória ebben a negyedévben 7 milliárd dollár bevételt termelt, ami 18% növekedés tavalyhoz képest. A számokat valószínűleg az iOS-es App Store húzza keményen (Pokemon GO!!!), plusz az egyre bővülő Apple Music előfizetők is illetve az Apple Pay bővülő hálózata. Az utóbbi negyedévekben jól láthatóan erősödik ez a kategória, egyre nagyobb szeletet tesz ki a bevételi tortából.

Egyéb

Az egyéb kategóriába tartozik a Beats, a kiegészítők, és persze az Apple Watch, amivel kapcsolatban – ahogyan azt már megszokhattuk – most sem kaptunk konkrét eladási adatokat. A csökkenésből ítélve azonban nem túl jól teljesített az Apple órája a karácsonyi szezonban, nagyjából 4 millió darab fogyhatott. Ennek a kategóriának 4 milliárd dollár lett a vége, ez 8 százalék csökkenés éves viszonylatban.

Az eredményeket taglaló telefonkonferencia jelenleg is tart, ahol Tim Cook, és a pénzügyi ágazatvezető Luca Maestri ismerteti a befektetőkkel az adatokat, majd válaszolnak néhány kérdésre. Amennyiben további érdekességek derülnek ki ebből, holnap reggel szokás szerint jelentkezünk egy összefoglaló cikkel.

A diagramokat kedvelő olvasóinknak pedig itt vannak a 2017 Q1 eredmények könnyen áttekinthető formában a korábbi számokkal összehasonlítva:

Bevetel-2017Q1 Profit-2017Q1 Bevetel2-2017Q1 iPhone-2017Q1 iPad-2017Q1

 

 

 

 

Mac-2017Q1 Szolgaltatasok-2017Q1

 

Egyeb-2017Q1

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!