imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Q1 eredmények: éppenhogy, de ismét rekord


Az Apple pénzügyi osztályán az elmúlt hetekben osztottak-szoroztak, összeadtak-kivontak, majd végül megszületett az első pénzügyi negyedév eredménye, vagyis hogy mennyi bevételt termelt a cég, és melyik termékből hány darabot adtak el. Noha sokan nem számítottak rá, újabb rekord született.

Az Apple a szokásoknak megfelelően néhány perce megosztotta a befektetőkkel a Q1 eredményeket, vagyis a cég első, októbertől decemberig tartó pénzügyi negyedévének számait. A Q1 elnevezés ne tévesszen meg senkit, ez a karácsonyi szezont is lefedő időszak, az év első három hónapja a második pénzügyi negyedév Cupertinóban. Noha az utóbbi hetekben az elemzők nagyrészt arra jutottak, hogy a tavalyi elképesztő számokat nem sikerül majd túlszárnyalni, tévedtek: minden korábbi rekord megdőlt. Tim Cook a kiadott sajtóközleményben az alábbiakat nyilatkozta:

A csapatunk az Apple történetének legjobb negyedévét hozta, köszönhetően a világ leginnovatívabb termékeinek, a rekord iPhone-eladásoknak, az Apple Watch-nak és az Apple TV-nek. A szolgáltatások kategória növekedése felgyorsult a negyedévben, ennek köszönhetően itt is rekorderedmény született. Az aktív eszközeink számát tekintve jelentős mérföldkőhöz érkeztünk: átléptük az 1 milliárdos határt.

Bevétel és nyereség

Az Apple összesen 75,9 milliárd dollár bevételre tett szert 2015 utolsó három hónapjában, ami 2%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az eloszlás az alábbiak szerint alakul a különböző termékkategóriák alapján: 67,98% iPhone, 9,33% iPad, 8,89% Mac, 7,97% szolgáltatások és 5,73% egyéb. Ha a földrajzi megoszlást nézzük, Kína továbbra is előkelő helyen szerepel. A bevételek 39%-a érkezett Amerikából, 24%-a Európából, 24%-a Kínából, 6%-a Japánból és 7%-a Ázsia többi részéről. A nettó haszon 18,4 milliárd dollár lett, ami 40,1%-os profitrátát és 2,2% növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

iPhone

Az iPhone ismét nagyszerűen teljesített, a karácsonyi szezont is tartalmazó utolsó három hónapban megdöbbentő, 74,8 millió darabot sikerült eladni belőle, ami 1%-os növekedés még a durva 2014-es számokhoz képest is. Soha ennyi iPhone nem fogyott egyetlen negyedévben, éves szinten pedig ez összesen 231,5 millió darabot jelent. Hoppá.

iPad

Ahogyan azt sejteni lehetett, az iPad továbbra sem szárnyal, és a kategória megmentője nem az új iPad Pro lett – bár az ára alapján ez egyáltalán nem meglepő. Összesen 16,1 millió iPad talált gazdára tavaly októbertől decemberig, ami 25%-os csökkenés 2014 azonos időszakához képest. Az éves darabszám így 49,5 millió darab lett, ami messze-messze elmarad az iPhone-tól.

Mac

A Mac eladások lassan de biztosan növekedtek az elmúlt években, ez most enyhe csökkenésre váltott. Az Apple összesen 5,3 millió Macet értékesített, ami 4%-os csökkenés az elmúlt évhez képest. Az eredmények annak tükrében azonban nem rosszak, hogy a piac gyakorlatilag összes többi szereplője nagyobbat csökkent ebben az időszakban, de valószínűleg azért az Apple-nél is többet vártak ennél.

Szolgáltatások

A szolgáltatásokat – iCloud, App Store-ok, Apple Music, stb. – szerepeltető kategória ebben a negyedévben 6 milliárd dollár bevételt termelt, ami 26% növekedés tavalyhoz képest. A számokat valószínűleg az iOS-es App Store húzza keményen, bár egyre több az Apple Music fizetős felhasználója is.

Egyéb

Az egyéb kategóriába tartozik a Beats, a kiegészítők, és persze az Apple Watch, amivel kapcsolatban most sem kaptunk konkrét eladási adatokat. A növekedésből ítélve azonban elég jól teljesített az Apple órája a karácsonyi szezonban: 4,4 milliárd dollár lett a bevétel, ami 62%-kal(!) magasabb a 2014-es – még Apple Watch nélküli – számoknál. Teljesen hihető tehát az a feltételezés, miszerint az Apple az okosóra-piac több mint felét birtokolja.

Az eredményeket taglaló telefonkonferencia jelenleg is tart, ahol Tim Cook, és a pénzügyi ágazatvezető Luca Maestri ismerteti a befektetőkkel az adatokat, majd válaszolnak néhány kérdésre. Amennyiben további érdekességek derülnek ki ebből, holnap reggel szokás szerint jelentkezünk egy összefoglaló cikkel.

A diagramokat kedvelő olvasóinknak pedig itt vannak a 2016 Q1 eredmények könnyen áttekinthető formában a korábbi számokkal összehasonlítva:

Apple-Q1-bevetel Apple-Q1-nyereseg Apple-Q1-megoszlas Apple-Q1-iPhone Apple-Q1-iPad Apple-Q1-Mac Apple-Q1-egyeb

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!