imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Q2 eredmények: 2003 óta először csökkent a bevétel


Nagyjából egy hónapja lezárult az előző pénzügyi negyedév az Apple-nél, most pedig nyilvánosságra hozta a cég az eredményeket. Az történt, amire Tim Cook is figyelmeztetett már korábban: gyakorlatilag 13 éve először csökkent a bevétel, vége szakadt az 50 negyedéven át tartó sikersorozatnak.

A második negyedév elnevezés ne tévesszen meg senkit, az Apple-nél a pénzügyi negyedévek nem követik a naptári negyedéveket, vagyis most a 2015. december 27. és 2016. március 26. közötti időszakról van szó. Ez azt is jelenti, hogy a március 31-én debütáló iPhone SE, illetve a 9,7″-es iPad Pro nincs benne a számokban. Bár nem valószínű, hogy bármit is segítettek volna. Tim Cook így magyarázza a bizonyítványt a kiadott sajtóközleményben:

A csapatunk elképesztően jól teljesített az erős makrogazdasági ellenszélben. Nagyon örülünk, hogy ismét sikerült stabil növekedést elérni a szolgáltatások terén, mely az Apple ökoszisztéma hihetetlen erejének és a több mint egymilliárd aktívan használt eszköznek köszönhető.

Bevétel és nyereség

Az Apple bevétele összesen 50,6 milliárd dollár volt az elmúlt három hónapban, ami jelentős visszaesés (-13%) a tavalyi év azonos időszakához képest. A bevételcsökkenés a nyereség csökkenését is magával hozta, ez 10,5 milliárd dollár lett (-23%). A legnagyobb szeletet (65%) továbbra is az iPhone hasítja ki a tortából, utána következnek a szolgáltatások 12%-kal, a Mac 10%-kal, az iPad 9%-kal és az egyéb kategória (4%). A területi eloszlás így néz ki: 38% Amerika, 25% Kína, 23% Európa, 8% Japán és 6% Ázsia többi része.

iPhone

Azt talán sosem tudjuk meg, hogy tavaly az akadozó szállításnak köszönhetően voltak meglepően jók az iPhone-eladások a második pénzügyi negyedévben (tudniillik, hogy a szállítás átcsúszott az első negyedévről), de az biztos, hogy idén ilyesmiről nem volt szó. Ez meg is látszik az eredményeken: 16%-kal kevesebb, összesen 51,2 millió iPhone fogyott. Az iPhone történetében még soha nem fordult elő, hogy az előző év azonos időszakához képest csökkentek volna az eladások.

iPad

Itt egyáltalán nem meglepő a csökkenés az évek óta tartó tendencia ismeretében. A mostani negyedévben mindössze 10,25 millió iPad fogyott, ami ismét óriási, 19%-os csökkenést jelent. Ezt a folyamatot valószínűleg az új kisebb iPad Pro sem fordítja meg, az üzleti felhasználók pedig soha nem fognak olyan mennyiségben vásárolni, mint az normál fogyasztók. Lassan besorolhatják az iPadet is az „Egyéb” kategóriába, ahogy az az iPoddal is történt…

Mac

A Mac sosem fogyott hatalmas mennyiségekben, ebben most sem történt jelentős változás, viszont a csökkenés mértéke legalább kicsit kisebb a többi kategóriához viszonyítva 2015 második negyedévéhez képest. A 4 millió eladott számítógép 12% csökkentést jelent. Ezen sem a mostani MacBook Air frissítés fog segíteni.

Szolgáltatás

Egyre komolyabb szeletet hasítanak ki a szolgáltatások a tortából, aminek ebben az esetben talán örülnek is Timék, hiszen itt a számok nem világítanak vészjóslóan piros színben. Ebben a negyedévben 6 milliárd dollár bevétele származott az Apple-nek ebből a kategóriából, ami 20%-os növekedést jelent.

Egyéb

Az egy kategória legfontosabb szereplője az Apple Watch, de ide tartoznak az iPodok és a Beats-termékek is. Valószínűleg nem ez utóbbi kettő produkálta a szép kis növekedést, hanem az, hogy a tavalyi év azonos időszakában még nem volt kapható az Apple Watch. Pontos eladási számokat szokás szerint most sem árult el a cég, de a kategóriából származó bevétel 30%-kal 2,2 milliárd dollárra nőtt.

Az eredmények tehát az utóbbi évek legrosszabb második negyedévét tükrözik, nem tévedett Tim Cook, amikor három hónappal ezelőtt ezt jósolta – persze nyilván ő volt a legjobban tisztában azzal, hogy ez várható. Egyébként a kilátások a következő negyedévre sem túl fényesek, ismét csökkenést, ráadásul a mostaninál is jelentősebbet (17%-ot) jósol magának az Apple. A részvényárfolyam a hír hallatára valószínűleg meredeken zuhanni kezd.

Az eredményeket taglaló telefonkonferencia jelenleg is tart, ahol Tim Cook, és a pénzügyi ágazatvezető Luca Maestri ismerteti a befektetőkkel az adatokat, majd válaszolnak néhány kérdésre. Amennyiben további érdekességek derülnek ki ebből, holnap reggel szokás szerint jelentkezünk egy összefoglaló cikkel.

Végül következzenek a szokásos diagramok:

bevetel16q2

 

margin16q2 eloszlas16q2 iphone16q2 ipad16q2 mac16q2 egyeb16q2
Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!