imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Q3 eredmények: folytatódik a csökkenés


Az Apple bejelentette a cég elmúlt negyedéves pénzügyi eredményét. Az előrejelzéseknek megfelelően az elmúlt negyedévhez hasonlóan ismét csökkent a bevétel és a nyereség, vagyis a negatív tendencia folytatódik.

A harmadik negyedév elnevezés ne tévesszen meg senkit, az Apple-nél a pénzügyi negyedévek nem követik a naptári negyedéveket, vagyis most a 2016. március 27. és 2016. június 26. közötti időszakról van szó. Ez azt is jelenti, hogy már március 31-én debütáló iPhone SE, illetve a 9,7″-es iPad Pro is belekerült a számokba, bár úgy tűnik, hogy ez nem sokat számított. Tim Cook az alábbiakat nyilatkozta a kiadott sajtóközleményben:

Örömmel jelentjük, hogy a harmadik negyedéves eredmények nagyobb keresletet és jobb üzleti teljesítményt mutatnak, mint amire a negyedév elején számítottunk. Nagyon sikeres volt az iPhone SE rajtja, és nagyon izgatottak vagyunk a vásárlóink és a fejlesztők új szoftverekre és szolgáltatásokra adott visszajelzései miatt a júniusi WWDC-t követően.

Bevétel és nyereség

Persze azért így sem kell siratni az Apple-t, az elmúlt három hónapban összesen 42,4 milliárd dollár bevételt termelt a cég, igaz, ez 14,5%-kal elmarad a 2015-ös év azonos időszakától. Természetesen így a nyereség is kevesebb lett, 27% csökkenés után 7,8 milliárd dollár. Továbbra is az iPhone hozza a legtöbb pénzt (56,6%), a szolgáltatások jönnek fel mint a talajvíz (14,2%), a Mac (12,2%) és az iPad (11,6%) azonban egyre kevesebb vizet zavar. Ami a területi eloszlást illeti, Európa visszavette a második helyezést Kínától.

iPhone

Modellek szerint sajnos nem adja meg az Apple az eladási számokat, így aztán nem tudjuk, valójában mennyire fogyott jól az iPhone SE, az azonban biztos, hogy összesen 40,4 millió darab készüléket sikerült értékesíteni március végétől június végéig. Ez azonban 15%-kal kevesebb mint az előző év azonos időszakában.

iPad

Ide tulajdonképpen be is másolhatnánk az utóbbi jó néhány negyedév cikkeinek iPaddel foglalkozó bekezdését. Az eladások ismét csökkentek (lassan már nem is érdemes külön kategóriát fenntartani neki, mehet az egyébbe), 10 millió iPad fogyott, ez 8,3% csökkenés. Hát, nem a 9,7″-es iPad Pro fordította meg a trendet.

Mac

Az utóbbi sok-sok hónap „frissítetlensége” után egyáltalán nem meglepő, hogy a Mac eladások is csökkentek. A 4,3 millió darabos eladás nem túl jó, bár jobb mint az előző negyedévben, és talán az egy ideje rebesgetett MacBook Pro frissítés ad egy löketet az eladásoknak, és akkor legközelebb nem 10,4%-os csökkenésről beszélünk.

Szolgáltatás

Az már az elmúlt negyedévben is látszott, hogy a szolgáltatások kilőttek mint a rakéta, és az Apple egyre komolyabb figyelmet szentel ennek a kategóriának. Ide tartozik például az App Store-ból származó bevétel, de az iTunes Store és az Apple Music is. A Pokémon GO alkalmazáson belüli vásárlásai még nincsenek benne az eredményekben (pedig egyesek szerint észrevehető változást hoznak), de a 6 milliárd dolláros eredmény (19% növekedés!) így is figyelemre méltó.

Egyéb

Ez az első olyan negyedév, amikor már tavaly is kapható volt az Apple Watch, mely az egyéb kategória szerves részét képzi. Összehasonlítani még nem érdemes a számokat, mert tavaly csak a negyedév felében lehetett megvenni az órát, cserébe akkor rajt volt. Mindenesetre ez a kategória is csökkent (15,4%-ot), ami pénzben kifejezve 2,2 milliárd dolláros bevételt jelent. Egyesek elemzők szerint ebből 1,4 milliárd dollárt tesznek ki az Apple Watch-on kívüli kiegészítők, vagyis ha 400 dolláros átlagárral számolunk, akkor 2 millió óra fogyhatott a negyedévben – természetesen ez csak becslés, az Apple ismét nem közölt pontos számokat.

A szokásos konferenciahívás jelenleg is zajlik, mely végén egyes elemzők kérdéseket tehetnek fel Tim Cook, és a pénzügyi ágazatvezető Luca Maestri számára. Amennyiben további érdekességek derülnek ki ebből, holnap reggel szokás szerint jelentkezünk egy összefoglaló cikkel.

Végül pedig a szokásos diagramok a vizuális típusoknak:

Apple-Q32016-bevetel Apple-Q32016-nyereseg Apple-Q32016-megoszlas Apple-Q32016-iPhone Apple-Q32016-iPad Apple-Q32016-Mac Apple-Q32016-szolgaltatas Apple-Q32016-egyeb
Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!