imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Q4 pénzügyi eredmények


Elérkezett október 20., és az Apple egy szokásos konferenciahívás keretein belül ismertette a cég előző negyedéves (július elejétől szeptember végéig tartó időszakra vonatkozó) pénzügyi eredményeit. Mint ahogyan az várható volt, ismét rekordot döntött a bevétel, minden idők legjobb negyedik negyedévét zárta a cég.

A negyedik negyedév ne tévesszen meg senkit, az Apple első pénzügyi negyedéve a karácsonyi ünnepet is tartalmazó október-december időszak, így az utolsó pénzügyi negyedévet zárták most. A cég bevétele ebben az időszakban 42,1 milliárd dollár volt, ami 12,3%-kal haladja meg a tavalyi év azonos időszakát, ezzel új csúcs született a Q4-ben. A nyereség 8,5 milliárd dollár a 2013-as 7,5 milliárd dollárhoz képest.

A bevételek megoszlása az alábbiak szerint alakult: 56% iPhone, 13% iPad, 16% Mac, 1% iPod, 11% szolgáltatások és iTunes, valamint 4% kiegészítők. A profit is nőtt az előző év azonos időszakához képest, de ez nem váratlan a bevételek növekedésének tükrében. Az iPhone eladások természetesen szárnyaltak, a cég 39,2 millió darab telefont értékesített az elmúlt három hónapban. Ez értelemszerűen az összes darabszám, nem csupán az iPhone 6, de az új modellek valószínűleg jelentős szerepet játszottak a közel 16%-os növekedésben.

Az iPad eladások tovább csökkentek, az egy évvel ezelőtti 14,1 milliós darabszámról most 12,3 millió darabra, ami 14,9%-os visszaesést jelent. Talán a múlt héten bemutatott új iPad Air 2 az év végén megtolja az eladásokat. Az 5,5 millió Mac nagyon durva szám, ez 19,6%-os növekedést jelent, de még a tavalyi karácsonyi negyedévhez képest is kiugró eredmény. Nem véletlenül lett az Apple a világ 5. legnagyobb PC-gyártója. Az iPod-eladások lassan elfogynak, a 2,6 millió darab az elmúlt időszakokban megszokott durva, mintegy 25,7%-os csökkenést jelent. Valószínűleg nem segített az sem, hogy ismét nem frissítették a zenelejátszó-családot. Az iPod classic megölésének sejtéseink szerint nem sok köze volt a csökkenéshez. Tim Cook így nyilatkozott az eredményekről:

2014-es pénzügyi évünk a rekordok könyvébe illően sikerült, beleértve a valaha volt legjobb iPhone-rajtot az iPhone 6 és iPhone 6 Plus modellekkel. Az új iPhone-okban, iPadekben, Macekben és az iOS 8-ban valamint az OS X Yosemite-ben megtalálható lenyűgöző innovációknak köszönhetően az Apple valaha volt legjobb termékpalettájával vágunk neki az ünnepeknek. Rendkívül izgatottak vagyunk továbbá az Apple Watch és más nagyszerű termékek és szolgáltatások 2015-ben várható megjelenése miatt.

Vizuális típusoknak íme a színes-szagos grafikonok:

Apple Q4 megoszlás Apple Q4 iPod

Forrás: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!