imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Félórás Apple-reklám lesz a Modern család új része


Az már szinte magától értetődő, hogy folyamatosan rengeteg Apple-terméket láthatunk a különböző filmekben és sorozatokban – bár mostanában a Microsoft is erősít ezen a fronton. Arra viszont még nem volt példa, ami a soron következő Modern család epizódban lesz.

A népszerű sorozat következő része ugyanis teljes egészében egy MacBook Pro kijelzőjén játszódik majd. Az epizód folyamán a szereplők az Apple különböző kommunikációs szolgáltatásai – pl. FaceTime, iMessage – segítségével beszélnek egymással. A történet szerint egy repülőtéren járunk, az események pedig aközben zajlanak, hogy Claire Dunphy vár a gépére.

Az egész rész tehát gyakorlatilag egy hatalmas, félórás – reklámokkal megszakított – Apple-reklámként is felfogható. Jogos a kérdés, hogy nem lesz-e túl unalmas ez az egyedi koncepció kb. a harmadik perc után, de a Verge szerint a forgatókönyvíró Megan Ganznak és a rendezésért felelős Steven Levitannak sikerült ötletesen megoldaniuk a feladatot. Köszönhetően például a sorozat korábbi epizódjaira utaló Facebook-bejegyzéseknek, vagy az olyan poénoknak, amik abból adódnak, hogy mit mond az egyik szereplő FaceTime-on, és közben mit ír iMessage-ben. Levitannak a saját mindennapi élete kapcsán jutott eszébe a rendhagyó epizód ötlete:

Két főiskolás lányom van, akikkel sokat beszélgetek FaceTime-on. Egy nap éppen e-maileztem és neteztem a számítógépemen, amikor bejött egy videohívás a lányomtól. A kijelzőn egyszerre láttam a munkámat, a lányomat, saját magamat, és a feleségemet, ahogy mögöttem tesz-vesz. Akkor jöttem rá, hogy a képernyőm rengeteget elárul az életemről. Eredetileg innen jött a rész alapötlete.

Modern család

Levitan sosem csinált titkot abból, hogy hatalmas Apple-rajongó – egy korai részt például az iPadje ihletett – de leszögezi, hogy a „Connection lost” című részben nincs hagyományos értelemben vett termékelhelyezés. Persze a produkciós cég megkereste az Apple-t, a cég pedig szívesen adott nekik kölcsön iPhone-okat, iPadeket és MacBook Prókat a forgatáshoz, sőt az utómunka is egy Mac Prón készült.

Technikailag is érdekes az epizód, mert nem egyszerűen felvették a MacBook Pro kijelzőjét, ahogy mondjuk otthon bárki megteheti a QuickTime segítségével. Mivel ennél nagyobb felbontásra volt szükség, a kezelőfelület összes elemét négyszeres felbontásban újrarajzolták, majd kézzel animálták azokat. Vicces apróság, hogy ebben az időszakban a Yosemite még korai bétafázisban volt, és a kezelőfelület többször megváltozott. Az animációs munkáért felelős John Brown így emlékszik vissza:

Elég idegesítő volt például, hogy pénteken teljesen elkészültem az első jelenettel, aztán mire hétfőn beértem, megváltozott a FaceTime értesítés grafikai megjelenése.

A Connection Lost című rész (6. évad, 16. epizód) az amerikai ABC csatornán kerül először adásba helyi idő szerint február 25-én este 9-kor.

Forrás és képek: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!