imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple-szabadalom: a mindig a hátára eső iPhone


Az Apple rengeteg találmányt szabadalmaztat nap mint nap, melyekből ugyan a legtöbbször végül nem születik tényleges termék, de azt mindenképp megmutatják, milyen érdekes koncepciókon dolgoznak a cég mérnökei. A mostanit talán egy macska ihlette.

Ősi megfigyelés a macskákkal kapcsolatban – amellett hogy kilenc életük van –, hogy mindig a talpukra esnek. Ezzel nyilván minden macskatulajdonos kísérletezett már elborultabb pillanataiban, és a kísérletek valószínűleg igazolták is a feltevést. Azt is tudjuk, hogy a vajas kenyér mindig a vajas felére esik, az okostelefon meg mindig a kijelzőjére. Utóbbi esetben talán nagyobb a bosszúság, mivel a kijelzők bizony törékenyek.

Erre a problémára nyújthat megoldást az Apple egyik, még 2013-ban szabadalmaztatásra benyújtott találmánya, melyet kedden ismert el az Amerikai Szabadalmi Hivatal „Védelmi mechanizmus elektronikai eszközök számára” néven. Nem, a megoldás nem az, hogy egy macska hátára kötözzük az okostelefont, az Apple mérnökei ennél sokkal kifinomultabb módszerrel álltak elő.

Apple-szabadalom

A szabadalom szövege szerint egy olyan rendszert fejlesztenének ki, mely folyamatosan figyeli a készülék pozícióját illetve mozgását, és ha azt érzékeli, hogy éppen leejtjük a telefont, akkor képes lenne a levegőben megváltoztatni annak a pozícióját, vagyis praktikusan elforgatni mondjuk az iPhone-t úgy, hogy az mindig a legkevésbé érzékeny pontjára (a hátára, esetleg valamelyik oldalára) essen. A megoldás az iPhone-okban és iPadekben jelenleg is megtalálható giroszkóp és gyorsulásmérő mellett akár ultrahangos távolságmérést is használhatna a tervek szerint.

Apple-szabadalom

A szenzorokból beérkező adatokat egy feldolgozóegység fogadná, ami a telefon pozíciója és az esés iránya alapján kiszámolná, hogy milyen mértékű és irányú elmozdítás szükséges ahhoz, hogy a készülék a lehető legkevesebb sérülést szenvedje el a becsapódáskor. Ehhez a példában egy olyan apró forgó motort használnának, ami egy súly segítségével billentené ki az iPhone-t az aktuális helyzetéből esés közben.

Apple-szabadalom

Kitérnek arra is, hogy a gyakorlatban a telefonban már most is megtalálható vibramotor is alkalmas lehet a feladatra korlátozott mértékben, például ha a jelenleginél nagyobb sebességgel forgatnák a speciális helyzetekben. Erre alkalmas vibramotor egyébként utoljára az iPhone 5s-ben volt, az iPhone 6-ban és az iPhone 6 Plusban már más megoldást használ az Apple – akinek ilyen készüléke van, biztos feltűnt, hogy kicsit máshogy rezeg, mint korábban. Persze bármikor visszatérhetnek a régi verzióra egy későbbi modellben.

Forrás: AppleInsider. Képek: United States Patent and Trademark Office.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!