imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple TV távirányító trükkök


Az Apple TV egy praktikus kis eszköz, most pedig még jobb vétel lehet, mióta a legutóbbi Apple Watch bemutató alkalmával kicsit lejjebb is vitték az árát. Az Apple TV-hez egy nagyon egyszerű távirányítót kapunk, melynek hivatalos neve Apple Remote. A távirányítón mindössze 7 gomb található – annyira letisztult, hogy még az Apple belső képzésein, az Apple University-n is ezzel példálóznak az előadók.

A hét gomb különböző kombinációival azonban sokkal több funkciót érhetünk el ahhoz képest, mint amire először gondolnánk. Fogadjunk, hogy vannak ezek között olyanok, amiről még te sem hallottál!

Az alapok
Apple Remote

Az alapműveletek teljesen maguktól értetődők. A fel, le, balra és jobbra gombokkal mozoghatunk a menükben. A középső gombbal választhatunk ki egy elemet, a Menu gombbal léphetünk vissza, a play/pause pedig elindítja vagy szünetelteti a lejátszást.

 

Visszalépés a főmenübe
Apple Remote

A Menu gombbal alapesetben egy szintet lépünk vissza az Apple TV menüjében. Ha azonban hosszabb ideig nyomjuk, akkor bárhol is járjunk, azonnal egyből a főmenübe jutunk, vagyis oda, ahol a különböző szolgáltatások és alkalmazások ikonjait találjuk. Mint az iPhone főgombja esetében.

 

Ikonok átrendezése és elrejtése
Apple Remote

Ha hosszan nyomva tartjuk a középső gombot, ugyanúgy átrendezhetjük az ikonokat az Apple TV kezdőképernyőjén, mint az iPhone és iPad esetében. Sőt, ha ilyenkor megnyomjuk a play/pause gombot, akkor elrejthetjük az éppen kiválasztott ikont. Ha véletlenül nyomtunk rá, akkor sem kell kétségbeesni: a beállításokban a főmenü részen visszakapcsolgathatjuk a hiányzó ikonokat.

 

Videobeállítások
Apple Remote

Ha ez iTunes Store-ból megvásárolt filmet nézünk, és három másodpercig nyomva tartjuk a középső gombot, akkor előbújik a videobeállítások menü. Itt állíthatjuk be a hangot, a hangszórókat és a feliratokat is.

 

Visszatekerés
Apple Remote

Ha egyszer lenyomjuk a balra gombot, elkezdünk visszafelé tekerni. Ha nyomva tartjuk, akkor 30 másodpercet visszaugrunk az adott tartalomban. Ha pedig nyomogatjuk, akkor a visszatekerés sebességét választhatjuk ki.

 

Előretekerés
Apple Remote

Ugyanez a helyzet ha előrefelé szeretnénk tekerni például egy videóban. Egy gombnyomás elkezd tekerni, hosszú nyomva tartás 30 másodpercet ugrik előre, a nyomogatás pedig a tekerés sebességét állítja be.

 

Lassítás
Apple Remote

Ha megnyomjuk a play/pause gombot, azzal megállítjuk a lejátszást, ez egyértelmű. Ha azonban ezután a balra vagy jobbra gombot nyomjuk meg, akkor lassítva tekerhetünk valamelyik irányba a videónkban.

 

Ugrás fejezetek között
Apple Remote

Ha a lejátszott tartalom fejezetekre van osztva, akkor a lefelé gomb megnyomása (fejezetek menü) után a jobbra és balra gombokkal ugrálhatunk a fejezetek között. Ha a videónk nincs így felosztva, akkor ezzel a módszerrel 30 másodpercet vagy az egész időtartam egyhuszadát ugorhatjuk át gyorsan (attól függően, hogy melyik a hosszabb idő az adott videó esetén).

 

Sorozatepizódok megjelölése
Apple Remote

Itthon ez sajnos nem túl hasznos funkció, de ha vannak az iTunes Store-ból megvásárolt sorozataink, akkor a középső gomb hosszú nyomva tartásával megjelölhetünk részeket, aszerint, hogy láttuk-e őket már, vagy nem – például ha egy ismerősünknél néztük meg azt, és azt szeretnénk, hogy az Apple TV tudjon erről, és ne jelölje új részként az adott epizódot.

 

Billentyűzetváltás
Apple Remote

Nem egyszerű bármit is begépelni az Apple Remote segítségével, de egy kicsit gyorsíthatunk a folyamaton. A play/pause gomb megnyomásával váltogathatunk a betűk, számok és speciális karakterek között. Ha a középső gombot hosszan lenyomjuk, előbújnak az ékezetes karakterek is (ékezetes Wi-Fi-hálózatnév, valaki?), ezeket a play/pause gombbal választhatjuk ki.

 

Újraindítás
Apple Remote

Noha általában jól működik, azért előfordulhat, hogy porszem kerül a gépezetbe, és lefagy vagy nem reagál az Apple TV-nk. Ha nem akarjuk szegényből kitépni az éltető tápkábelt, akkor a lefelé gomb és a Menu gomb 6 másodperces együttes nyomva tartásával újraindíthatjuk a készüléket.

 

Altatás
Apple Remote

Ez valószínűleg a legtöbbünknek nem újdonság, de hátha valaki nem ismeri: ha 5 másodpercig nyomva tartjuk a play/pause gombot, akkor alvó módba kerül az Apple TV-nk, vagyis gyakorlatilag félig-meddig kikapcsoljuk. Ugyanez történik, ha bizonyos ideig nem csinálunk vele semmit, de így addig sem kell a képernyővédőt néznünk.

 

Párosítás
Apple Remote

Ha 5 másodpercig nyomva tartod a jobb és a Menu gombot, akkor hozzápárosítod az Apple Remote-ot egy konkrét Apple TV-hez – ez akkor jöhet jól, ha esetleg több készüléket akarsz külön-külön távirányítókkal vezérelni. Ha meg akarod szüntetni a párosítást, ezt a bal és Menu gombbal teheted meg. Persze érdemes odafigyelni, hogy a művelet közben a távirányító biztosan csak egy Apple TV-re lásson rá.

 

Lemerült az elem?

Nem reagál az Apple TV a távirányítóra, de nincs kéznél még egy gombelem, hogy megnézd, ki a ludas a dologban? Könnyedén ellenőrizheted az Apple Remote elemének állapotát, ha bekapcsolod a Maced vagy iPhone-od FaceTime-kameráját, ráirányítod az Apple Remote-ot úgy, hogy látszódjon a képen az elöl lévő fekete csík, és megnyomsz egy gombot. Ha látod, hogy világít az infra-LED, akkor nem merült le az elem, ha nem történik semmi, akkor valószínűleg igen. Ez egyébként bármilyen infravörös távirányítóval működik, mivel ezek a kamerák „látnak” ebben a tartományban is.

 

Remote app
Remote app

Ha valamiért mégis az őrületbe kergetne az amúgy nagyon szép Apple Remote, vagy mindig becsúszik a kanapé párnái közé, és sosem találod meg, amikor éppen szükséged lenne rá, akkor az App Store-ból az ingyenesen letölthető Remote alkalmazással is vezérelheted az Apple TV-det. Ráadásul például keresni is könnyebb egy picit a billentyűzettel.

Forrás: iMore.

iMagazin-cikkbe-istylcorvin-banner

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!