imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple-videót parodizál az IKEA


Azokban az országokban ahol jelen van az IKEA, szerintem a háztartások jelentős százalékában megtalálható a híres IKEA-katalógus. Vastag, tele képekkel, a jól ismert fényes részben újrahasznosított papírral. Szerintem nekem is kallódik 1-2 otthon valahol, bár a legújabb nincs köztük.

Pedig a 2015-ös IKEA-katalógus reklámozásához dobta össze a svéd bútoráruház ezt a két és fél perces videót, amiben kifigurázzák az első iPadet bevezető Apple-videót. A Jony Ive-tól megszokott szürke pólóban ül a kamera előtt Jörgen Eghammer, aki „Chief Design Güru” a cégnél.

Elmondja, milyen hihetetlenül színesek a lapok, hogy az ujjunkkal tudunk lapzni az oldalak között, egyszerűen csinálhatunk könyvjelzőket, és a nekünk tetsző tartalmakat meg is oszthatjuk. Íme:

Ugye fontos kérdés lehet, hogy a szerelhetősége milyen a terméknek, mert ha minden igaz, ha megsérül egy lap, cserélni kell az egészet. Az iFixit által adott szerelhetőségi pontszám is elég alacsony lesz valószínűleg, hisz a katalógus gerincét egyszerűen összeragasztották, nem látom, hogy könnyedén szét lehetne szerelni. Az IKEA egyébként néhány országban – a poént erősítendő – iPad-szerű dobozban küldi ki a katalógusokat:

Kép forrása: 9to5Mac.
Kép forrása: 9to5Mac.

Viccet félretéve, pont a múltkor futottam bele egy érdekes cikkbe az IKEA-katalógusokkal kapcsolatban. Tudtátok, hogy a katalógusokban szereplő képek kb. 75%-a nem is fotó, hanem számítógépes render? Az IKEA-nál nem kevesebb, mint 25 000 modelljük van a különböző termékekről, akkora felbontásban, hogy mindegyiket ki tudják nyomtatni akár óriásplakát méretben is. Először 2010-ben tettek a katalógusba teljesen CG szobát. Ez a kép sem fotó ám:

Kép forrása: CGSociety
Kép forrása: CGSociety

Az IKEA-katalógus egyébként a cég teljes marketing-költségvetésének a 70%-át emészti fel. 2013-ban összesen 208 millió példányt nyomtak belőle, többet, mint Bibliából abban az évben. Egy katalógusban átlagosan 12 ezer termék szerepel, és 285 ember 10 hónapon át dolgozik rajta.

Végül pedig itt az eredeti Apple iPad-videó:

Forrás: 9to5Mac.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!