imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tovább éleződik a helyzet az Apple és a Spotify között


Arról már írtunk, hogy az Apple a készülő zeneszolgáltatása miatt egyre inkább támadja a hasonló szolgáltatást nyújtó cégeket. Akkor azt lehetett hallani, hogy az Apple a zenekiadókra próbál nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy a kiadók ellehetetlenítsék az olyan ingyenes zenei streaming-szolgáltatásokat, mint például a Spotify. Most viszont az App Store szabályzatával próbálnak operálni, hiszen saját vizeken sokkal könnyebb a győzelem.

Mivel az ilyen alkalmazások általában cross-platform alkalmazások, tehát több rendszeren is elérhető a kívánt tartalom, ezért az elég elképzelhetetlen lenne, hogy az ingyenes zenestreaming-szolgáltatásokat egységesen megszüntessék. Ugyanis a Spotify például teljesen ingyen, majdnem teljesen prémium funkciókat nyújt a webes felületen, továbbá Mac és PC rendszereken is egyaránt. Egyedül a telefonos alkalmazásokban nagyon korlátozottak a funkciók az ingyenes felhasználók számára.

Spotify iPhone MacBook

Az App Store szabályzatában a kezdetektől benne van, hogy az alkalmazáson belüli  vásárlások összegének 30 százaléka az Apple-t illeti. Ezáltal a Spotify arra van „kötelezve”, hogy az egységes 4,99 € előfizetési díj helyett iOS eszközökön vásárolt előfizetés esetében körülbelül 7,00 €-t kér el, hogy a végén ugyanúgy 4,99 € maradjon nála. Persze a Spotify-nak nem feltétlenül kéne a felhasználókra terhelnie az Apple jutalékát, ahogy azt a Microsoft sem teszi az Office 365 előfizetés esetében. A legfontosabb érv ez ellen a gyakorlat ellen – amiben több forrás is egyetértett – az, hogy az Apple jutalékából nem látnak semmit a kiadók és az előadók. Persze az is kérdés, hányan veszik majd meg az előfizetést az iOS-alkalmazáson keresztül, hiszen ugyanazért miért fizetne az ember többet.

De az App Store szabályzata azt is tiltja, hogy az alkalmazáson belül legyen egy link, ami olyan weboldalra irányít, ahol a fizetési procedúra nem az Apple-n keresztül történik. Ha tehát valaki megnyitja az alkalmazást, könnyen hiheti, hogy emelték az árakat, pedig nem, és még csak lehetőségük sincs erre felhívni az alkalmazáson belül a figyelmet. Én azt tanácsolom, hogy akik esetleg nem akarnak többet fizetni, ugyanazért a szolgáltatásért, az hónapforduló előtt álljon át arra, hogy a weboldalon keresztül fizet, ugyanis az ottani ár az továbbra is a régi.

spotify1

Az Apple határozottan nagy dobásra készül zenei streaming-szolgáltatásával, hiszen máskülönben nem akarna ennyire helyet csinálni a piacon. Azt, hogy a felhasználók mennyire pártolnak el majd a konkurenciától, nagyon nehéz még megjósolni. De az biztosan látszik, hogy az Apple nem bízza a sikert véletlenre, és mivel az online zenekereskedelmet az Apple pörgette fel még anno az iTunes-szal, még mindig nagyon befolyásos a zeneiparban. Viszont a Spotify sem adja meg magát egykönnyen, hiszen a mostani hírek szerint a svéd cég a zeneszolgáltatás mellé elkezdene videoklipeket is streamelni.

Forrás: THE VERGE

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!