imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miben más Apple Watch-ra fejleszteni?


Marco Arment – az Instapaper és az Overcast alkalmazások fejlesztője – azt a kérdést kezdte el taglalni, hogy miért teljesen más Apple Watch-alkalmazást fejleszteni, mint iOS-alkalmazást. Állítása szerint a Watch-ra fejlesztő kollégái gyakran esnek abba a hibába, hogy a már jól bevált kezelőfelületet egyszerűen megpróbálják lekicsinyíteni. Sőt, elmeséli azt is, hogy ő is elkövette ezt a hibát, amikor az Overcast app Watch-verzióját készítette. 

Az elgondolás egyszerű és érthető volt. A már megszokott és a felhasználók szerint is jól kezelhető felületet egyszerűen lekicsinyítette a Watch-nak megfelelő méretre. Elméletben ez azért lett volna jó megoldás, mert így azoknak, akik már ismerik az alkalmazás iOS-verzióját, nem lett volna szokatlan az órás változat. A gyakorlatban viszont ez egyáltalán nem működött, tehát arra jutott, hogy az alkalmazása felületét teljesen újra kell terveznie.

Az Overcast egy podcast-lejátszó alkalmazás, és ebből adódóan belefutott egy másik problémába is. Az iPhone és az Apple Watch között az adatátvitel a folyamatos lejátszáshoz néha megbízhatatlan és problémás volt. A kódot pedig túl összetettnek és bonyolultnak vélte, és mivel egy bonyolult kód nagyobb eséllyel okoz hibát és a hibakeresés is komplikáltabb, ezért azt is inkább a legelejéről kezdte. Emiatt döntött úgy, hogy az egész projektet újrakezdi, és megpróbálja behatóbban tanulmányozni a WatchKitet.

ocw_before
Az Overcast alkalmazás a kezdetekben

A gondokat a teljesítménnyel úgy tudta megoldani, hogy az alkalmazás főképernyőjének a „Most játszott” képernyőt vette, hiszen a gyakorlatban is ez az egyik legfontosabb rész. A többi oldalt pedig egyszerűen eltüntette. A lejátszás gomb lekicsinyítésével pedig bekerülhetett egy olyan funkció is, aminek segtségével a felhasználó láthatja, hogy milyen podcast fog következni, illetve ha nem tetszik neki, akkor módosíthatja a soron következőt.

Azokat a funkciókat, melyekre korábban külön képernyőt használt, egyszerű felugró menübe tette, ezáltal azok csak az előhíváskor terhelték a Watch hardverét. Így máris egy gyors, jól működő és stabil alkalmazást kapott. A következtetést tulajdonképpen ezután tudta levonni. Állítja ugyanis, hogy egy Apple Watch-alkalmazást nem úgy kell elképzelni, mint egy különálló platformot, amire a már meglévő alkalmazásodat portolod, hanem egy olyan felületnek, mint egy távirányító vagy külső kijelző az iPhone-odhoz. 

ocw_after
Így néz ki most az Overcast

A WatchKitről már nem egy fejlesztő nyilatkozta, hogy eléggé korlátozott lehetőségeket biztosít. Ugyanakkor a fejlesztők gyakran azt nem veszik figyelembe, hogy az Apple Watch nem egy iPhone, és emiatt nem is kell úgy működnie. Marco Arment pedig tökéletesen megfogalmazta, hogy az órán egy olyan alkalmazás lesz igazán jól használható, ami átveszi az irányítást az iPhone felett, megjeleníti az információkat róla, de nem helyettesíti azt. Erre ugyanis szerinte az Apple Watch jelenleg nem alkalmas – és az Apple nem is erre szánta.

Forrás: Marco Arment blogja.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!