imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Apple Watch, az Őrangyal


Többször is hírt adtunk már olyan esetekről, amikor az Apple Watch életet mentett, vagy közel volt hozzá, ám bőven akadnak még el nem mesélt történetek. Ezúttal hét olyan sztorit gyűjtöttünk össze, amikor az okosóra komolyan bizonyította, hogy megéri a pénzét.

Az Apple Watch fejlesztésénél a kezdetek óta fontos szerepet kapott az egészségvédelem, hiszen már 2015-ös bemutatásakor képes volt a rendellenes pulzus felismerésére. Ha ehhez hozzávesszük a gyors segélyhívás lehetőségét, vagy a legutóbbi szériában debütált esésérzékelőt és szívritmusfigyelést, akkor egyértelművé válik, hogy az okosóra jóval több egy újabb felesleges kütyünél. Kételkedsz? Lássunk néhány történetet!

Dennis Anselmo

Még 2015 nyarán történt, hogy a kanadai Dennis Anselmóra munka közben rátört a hányinger. Egyszerre volt melege és fázott is, először szimpla influenzára gyanakodott. A mindössze pár hete vásárolt Apple Watchára pillantva viszont ijedten észlelte, hogy az óra 200 feletti pulzust jelez, ami a tünetekkel együtt már szívrohamra utalt. A segélyhívást követően kórházba szállították, ahol kiderült, hogy a fő artériájában súlyos elzáródás alakult ki. Az orvosok rámutattak, hogy beavatkozás nélkül néhány órán belül újabb, ezúttal halálos kimenetelű infarktusra lehetett volna számítani. A férfi végül felépült, elmondása szerint már a felesége sem bánja, hogy ennyi pénzt áldozott egy újabb órára.

Kacie Anderson

A fiatal anyuka 9 hónapos fiával utazott, mikor egy részeg sofőr autójukba rohant. Az ütközés erejétől Kacie feje többször a kormánynak, majd az ablaknak csapódott. Rövid eszméletvesztéséből magához térve alig látott valamit, tapogatással próbálta megtalálni telefonját az óriási rumliban. Végül eszébe jutott az Apple Watch segélyhívó funkciója, ezért az óra oldalsó gombjának lenyomásával azonnal riasztotta a 911-et. A mentő így korábban érkezhetett, a kórházban pedig kiderült, hogy Kacie gerincsérülést, agyrázkódást, valamint nyaki izomszakadást is szenvedett, ám fia szerencsére néhány karcolással megúszta a balesetet.

Kevin Pearson

Az 52 éves cockermouth-i férfi 2018 májusában épp nyugodtan olvasgatott, mikor a csuklóján lévő Apple Watch meglehetősen magas, 161-es pulzusszámot jelzett. Egyéb tünetet ugyan nem tapasztalt, de azért óvatosságból követte az utasításokat, és figyelni kezdte az adatokat. A következő percekben 75 és 135 között ingadozó értékeket olvasott le. A történet csavarja az, hogy már eleve kórházban ült, ahol éppen apja kezelésére várt, így az aggasztó számok láttán leszólított egy orvost. Elmondása szerint arra gyanakodott, hogy csak az órával van gond, ám a vizsgálatok végül kimutatták: pulzusának ingadozását szívritmuszavar okozta (aminek konkrét jelzésére az akkori Watch még nem volt képes). Pearson úgy tartja, hogy az óra megmentette az életét, ezért hálából még köszönőlevelet is írt Tim Cooknak.

Jason Perlow

A ZDNet techoldal szerzője tavaly nyáron saját példáján tanulta meg, hogy a hordható okoseszközöknek igenis van létjogosultságuk. Eredetileg pusztán kíváncsiságból vásárolta meg az Apple Watch Series 2-t, ám pár hónap után arra jutott, hogy az óra hasznos ugyan, de nem elengedhetetlen kellék számára. A fordulat akkor jött el, mikor csatlakozott az Apple és a Stanford Medicine adatelemzési programjához, az Apple Heart Studyhoz.

Ekkor kezdte el aktívan monitorozni a pulzusát, s már néhány nap múltán jöttek az első figyelmeztetések egyenetlen szívműködéséről. Heart Study résztvevőként az appon belül sikerült rögtön kapcsolatba lépnie egy kardiológussal, későbbi vizsgálatok során pedig kiderült, hogy szíve jobb pitvara enyhén megnagyobbodott, amit végül egy kisebb beavatkozás során kezeltek. Orvosa szerint nagy szerencse volt, hogy az óra miatt korán érzékelték a bajt, mivel az efféle elváltozások később nagy eséllyel okozhatnak sztrókot is. A kezdetben szkeptikus Perlow véleménye persze alaposan megváltozott, elmondása szerint egészen addig lesz Watch felhasználó, amíg csak létezni fog a termék.

Adam Love

A 24 éves Adam Love őszi kálváriája bizonyítja, hogy sajnos nem csak az idősebbeknek lehet hasznos a fokozott figyelem. Az ausztrál srác Apple Watch-a sorozatban küldte a figyelmeztetéseket túl magas pulzusáról. A szakszerű vizsgálat során hamar kiderült, hogy a baj nagyon is komoly, a rendellenes működést egy születése óta felfedezetlen lyuk okozta a szívén. Ezen kívül még a vérellátásával is gond volt, mivel vére a szív bal pitvara helyett a jobboldaliba pumpálódott, súlyos keringési zavart előidézve. Love végül egy specialista segítségével úszta meg az ilyenkor bevett eljárásnak számító nyitott szívműtétet, ehelyett egy kis lyukon keresztül operálták meg jóval kisebb kockázattal és rövidebb felépülési idővel. A beteg a sikeres beavatkozást követő napokban úgy nyilatkozott, hogy nem szeretne többet Apple Watch nélkül élni.

Ed Dentel

A 46 éves richmondi kommunikációs tanácsadó rendszeresen sportol, a taekwondo mellett biciklizik és síel is. Tökéletesen egészségesnek érezte magát, amikor tavaly decemberben egy frissítés után az Apple Watch szívritmuszavarra figyelmeztette. Az adatokat ezért szkeptikusan fogadta, ám másnap felvéve az óra ismét jelzett, így már több pozícióban is elvégezte a mérést arra gyanakodva, hogy a szőrös karja, vagy a csontozata zavarja meg az érzékelőket. A változatlanul aggasztó eredmény láttán végül elment a sürgősségire, ahol szégyenkezve hivatkozott az órájára, ám a vizsgálatok az eszközt igazolták. Valóban kezelést igénylő szívritmuszavarral küzdött, amit így sikerült még idejében felfedezni.

Lucas Russo

Lucas Russo, a 12 éves New York-i kissrác sokáig zaklatta a szüleit egy Watchért, hiszen sok kortársához hasonlóan menőnek találta. Az öregek idén tavasszal végre beadták a derekukat, ám a régen vágyott óra szinte azonnal jelezni kezdett: a fiúnak állandóan 200 körül volt a pulzusa, ami extrém magas értéknek számít. Először persze ők is hibás működésre gyanakodtak, ám a szülők kezén próbálva teljesen normális értékek érkeztek. Az elkerülhetetlen kivizsgálás során az orvosok végül szívmegnagyobbodást diagnosztizáltak, amely felfedezetlenül nagy eséllyel halálos kimenetelű infarktushoz vezetett volna. A srác állapota egy kisebb beavatkozással és gyógyszeres kezeléssel szerencsére gyógyíthatónak bizonyult.

A fenti történeteket olvasva az ember ugyan hamar kedvet kap egy Apple Watch vásárlásához, azt azonban nem árt leszögezni, hogy az okosóra nem váltja ki a rendszeres szűrővizsgálatokat, vagy az aktív életmódot és az egészséges táplálkozást, melyekkel a szívproblémák kockázata jelentősen csökkenthető. Említésre méltó még az is, hogy az Apple Watch nem tévedhetetlen orákulum, jelzései között előfordulhatnak vaklármák is, de inkább bosszankodjunk ezen, mint hogy megkésve fedezzünk fel egy komoly problémát.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!