imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Watch a divatvilág szemszögéből


Azt már múlt héten megtudtuk, hogy az Apple a keddi eseményre – a történelem során először – divatújságírókat és bloggereket is meghívott. Gondolhattuk, hogy ez nem „csak” az iPhone 6 miatt lehetett, és kedden meg is tudtuk a valódi okát: Apple Watch. Már megírtuk az összefoglalót az Apple legújabb termékéről, most pedig arról lesz szó, hogy a divatvilág hogyan reagált az órára.

A divatvilág nagy része nagyon pozitívan fogadta az Apple Watch megjelenését. Ami nem meglepő: szép, okos, könnyen kezelhető és háromféle modell közül is választhatunk. A Hodinkee – karórákkal foglalkozó szakportál – újságírója, Benjamin Clymer egy igen hosszú és nagyon részletes cikket írt az Apple Watch-ról, amiben több szempont alapján is értékelte a terméket. Elmondja, hogy mind a három típusból két méret lesz. Egy 38 mm-es és egy 42 mm-es, így mindenki ki tudja választani a csuklójának megfelelő méretet.

A »hurok« stílusú szíj egyszerűen fantasztikus, és az Omega órámmal ellentétben ez tényleg működik is. Mágneses, így bármekkora átmérőnél össze lehet zárni. Könnyű de észrevehető, nagyszerű érzés a csuklón. Hogyan teljesít egy hasonló szíjjal rendelkező Tissot-hoz képest? Hát, Svájc, nem akarod tudni.

Apple Watch

Clymer szerint egyébként mindkét méret nagyon kényelmes, és bármelyik férfi, nő és gyerek simán hordhatja bármelyiket kellemetlenségek nélkül. Ráadásul árkategóriájához képest igazi luxustermék lesz. Ugyan nem fog annyiba kerülni, mint egy klasszikus svájci mechanikus óra, és valószínűleg azok, akik abba a körbe tartoznak, hogy akár több millió forintért vegyenek órákat, nem fogják lecserélni azt egy Apple Watch-ra – vagy legalábbis nem mindennapi használatra, – az „olcsóbb” svájci és ázsiai óragyártók elkezdhetnek félni.

Az Apple elképesztően odafigyelt a dizájnra és a kényelemre. Sok esetben a Svájcból (vagy Ázsiából) érkező órák amatőrnek tűnnek mellette.

Az Apple Watch dizájnját Clymer nemes egyszerűséggel gyönyörűnek titulálta. Meg sem tudod állapítani, hogy hol ér véget a hardver és hol kezdődik a szoftver. Lekerekített sarok, egyszerű és letisztult forma – nagyon Apple, sőt, Marc Newson eddigi Ikepod-dizájnjaira is hasonlít. A Hodinkee szerzőjének különösen tetszik, hogy a különböző szíjak segítségével egyszerre modern és időtálló az óra. Hiszen a műanyagszíjakkal egy digitális órára hajaz, míg a bőr- és fémszíjakkal igazán klasszikus megjelenést biztosít.

Apple Watch

A kialakítása és az építési minősége egyszerűen lesöpri a többi – digitális vagy analóg – órát a 350 dolláros árkategóriában. Semmi még csak a közelébe sem ér az Apple Watch formatervének, az apró részelteknek vagy az építési minőségnek ebben az árkategóriában.

Az InStyle újságírója, Kelsey Glein összeszedte azt az öt indokot, ami miatt annyira várják a divat iránt fogékonyak az Apple Watch megjelenését:

1. Az óra »számlapja« rendkívül testre szabható.
2. Három különböző kollekció is elérhető lesz, így mindenki megtalálhatja a stílusához legjobban illő modellt.
3. Megoszthatod a szívverésedet – vagy gyengéden megérintheted egy barátod csuklóját – akár több ezer mérföldes távolságból is.
4. Interaktív emojikat és egyedi rajzokat küldhetsz.
5. A navigáció nem csak megmutatja merre menj, de egy egy gyengéd érintéssel jelzi is azt.

Sarah Mower a Vogue online magazinjában azzal kezdi írását, hogy ironikus módon pont a mobiltelefonok elterjedése szorította vissza a karórák népszerűségét. Szerinte a négyszögletes alakú ugyanakkor lekerekített Apple okosóra a leginkább testre szabható ilyen eszköz lesz a piacon.

Ha félretesszük a funkciókat, az Apple Watch egy gyönyörű, testre szabható termékként jelenik meg a piacon – egy olyan tárgy lesz, ami azt a részét veszi célba az agyunknak, mely a luxus és önkifejezés iránti vágyunkért felel.

Apple Watch

A Vogue szerint ez lehet az Apple következő olyan terméke, ami egy egész termékkategóriát határozhat és változtathat meg. A dizájn olyan elbűvölő és olyan magával ragadó, hogy lesöpri a piacról a Samsung és más gyártók óraszerű próbálkozásait. Az Apple órája tényleg egy óra. Az extra varázslatot pedig a „digitális korona” adja, mely az okosórák kezelését forradalmasítja. Annak viszont, hogy tényleg megváltoztatja a világot, csak az idő a megmondhatója.

Josh Rubin a Cool Huntingon szerethetőnek és okosnak nevezi az Apple Watch-ot – olyan tárgynak, melyben egyesül a divat és a technológia, a fitnesz és az adatok, és gyönyörűen integrálja az emberi érintést. Rubin szerint az igazi forradalmat a kezelőfelület jelenti, illetve az, ahogy az eszköz kommunikál a viselőjével, továbbá ahogyan rajta keresztül kommunikálhatunk másokkal.

Az Apple létrehozta a »Taptics« nevű megoldást, mely helyi visszacsatolást nyújt arról ha megérintjük a kijelzőt, ezzel segítve az eszköz kommunikációját. Ez a kommunikáció pedig túlmutat az ember–gép kapcsolaton az ember–ember kapcsolat irányába. Az órát viselők apró rezgésekkel kommunikálhatnak egymással, sőt, akár a szívverésüket is élőben közvetíthetik.

Apple Watch

Persze nincs mindenki teljesen elragadtatva az órától. A Reuters több divatszakértőt is megkérdezett, és noha sokan közülük is elképesztőnek találták az Apple Watch-ot, voltak akik kifogásokkal éltek. Az egyik ilyen, hogy talán túlságosan férfiasra sikerült a dizájn, ami a divatvilág egyes szereplőinek nem biztos, hogy szimpatikus.

Roseanne Morrison a Doneger Grouptól azt mondta, hogy nem szép, mivel túlságosan technó és maszkulin megjelenése van. Azzal mondjuk egyetértett, hogy az Apple Watch jobban néz ki, mint a Samsung vagy az LG jelenlegi megoldásai, amik sokkal esetlenebbek. A Reuters megkérdezte az InStyle hírigazgatóját, Eric Wilsont is a véleményéről, aki szerint az Apple Watch viselése státuszszimbólum lesz, bár a megjelenése valóban kissé férfias. A brit Vogue szerkesztője, Alexandra Shulman viszont nagyon elismerően nyilatkozott, szerinte az Apple Watch a forma és a funkció makulátlan találkozása.

A divatvilág tehát tehát megosztott, bár mikor nem az? Rengeteg elismerő és méltató írás jelent meg az Apple első hordható eszközéről, másoknak pedig kevésbé tetszik az Apple Watch – noha pillanatnyilag úgy tűnik, a pozitív vélemények többségben vannak ezekben a berkekben. Az biztos, hogy az Apple elérte a célját: felkerült a divattérképre.

A forrásokra a cikkben hivatkozunk. Képek: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!