imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Watch Force Touch tippek


Az Apple Watch-ban bemutatkozott egy teljesen új technológia, melyet Force Touch névre keresztelt az Apple. Ez gyakorlatilag egy nyomásérzékeny érintőkijelzőt jelent, vagyis az óra „számlapja” érzi, ha erősebben vagy gyengébben nyomjuk meg. A Force Touch különösen praktikus lehet egy ilyen kis kijelzőnél, ahol a méret korlátokat szab a virtuális gombok számának.

Ugyan nincs még nagyon sok Apple Watch-tulajdonos (egyes becslések szerint „mindössze” 376 ezer órát szállított le eddig az Apple), de azért nézzünk meg pár olyan Force Touch-csal elérhető funkciót, amit felfedeztünk a néhány napos használat során, és a leendő óratulajdonosoknak is praktikus lehet. Sokszor ezeknek ugyanis semmilyen jele nincs a szoftverben, tehát vagy végigolvassuk a kézikönyvet, vagy kísérletezgetünk, hogy megtaláljuk őket.

Zeneforrás kiválasztása és AirPlay

Apple Watch Source kiválasztása Apple Watch AirPlay

Az Apple Watch a telefonunkon lévő zenék lejátszását tudja vezérelni, vagy a rajta tárolt számokat játszhatjuk le. De hogyan választhatunk ezek közül? Ha elindítjuk a Zene appot, először egy egy listában találjuk magunkat. Ha itt nyomjuk meg erősen a kijelzőt, a Source gombra koppintva választhatjuk ki, hogy honnan hallgatnánk zenét. Mi van akkor, ha szeretnénk egy hangszóróra streamelni a zenét AirPlay segítségével? Amikor az aktuálisan játszott számot látjuk, ismét nyomjuk le erősen a kijelzőt. Itt az ismétlés, keverés és forrásválasztás mellett megtaláljuk az AirPlay funkciót is, így az elérhető AirPlay-képes hangszórókra (Apple TV-re) továbbíthatjuk a zenét.

 

Összes értesítés törlése

Apple Watch Clear All

Az Apple Watch a számlapon egy kis piros pöttyel jelzi, ha van olvasatlan értesítésünk. Az értesítési központot a számlapról csalogathatjuk elő, egy fentről lefelé történő söpréssel. Itt – az iPhone-hoz hasonlóan – balra söprésekkel tüntethetjük el egyesével az értesítéseket. Ha az összestől meg akarunk szabadulni, egy erős nyomás után koppintsunk a „Clear All” gombra.

 

Pozíció megosztása üzenetekben

Apple Watch pozíció megosztása

iMessage-ekben az éppen aktuális földrajzi pozíciónkat is megoszthatjuk. Egy üzenetfolyam aljára görgetve csak egy „Reply” vagyis válasz gombot kapunk, de ha használjuk a Force Touch funkciót, akkor egyrészt megnézhetjük az adott szál részleteit (csoportos beszélgetés esetén például a csoport tagjait), illetve elküldhetjük az aktuális koordinátáinkat is. Pont úgy, mint az iPhone-unkról.

 

Piros animált emojik!

Piros animált emojik

Nagy visszhangot váltottak ki az, khm, Apple korábbi stílusába annyira nem illeszkedő animált emojik, melyeket az Apple Watch-unkról küldhetünk, és vannak köztük egész bizarrak is. Ezek alapesetben sárgák, de ha adunk nekik egy erős bökést, akkor pirosra váltanak.

 

E-mailek flagelése

Apple Watch Mail flag

Pár napos használat után azt kell mondanunk, hogy nem az Apple Watch lesz a kedvenc e-mailező eszközünk – persze nem is arra találták ki, hogy hosszú szövegeket vagy HTML-emaileket olvassunk és görgessünk végig rajta. Erős érintéssel három opciót kapunk egy e-mailen: Flag, olvasatlanná tétel és kuka vagy archiválás.

 

Napi és lista nézet a naptárban

Apple Watch naptár

A naptár alapértelmezésben egy listát mutat a következő bejegyzéseinkről, melyben több napnyi tennivaló is szerepelhet attól függően, hogy mennyire telített a naptárunk. A Force Touch segítségével átválthatunk egy napi nézetbe, ahol a mai nap összes bejegyzését görgethetjük végig.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!