imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Watch töltő szabadalom


Újabb szabadalom futott be az Apple-től, melyben a Watch menet közbeni töltésére találtak ki egy érdekes megoldást. A tervek alapján egészen előrelátóan gondolkodott a vállalat, így egy csomó jövőbeli problémát már előre megoldottak.

Töltőberendezés hordozható elektronikus eszközök számára. Ezzel a pompás névvel került az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának íróasztalára az Apple által beadott legújabb kérelem 2015 júliusában. Mára meg is kapták rá az áldást, így papíron legalábbis már semmi nem akadályozhatja meg az Apple-t abban, hogy a következő Watch-okat már töltésre képes szíjakkal szereljék fel. Merthogy erről szólna a technológia: egy szíj, ami egyben egy indukciós töltő is. Ezt egyébként már sok külső kiegészítőket gyártó cég is beígérte, de ezidáig egyetlen megvalósult termékről sem tudunk.

1

Az eszköz nagyon sokat merítene a gyári töltő, azaz a „Magnetic Charging Cable” technológiáiból. Ugyanúgy egy nagyobb, kilapított gombelemre hasonlítana a hordozható töltés feje. Az áramot viszont egy kis belső akkumulátor szolgáltatná a hordozhatóság érdekében. A két irányú töltés is lehetséges lenne: vagy az órába, vagy az eszköz belső aksijába folyna az energia. Ez utóbbihoz az Apple szinte minden létező csatlakozást fontólóra vett: Lightning, USB, mini-USB, sőt, még egy sosem látott mini-Lightning is felmerült. Emellett még, az előbb felsoroltak egyikén túl, nagyon bölcs módon még az órához mellékelt indukciós töltő is használható maradna.

A hatékonyság érdekében a töltőfej – hasonlóan a gyári töltőhöz – MagSafe-szerű mágneses eljárással illeszkedne tökéletesen az órához. A vezeték többi fele vagy a szíj alatt, vagy magában a szíjban foglalna helyet. Ez utóbbi megoldás talán némileg kímélőbbnek ígérkezik, hiszen így az elektronika védelme is meg lenne oldva. Arról nem beszélve, hogy feltehetőleg lényegesen esztétikusabb is. Mondjuk a Smart Battery Case óta nem vagyok teljesen biztos benne, hogy egyezik az esztétikai ízlésem az Apple-ével.

2

Szerencsére az optikai szenzortól (azaz a pulzusmérőtől) sem kell majd lemondanunk csak azért, hogy feltölthessük az Apple Watch-ot. Egy, a töltőfejen elhelyezett kis átlátszó ablakocska biztosítaná, hogy az infrasugarak szabadon áramoljanak a csuklónkig. Az Apple gondolt arra is, hogy a töltés bizony hőt generál, ezért jó lenne, ha az nem égetné meg a felhasználók kezét. Erre azt a megoldást találták ki a mérnökök, hogy többféle töltési módot is építenének az eszközbe. Egy érzékelő szabályozná, hogy amikor viseli a felhasználó, csak alacsony fokozaton (= alacsony hőmérsékleten) menjen a folyamat. Az órát levéve viszont máris maximumba kapcsolhatna a töltés. Az mondjuk nem derült ki a szabadalomból, hogy mi van akkor, ha újra visszavennénk az órát, hiszen ilyenkor elvileg még forró lenne egy darabig a csutkára nyomott töltés miatt.

3

Ez például tipikusan az a szabadalmi kérelem, amit nagyon szívesen látnánk viszont a következő Apple Watch-ban, vagy legalábbis a hivatalos kiegészítők között. Már csak abban kell reménykedni, hogy az Apple valóban meg is valósítja a terveket. De talán ez a projektet még mindig egyszerűbb megvalósítani, mint a moduláris Apple Watch szíjat.

Forrás: AppleInsider

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!