imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apróságok, amik miatt Apple az Apple


Örök kérdés, hogy miben más egy MacBook mint egy másik gyártó laptopja? Mi különbözteti meg az iPhone-t a konkurenciától? Egyáltalán, miért mondjuk azt, hogy az Apple a legapróbb részletekre is odafigyel, és miért használja Jony Ive előszeretettel a „törődés” szót, amikor egy-egy új termék tervezéséről mesél?

A legtöbb termék esetében tényleg találhatunk olyan apróságokat, amik láttán elismerően csettintünk, hogy „na igen, ezért Apple az Apple”. Már ha észrevesszük őket, sokszor ugyanis olyan dolgokról van szó, amit talán több éves használat során sem fedezünk fel. Vannak persze olyanok is amik egyből szembeötlenek. Nézzünk most párat a múltból és a jelenből!

A szuszogó sleep LED

Emlékszem, amikor először láttam, teljesen elvarázsolt. A régebbi Maceken – illetve a még mindig aktuális 13″-es MacBook Prón – volt egy kis fehér fényű LED, ami elkezdett pulzálni, ha alvó módba került a gép. A pulzálás üteme persze koránt sem véletlenszerű: az emberi lélegzést imitálja, és külön kihívás volt úgy megalkotni, hogy ne vibráljon, hanem szépen fokozatosan halványodjon el, vagy erősödjön fel a fénye. A megoldást természetesen le is védette az Apple, a szabadalomban ezredmásodpercre pontosan megadják a ritmust, illetve leírják, hogy „pszichológiailag tetszetősebb” ez a kialakítás, mint a sima villogás. Sajnos az újabb modelleken búcsút inthettünk a szuszogó sleep LED-nek.

 

A fülelő ventilátor

Kép forrása: Apple
Kép forrása: Apple

Nem sűrűn ugyan, de előfordulhat, hogy felpörög a ventilátor a Macünkben. Ez persze belezavarhat a mikrofon működésébe, és főleg a – most már magyarul is működő – diktálás esetén lehet problémás. Az Apple-nél azonban erre is gondoltak: ha hangosan zúg a gépünkben a ventilátor, akkor a diktálás megkezdésekor automatikusan kicsit visszaveszi a fordulatszámot a rendszer, majd miután elmondtuk amit szerettünk volna, szükség esetén újra felpörgeti azt.

 

Valós időben követhetjük a Föld forgását a Térképek appban

Terminátor Apple Maps

Ha műholdas nézetben eléggé kinagyítunk az Apple Maps iOS- vagy Mac-alkalmazásban, megnézhetjük, hol van éppen éjszaka és nappal a bolygónkon. Ha elég türelmesek vagyunk, akkor a terminátor mozgását is megfigyelhetjük.

 

Az okos Caps Lock

Apple Wireless Keyboard Caps Lock

Ugye milyen idegesítő, amikor véletlenül lenyomjuk a Caps Lock billentyűt, és csak később vesszük észre (már ha nem vakon gépelünk), hogy egy ideje MINDENT NAGYBETŰVEL ÍRUNK? Egy ideje szerencsére erre Macen kisebb az esély: a Caps Lockot határozottabban kell megnyomni ahhoz, hogy bekapcsoljon. Próbáld csak ki: nagyon röviden üsd le, és nem fog bekapcsolni. Ha pedig szeretnél végleg megszabadulni tőle, akkor a Rendszerbeállításokban a Billentyűzet menüpontban a „Módosító billentyűk…” gombra kattintva teljesen kiiktathatod.

 

„Félárbocra eresztett” Apple-logó

Kép forrása: Boiled Beans
Kép forrása: Boiled Beans

A régi szép időkben a Safari címsorában még alapesetben is látszódtak a faviconok – a weboldalak ikonjai. Most már ugyan csak akkor láthatjuk őket, ha belekattintunk a címsorba, de érdemes ezt megtenni Steve Jobs halálának az évfordulóján az Apple weboldalán: ilyenkor szokásosan „félárbocra” eresztik az ikont, vagyis csak az almalogó alsó fele látszódik.

 

Mágnesek mindenütt

Kép forrása: PinoyMacLovers
Kép forrása: PinoyMacLovers

Régen még nem volt az iMacekben iSight kamera. Az Apple azonban külön árult egy FireWire-csatlakozós webkamerát. Ezt egy mágnessel tapaszthattuk például a monitor tetejére, de a fehér műanyag iMacek jobboldalán is volt egy mágnes: itt a régi fehér Apple Remote-ot tárolhattuk, mindenféle látható rögzítés nélkül. Manapság az iPadek Smart Coverjei és Smart Case-ei esetében érhető tetten a mágnesek használata, vagy az Apple Watch töltőjénél. Ezen kívül a hordozható Macek kijelzőjét is mágnesek rögzítik a gép aljához csukott állapotban, sőt, alvó módba is egy mágnes segítségével kapcsolja magát a hordozható Macünk, ha becsukjuk. Ezzel a funkcióval meg is viccelhetjük egy ismerősünket: ha a MacBook bal oldalán a jack csatlakó környékéhez érintünk egy mágnest, a gép elalszik.

 

Holdfogyatkozás a „Ne zavarjanak” mód bekapcsolásakor

Kapcsoltad már be a „Ne zavarjanak” módot az iPhone-odon? Biztos észrevetted, hogy egy kis hold ikon jelenik meg a kijelző jobb felső sarkában. Na de megnézted, hogy hogyan jelenik meg és tűnik el? Bizony, az Apple erre is figyelt, nem csak egyszerűen ott-terem az ikon, hanem egy apró animációt láthatunk ha jobban odafigyelünk.

 

Zseblámpa-kapcsoló és lakat a Vezérlőközpontban

Control Center ikonok

Ha már az iOS vezérlőközpontjában járunk, érdemes megfigyelni a zseblámpa és az álló nézet zárolásának az ikonját is. A zseblámpánál átvált az ikonon a picike kapcsoló, a lakat meg bezárul – ez utóbbit mondjuk biztos mindenki észrevette már.

 

Hangerő és fényerő-szabályozók

Kép forrása: Cult of Mac
Kép forrása: Cult of Mac

Továbbra is errefelé járunk. iOS 8 alatt, ha lendületből húzzuk a hangerő- vagy fényerő-szabályozót, akkor felengedés után egy picit még tovább csúszik a pöcök. És mi van, ha „nekicsapjuk” a minimum vagy maximum értéknek? Egy picit visszapattan, ahogyan a fizika azt megkívánja. Próbáld csak ki! (Egyébként ez sok helyen megfigyelhető az operációs rendszerben.) És mi volt a helyzet az iOS 6 esetében? Itt a Steve Jobs által imádott szkeumorfikus dizájnnak megfelelően a csúszkák pöckei kis fémgombokra hasonlítottak – a beépített giroszkópnak köszönhetően pedig a telefon helyzetétől függően „esett rájuk a fény.”

 

Egyujjas gépnyitás

Kép forrása: Apple
Kép forrása: Apple

Az Apple mindig is büszke volt arra az apróságra, hogy a zsanér egyedi kialakításának köszönhetően a laptopjaik fedelét egy ujjal nyithatjuk fel, anélkül, hogy a gép alja megbillenne. Oké, ez a MacBook Air-sorozatnál kicsit megdőlt, viszont az új Retina kijelzős MacBook tesztelésekor örömmel tapasztaltuk, hogy ismét figyeltek erre.

 

Ujjlenyomatok rendezése

Touch ID beállítás

Ha Touch ID-val rendelkező készülékünk van, összesen öt ujjlenyomatot állíthatunk be az azonosításhoz. De mi van akkor ha az egyiket törölni akarjuk, de nem tudjuk, hogy melyik melyik, mert nem neveztük el őket egyértelműen? Semmi gond, csak érintsük meg a Touch ID-szenzort az egyik hozzáadott ujjunkkal a Beállítások „Touch ID és jelkód” menüpontjában, a rendszer pedig megmutatja, melyik tárolt ujjlenyomat az.

 

Rugózó óramutató a Dashboardon

 

A Dashboard mára már kicsit a háttérbe szorult, és a widgetek megjelenését sem igazították az OS X Yosemite megjelenéséhez. Éppen ezért az óra is a jó öreg szkeumorfikus időket idézi. A másodpercmutató ennek megfelelően finoman rugózik minden egyes ugráskor – ugyanúgy, mint például egy falióra esetében.

 

Big Ben és London Eye az Apple Mapsben

 

Ha 3D-s nézetben nézzük meg London két nevezetességét az Apple térképein, akkor észrevehetünk két apróságot: a Westminster-palota toronyórája az aktuális londoni időt mutatja, a London Eye óriáskerék pedig szép lassan forog.

 

Persze a fentieken kívül számtalan további apróságot figyelhetünk meg, és nem csak a korábbi, de a legújabb termékekkel kapcsolatban is. Gondoljunk csak az Apple Watch dobozára, aminek az anyagát úgy választották meg, hogy a doboz teteje komótosan rácsúszik az aljára, vagy a számlapokra, ahol például volt olyan virág, amiről 24 ezer fotó készült, a medúzáknak pedig saját akváriumot építettek. Neked van kedvenc apróságod?

Az ötlet, és az apróságok egy része a Business Insidertől származik.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!