imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Aranyáron kelnek el az iPod Classic-ok


Nem ritka, hogy egy-egy Apple termék ára az egekbe szökik. Van, hogy azért mert hiánycikk, vagy azért mert nagyon ritka. Ez utóbbi lehet az ok az iPod Classic árának duplázódása mögött is.

Az első iPodot 2001. október 23-án mutatta be Steve Jobs, és ezzel az Apple egy új korszakba lépett. Nem sokkal később elindult az iTunes zeneáruház, és a cég bevételei és népszerűsége elindult a 2000-es években bekövetkező szárnyalás útján. Kapacitása 5 GB volt, az Apple úgy reklámozta, hogy „1000 dal a zsebedben”. Noha mai szemmel hatalmasnak tűnhet, akkor rendkívül kicsinek számított, mivel 1,8″-es merevlemezt használt a versenytársaknál megszokott 2,5″-es helyett. Eredeti ára 399 dollár volt, az inflációval számolva ma ez kb. bruttó 165 ezer Ft-ot jelentene.

Idén szeptember 9-én azonban az Apple megölte az iPod Classic vonalat, ezzel kihúzva a terméklistáról a legnagyobb kapacitású zenelejátszót.

Ez alig pár hónapja történt, mégis az Amazonon és az eBay-en már most elképesztően megugrott az eladásra kínált példányok ára. A 160 GB-os modellek jelenleg 500 dolláros áron futnak, ami közel a duplája az eredeti 260 dolláros árnak. A Guardian szerint szeptember óta több mint 3000 iPod Classic fogyott csak az eBay-en, és további 2000 darabot kínálnak eladásra. Az biztos, hogy igencsak jól járnak azok akiknek még a birtokukban van egy iPod Classic, hiszen az áruk egyre csak emelkedik.

Tim Cook még szeptemberben mondta:

Megszüntettük az iPod Classic gyártását, mert elfogytak a szükséges komponensek. Mivel az eladások folyamatosan csökkentek, nem érte volna meg egy új generációt terveznünk és gyártanunk.

Sokan akadtak, akik mérgesek voltak, hogy többé nem lesz iPod Classic az Apple kínálatában, de egyértelmű, hogy jól döntött az Apple. Az iPodok 2008-2009-ig voltak a csúcson, aztán az iPhone gyakorlatilag felzabálta az iPod piacot. 2013-ban már kevesebb iPod fogyott, mint 2006-ban, ami nem csoda, hiszen az iPhone eladások közben az egekbe emelkedtek.

Ipod_sales_per_quarter.svg

Az Apple Watch megjelenésével, várható, hogy lassan eltűnik az összes többi iPod modell is. Véleményünk szerint az iPod touch-ra már most sincs semmi szükség, az iPod nano sem fogy valami jól, az iPod Shuffle szerepét pedig átveheti az Apple Watch. (Persze csak majd ha tovább nő a belső tárhelye, és lesz hozzá egy Bluetooth füles is)

Mindenesetre, ha valakinek a birtokában van még egy iPod Classic, talán még érdemes vigyázni rá és megtartani pár évig, biztosan csak egyre többet fog érni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!