imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Arcátlanul lenyúlták az IPHONE márkanevet Kínában


Úgy néz ki, hogy rájár a rúd az Apple-re Kínában. Nem elég, hogy a kormány egyszerűen lelőtte az iTunes és iBooks Store-okat, de pert vesztettek a Xintong Tiandi cég ellen, ugyanis a kínai bíróságok szerint teljesen rendben van, hogy ők IPHONE márkájú bőr táskákat, tokokat és tárcákat gyártsanak.

Hozzászokhattunk ahhoz, hogy az Apple körül számtalan szabadalmi vita van. Néha ők perelnek be valakit, máskor őket perlik be. Akár egy keleti példázat az élet örök körforgásáról, úgy vándorolnak a szabadalmi perekből származó pénzek egyik zsebből a másikba. Amit leszednek a Samsungról, azt máskor kifizetik egy egyetemnek, kutatóintézetnek vagy szabadalmi trollnak. Valószínűleg az Apple is elfogadta már, hogy a konkurencia gátlástalanul másolja őket, pláne Kínában. Méghozzá egyre professzionálisabb szinten, ahogy ezt a HOCO szíják tesztjében láthattuk. Szinte hihetetlen, de az Apple már 2002-ben beadvánnyal folyamodott a kínai hatósgokhoz, hogy levédje az iPhone márkanevet, de ezt egészen 2013-ig (!) nem hagyták jóvá, amikor is végre bejegyzték a 9-es osztályba, elektronikai és tudomány kiegészítők kategóriába. Ezzel szemben, mit ad isten, a Xintong Tiandi 2010-ben nyújtotta be saját IPHONE szabadalmát, amit rendesen be is jegyeztek a 18-as osztályba, a bőr termékek kategóriába. Jó, mi?

iphone-tok-koppintas

Az Apple se volt rest, minden lehetséges fórumon megtámadta a kínai cég biztosan csak véletlen névválasztását, de úgy a szabadalmi hivatal, mint az alsóbb fokú bíróságok elutasították a keresetüket, hogy ők birtokolják az IPHONE márkanevet is. Most pedig a pekingi legfelsőbb népi bíróság is elutasította az Apple keresetét, így Xintong Tiandi kacagva gyárthatja tovább az IPHONE márkájú tokjait. Ősi kínai mondás szerint, ha egyszer már trollkodsz, akkor nem tudod túltolni a biciklit, de azért mindig próbáld meg. A bírósági döntésre reagálva a Xintong Tiandi kifejtette, hogy a verdikt jól tükrözi szabad piaci versenyt, továbbá minden eszközzel ki fogják aknázni az iphone márkában lévő lehetőséget, és szorosan együttműködnek az Apple-lel, hogy minden iphone felhasználónak kedvezzenek. Nem, nem írtam el az iPhone nevét, hanem direkt írták kis betűkkel, hogy nehogy felmerüljön a gyanúja annak hogy…elvégre lehet neked egy iPhone-od, amit egy IPHONE-ban tartasz.

iphone-tok-koppintas2

Az eset ismét csak jól példázza azt, hogy legyen bármekkora hatalmas a kínai piac, más játékszabályok érvényesülnek, mint a nyugati liberális demokráciákban. Carl Icahn is erre hivatkozva adta el összes, több milliárd dollár értékű Apple részvényét. Nem ez az első eset, hogy ilyen szabadalmi pert vesztett az Apple Kínában. 2012-ben 60 millió dollárt fizettek a kínai Proview Technology-nak, hogy levédjék az iPad márkanevet. Az Apple által (elvileg, vagy legalábbis Nyugaton) levédett nevek és kifejezések listáját itt tudjátok megtekinteni.

iphone-tok-koppintas3

Egy apró magánvélemény a végére: lehet, hogy bizonyos szabadalmak levédése már tényleg nevetséges és túlhajtott, azonban egy márkanév ellopása túlmegy minden határon. Hisz az összes munka arra fut ki, hogy a végén legyen egy név, és egy termék, ami megtestesíti azt. Más hátán felkapaszkodni a hegyre lehet, hogy „ötletes” meg „kreatív” megoldás, azonban semmiképp nem tisztességes, és nem fogja előrevinni azt a szektort, ahol érvényesülni akar. Csak egy példa: itthon évekkel ezelőtt egy híres és jó borászat (nevezzük B-nek) egész dizájnját ellopva kapaszkodott fel a semmiből egy másik borászat (nevezzük K-nak). Nem elég, hogy a nevük nagyon hasonlóan hangzik (zöngés-zöngétlen különbségek azért vannak), de szinte egy az egyben ellopták a betűtípusukat és címkézésüket. Nevezzetek régimódinak, de akkor se venném meg a borukat, ha egyébként jó, mert semmilyen erőfeszitést nem tettek arra, hogy letegyék a saját névjegyüket a szakma asztalára. Biztos remek tokokat és táskákat készít a Xintong Tiandi, és van az a mennyiségű jüan, amiből gerincbeültetésre is telik.

Utóirat: ha Galaxy Edge nevű tokokat gyártanának, akkor is ez lenne a véleményem.

Forrás: iMore

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!