imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Átalakulóban az Apple ökoszisztéma


Azok, akik régebb óta használnak Apple termékeket ökoszisztémába fűzve, talán észrevették már, hogy mintha az utóbbi időben átalakulóban lenne a koncepció. Áthelyeződtek a hangsúlyok, megváltozott a szisztéma központja. Merre haladunk? Vélemény.

Az Apple egyik legnagyobb versenyelőnye a konkurenciával szemben számomra határozottan a jól kiépített, átgondolt és átjárható ökoszisztéma. Amikor először megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ki kéne próbálnom az Apple termékeit, sokat agyaltam rajta, hogy melyik legyen az első termékem. Határozottan az volt a célom, hogy az ökoszisztéma központi elemével kezdjem, amelyhez utána – ha beválik az epölösdi – könnyen kapcsolni tudom majd a kiegészítő termékeket.

Akkoriban (3-4 évvel ezelőtt) alapos utánajárás után úgy láttam, hogy az ökoszisztéma központja csakis egy macOS-es (OS X) gép lehet. Ekkortájt ugyanis a Mac-eken kívül a számomra érdekes Apple-termékek listája kimerült az iPhone-ban és az iPadben. Az iPodnak már nem láttam értelmét, AppleWatch és társai meg még nem voltak. Úgy gondoltam, hogy ami kapocs lehet a jövendőbeli iPhone és iPad között, az mindenféleképpen macOS-t futtat. Így esett a választásom végül egy alap MacBook Airre.

Apple-termékek ökoszisztémája

Viszont ha most lennék hasonló cipőben, már nem biztos, hogy ugyanez lenne a döntés. És nem amiatt, hogy azóta alaposabb elmélyedtem az Apple világában, hanem mert véleményem szerint átalakult az ökoszisztéma rendszere. Új irányokba fordult az Apple, és bár ezek az utak már akkoriban is kirajzolódni látszódtak, az elmúlt pár évben váltak igazán hangsúlyossá.

Bővült ugyanis a termékpaletta. Megjelent az Apple Watch, befutott az AirPods, hamarosan érkezik a HomePod és az AirPower töltő, és ha igazak a sejtések, talán az AR szemüvegre sem kell már sokat várni. Sőt, a már meglévő termékek is úgy alakultak, hogy egyre inkább függetlenedtek a Mac-től. És ami összeköti ezeket az új termékeket többé már nem egy iMac vagy MacBook, hanem az iPhone. Nézzük kicsit alaposabban a jelenséget.

Apple Watch

A tendenciát szerintem egyértelműen az Apple Watch nyitotta meg. Amikor 2014 szeptemberében bemutatta az Apple az okosórát, még nem tudhattuk pontosan, milyen változások előképe lesz. Csak egy kétséges célcsoportú, kétséges felhasználhatóságú kiegészítőt láttunk benne. Az idő, és a következő generációk később persze igazolták a koncepció sikerét. De ami ennél is fontosabb, hogy az Apple Watch volt az első olyan kiemelt szerepet kapó Apple-termék, amihez elengedhetetlenné vált egy iPhone megléte. Nem egy Mac-é, az iPhone-é. És az itt a lényeg.

Érdekes módon egyébként, mintha az Apple Watch is szép fokozatosan elkezdene a függetlenedés útján járni: kapott GPS-t, a harmadik generációval pedig már saját LTE chipet is, Az viszont egyelőre továbbra sem változott, hogy iPhone kell hozzá. Talán majd a jövőben.

AirPods

Bár csak mellékes kiegészítőnek tűnik, ne felejtsük el, hogy mérhetetlenül sikeres termékről van szó, így igenis jelentős a vizsgálatunkban. Az AirPods ettől függetlenül kicsit kilóg a sorból. Egyáltalán nem iPhone specifikus, használhatjuk iPaddel, Mac-kel, sőt akár Androidos telefonnal is. Ettől függetlenül kétségtelen, hogy inkább az iPhone-hoz társítjuk fejben, minekután az AirPods egyik legfontosabb tulajdonsága a mobilitása. Kicsi, könnyű, kompakt, sokáig bírja az akkuja, mindenhova magaddal viheted és nem kell vezetékekkel bajlódnod. Ez az elgondolás pedig leginkább az iPhone koncepciójával rezonál az előbb felsoroltak közül.

Apple AirPods

AirPower

Igaz, még nem láthattuk élesben az Apple saját elképzelését a vezeték nélküli töltésről, mégis talán ez a termék foglalja legjobban össze azt, amiről beszélek. Egy olyan megoldás, amely még szorosabbra fűzi az új alapokon nyugvó ökoszisztéma egyes elemeit. Egy dokkról töltheted a központul szolgáló iPhone-t, és a hozzá társuló, az élményt kiegészítő Apple Watch-ot és AirPods-ot. A Macek ismét kiszorultak ebből a körből.

Az iPad átalakulás

Idáig csak az új termékekről beszéltünk, azonban az iPad esetében egy belső alakulás is megfigyelhető. Befutottak ugyanis az iPad Prók, amelyek már az Apple kommunikációja szerint is az asztali gépek kiváltását hivatottak szolgálni. És bizonyára nem lehet véletlen az sem, hogy az iOS 11 legnagyobb nyertesei az iPadek lettek, csupa olyan funkcióval, amelyek szintén a Macek kiváltását segítik.

Az iPadet pedig legtöbben úgy használják, hogy van mellé iPhone is. Ritkán találkoztam olyannak, akinek csak a táblagép volt birtokában, de az okostelefon nem. Az iPhone-ba napközben beírod a naptáreseményeket, az elintéznivalókat, végigolvasod a híreket a buszon stb., majd ha hazaért előveszed az iPadet és folytatod, amit a telefonod elkezdtél, csak egy fokkal kényelmesebben a nagyobb kijelző miatt. Az élmény lelke tehát továbbra is az iPhone, épp csak a Mac nem kell már hozzá.

A jövő termékei

Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy a fentebb felvázolt tendenciákból kikövetkeztessük a jövőt. Minden bizonnyal ez az út fog folytatódni az elkövetkezendő pár évben is. Az olyan várható termékek, mint például az AR szemüveg, biztosra vehető módon az iPhone—nal lesznek összefüggésben. A Macek pedig egyre jobban ki fognak szorulni, és inkább csak egy opcionális elemei lesznek az ökoszisztémának, semmit központi, ahogyan régebben voltak.

iPhone a központban

A jelenség miértjeit talán nem kell különösebben magyarázni. Egyszerűen átalakultak az emberek médiafogyasztási és technológiai igényei. Ezzel pedig természetesen az Apple-nek is lépést kell tartania, ha nem akar lemaradni. Elsősorban ennek köszönhető, hogy az iPhone, bemutatása után 10 évvel is töretlenül szárnyal. Nem mellesleg pedig minden másnál több pénzt hoz a cupertinói konyhára. Különösebben nem meglepő tehát, hogy ezt a terméket emelték az ökoszisztéma központjába.

Ezzel párhuzamosan viszont sajnos a Macek valamivel kevesebb figyelmet kapnak. A tavalyi MacBook Pro frissítésen kívül nem igazán történt semmi izgalmas a vonalon. Persze vannak beígérve moduláris Mac Prók, meg iMac Prók, de ezek egyrészt nem az átlagos felhasználókat célozzák, másrészt még nem jelentek meg. Közben pedig az olyan termékek, mint például a Mac mini, amelyek igazás sikeresek lehetnének, nem frissülnek évek óta. De hát mindennek megvan az ára.

Ettől függetlenül, amikor az Apple most szeptemberben úgy mutatta be az iPhone X-et, mint az iPhone következő 10 évének alapja, gondolatban tegyük hozzá nyugodtan, hogy nem csak az iPhone, hanem az ökoszisztéma következő 10 évét is meg fogja határozni majd…

Ha szeretnél mindig részese lenni a következő lépésnek, tudj meg többet az iPhone Green Programról, amelynek keretein belül minden évben a legújabb iPhone-ra válthatsz kedvező feltételek mellett.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!