imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Átfogó autózási élményt tervez az Apple


Friss elemzés érkezett egyenesen a Wall Streetről. Az UBS elemző csapata úgy véli, egyértelműen a közlekedésről fog szólni az Apple jövője, még ha túl nagy falatnak is tűnik a saját autó kifejlesztése. Ugyanakkor a piaci elemzők szerint az Apple “Project Titan” név alatt futó munkája nem csupán egy önvezető szoftverről szól, hanem egy átfogó autózási élményről is.

Az Apple specialista Horace Dediu elmondása szerint nagy a valószínűsége annak, hogy az Apple-nek a közlekedésben rejlik a jövője. Óriási potenciált lát az önvezető autókban és azok hardveres és szoftveres fejlesztéseiben. Az elképzelés egyáltalán nem alaptalan, 2008 óta ez a téma újra és újra előkerül az Apple háza táján. Annak idején még Steve Jobs és az iPod-fater, Tony Fadell indította el a gondolatot.

Arról lelkiekben már lemondtunk, hogy az Apple saját autót készítsen. A realitás talaján maradva, ugyan rengeteg készpénz tartaléka van a cupertinói vállalatnak, de újoncként piacra lépni még nekik is nagy falat lenne. Bobs Mansfield, a cég technológiákért felelős alelnöke korábbi szavaiból kiderült, hogy az Apple nem kíván a Tesla közvetlen konkurenciája lenni. A Project Titan sokkal inkább egy platfom. Azaz egy “átfogó élmény”, Dediu értelmezésével élve.

A Project Titan valószínűleg egy közlekedési platform lesz. Nem autó, inkább egy mindent átívelő élmény.

Ez a fajta üzletpolitika nem illik bele annyira az Apple világába, ami “az egész kütyüt magunk építjük” filozófiát követi. Vagy mégis? El tudunk képzelni egy olyan autót, amit alapjaiban nem az Apple épít, mégis az ő irányelveit követi? Ha a HomeKitre gondolunk az pont ilyen: egy okos otthon vezérlésére kitalált platform, az abból vezérelhető eszközök pedig külsős gyártóktól származnak. Ennek ellenére az UBS szerint egyes autógyártó fejlesztéseibe bekapcsolódhat majd az Apple, tekintve a hardvert és a dizájnt is.

Jony Ive és Marc Newson mindketten érdekeltek az autók világában. A ékszer- és formatervező, szobrász Newson 2014-ben érkezett az Apple-höz, hogy Jony Ive dizájncsapatában teljesítsen szolgálatot. Könnyen lehet, hogy nem véletlen került a céghez, talán azóta is valamelyik autó karosszériáját reszelgeti az Infinite Loop egyik rejtett zugában. Ezen elképzelések alapján akár részben vásárolhatunk is majd Apple-autót, még ha nem is kapunk rá alma logót.

Korábban az Apple az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatalnak küldött leveléből az derült ki, hogy a cég egy olyan autonóm mesterséges intelligencián dolgozik, amely később a termékeikben, illetve az utakon is visszaköszönhet. Így is lett, a cég nemrégiben engedélyt kapott éles tesztekre a kaliforniai utakon, amit a Bloomberghez eljuttatott fotók támasztanak alá. Habár ezeken még nem látszik semmi az említett dizájnerek munkájából, mivel közismert Lexusokon történt a teszt.

Nem lenne nagy kunszt az iPadek és az okos hangszórók élményét átültetni egy termékbe, amivel kontrollálhatjuk és üzemeltethetjük az autóinkat, és ami az iOS-hez hasonló felhasználói felületet biztosít a kommunikációhoz.

Dediu szerint az Apple mostanra megfelelő tapasztalattal rendelkezik a központi szenzorok területén, illetve a vezetési és tájékozódási technológiákban. Minden más pedig már adott, ahhoz hogy az autók világában is visszaköszönjön az Apple-ös szisztéma és a felhasználóbarát környezet. Ki tudja, talán a CarPlay-t hamarosan a CarKit váltja majd?

Forrás: Business Insider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!