imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Átlépte az 1 000 milliárd dolláros álomhatárt az Apple


Összejött, amit már tavaly megjósoltak: az Apple lett az első 1 billió dolláros piaci kapitalizációval rendelkező amerikai vállalat.

1 000 000 000 000 dollár. Ennyit ér most az Apple összes részvénye együttvéve a tőzsdén, azaz ennyi a vállalat piaci kapitalizációja. Csak, hogy kontextusba helyezzük az emberi ésszel felfoghatatlan nagyságú számot, Magyarország GDP-je 2016-ban 124,3 milliárd dollár volt. Ez majdnem pontosan nyolcada annak az egybilliónak, amit az Apple most elért…

Persze technikailag semmi jelentősége nincs az egésznek, az Apple pontosan ugyanannyira meghatározó vállalat, mint 2 héttel, 2 hónappal, vagy 2 évvel ezelőtt, amikor még nem lépte át az 1 000 milliárdot. Ettől függetlenül azért mégiscsak egy jelentős lélektani határról beszélünk.

Szokás úgy mondani, hogy ezzel az Apple lett az első 1 billió dolláros vállalat, azonban szigorúan nézve ez nem igaz. A kínai székhelyű, olajban és földgázban utazó PetroChina vállalat már 2007-ben, röviddel sikeres tőzsdei bemutatkozásuk után megütötte a lécet. Csak aztán jött a 2008-as gazdasági világválság és pillanatok alatt a történelem egyik legnagyobb mélyrepülését sikerült végrehajtaniuk. 2008 végére piaci értéküknek már csak a negyedét érték.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az Apple-t nem fenyegeti ilyen veszély, ám az könnyen előfordulhat, hogy hamarosan újra a határ alá süllyed az értékük, hiszen a részvényárfolyamok hajlamosak az ingadozásra. A pezsgőbontáskor, azaz közép-európai idő szerint délután 4 óra 48 perckor 207,05 dollár volt az AAPL árfolyama. A cikk írásának pillanatában épp 207,39 dollárnál járt, szóval egyelőre még áll a rekord.

Minden idők legsikeresebb Q3-as jelentése után mondjuk elég esélyes, hogy most már egy darabig 1 000 milliárd fölött marad a kapitalizáció. Az viszont koránt sem ilyen biztos, hogy sokáig büszkélkedhetnek az egyetlen billió dolláros vállalat címével, hiszen az Amazon is erősen súrolja a lécet, amit nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan át is lépnek.

Ettől függetlenül kétségtelen, hogy nagyon szép pénzügyi eredményt tudhat maga mögött az Apple, van miért ünnepelniük.

Forrás: The Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!