imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Átnevezhetik az OS X-et


Alig egy hete ünnepelte a 15. születésnapját az Apple új generációs operációs rendszere, az OS X – mi is megemlékeztünk róla egy cikkben az elődeivel együtt. Az OS X neve ez alatt a 15 év alatt nem sokat változott (2012-ben dobták a nevéből a Mac szót), de úgy tűnik, ez a közeljövőben máshogy lehet.

Az Apple operációs rendszereinek elnevezése sokat változott az idők során, majd ahogy jöttek az újabb és újabb eszközök, az elnevezések ismét közeledtek egymáshoz. Az iPhone esetében legelőször például OS X néven utaltak a telefonon futó rendszerre (hiszen annak egy módosított változata), aztán jött az iPhone OS, végül pedig egyszerűen csak iOS lett belőle. iOS fut az iPod touchon és az iPadeken is. Az Apple Watch bejelentésével megérkezett a watchOS, az új, negyedik generációs Apple TV-vel pedig a tvOS.

Most tehát van iOS, watchOS, tvOS, és a sorból kilógó OS X. Ez utóbbi azonban elképzelhető, hogy a következő verzióval megváltozhat. A brazil MacMagazine írta meg, hogy az OS X legfrissebb, 10.11.4-es verziójában találtak egy érdekes elnevezésű fájlt. A fájlt a zseniális nevű fejlesztő, Guilherme Rambo szúrta ki. Az elnevezése: FUFlightViewController_macOS.nib. Vagyis ebből akár arra is következtethetünk, hogy a soron következő, idén várható 10.12-es verziótól kezdve macOS lesz a neve az Apple asztali operációs rendszerének.

A szóban forgó fájl. | Kép forrása: 9to5Mac.
A szóban forgó fájl. | Kép forrása: 9to5Mac.

Az új név logikus lenne, tekintve a többi rendszer nevét, persze furcsa módon egy kicsit vissza is utalna a két évtizeddel ezelőtti időkre, hiszen az egyszerű System név után és OS X előtt az Apple Mac OS-nek hívta a szoftvert. A névváltoztatást azért is léphetik meg most, mert idén fogja elérni az iOS a 10. verziót, vagyis lenne iOS 10 és OS X (amit ugyebár szintén tíznek vagy tennek ejtünk), ami kicsit zavaró lehet. Valamint a sorminta is sokkal szebb így: macOS, iOS, watchOS, tvOS.

Egyetlen fájlból természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de John Gruber is úgy véli, hogy az Apple meglépi a névváltást. Eszébe jutott, hogy Phil Schiller utalt valami hasonlóra, amikor a tavalyi WWDC után beszélgetett vele. Gruber azon felvetésére, hogy milyen hülyén néz ki a watchOS név így, kis w-vel Schiller nevetve ezt válaszolta:

Szerintem jól működik. Nekem tetszik, különleges, egyedi. Idővel látni fogod. Adj egy kis időt, sok vicces nevekkel kapcsolatos dolgon vagyunk túl. Ez egyszerű. Volt sok érdekes elnevezésünk az évek során – volt ami nagyon érzelmes volt, volt ami nagyon egyszerű –, de a legtöbbször, amint a végére érünk a dolgoknak, és visszatekintesz az elmúlt évekre, rájössz, hogy »tényleg, igazatok van, így együtt már van értelme«. Szóval szerintem jól döntöttük.

Forrás: 9to5Mac, Daring Fireball.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!