imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Átverhetetlené válhat a Face ID


Eddig is nagyon biztonságos volt, de ha megvalósítják a szabadalomban leírt technológiát, akkor még az a kevés kiskapu is bezárul, amit eddig volt.

Az Apple határozottan kijelentette, hogy a Face ID nagyságrendekkel biztonságosabb, mint a Touch ID volt. Tekintve, hogy – szemben a konkurencia egyes megoldásaival – sem fényképpel, sem videóval, sem egyéb könnyen hozzáférhet módszerrel nem lehetett átverni, ezt el is hihetjük nekik.

Mégis adott két kiskapu, amin keresztül meg lehet kerülni a védelmet. Az egyik, amire az Apple is felhívta a figyelmet, az ikertestvérek kérdésköre. Az egypetéjű ikrek sok esetben annyira hasonlítanak egymáshoz, hogy az még a Face ID-t is megzavarhatja. Noha tudtommal az alapfelállás az, hogy az ikertestvérek nagyon közel állnak egymáshoz, ha mégsem ez lenne a helyzet, érdemes inkább jelkódot használni inkább.

Ennél egy fokkal reálisabb veszélyforrást jelentett, hogy ázsiai biztonsági szakértőknek sikerült olyan maszkot összerakniuk, ami különösebb gond nélkül átment a Face ID-n. Mivel ehhez többek közt nagy precizitású szkenner, megfelelő „nyomtató“ berendezés, komoly szaktudás, több órányi munka, valamint művészeti képesség a hiperrealisztikus festészetben is szükségeltetik, finoman szólva sem fenyegeti a hétköznapi emberek biztonságát.

Mindenesetre, ha valaki dollármilliárdos, cégóriás vezérigazgató vagy amerikai elnök jobb, ha figyelembe veszi ezt az eshetőséget. Már csak azért is, mert a maszk egy másik, továbbfejlesztett verziója még a „Figyelem szükséges a Face ID-hoz“ funkciót is képes kijátszani. Ugyebár ez szolgálná azt a célt, hogy maszkokkal és egyéb statikus hamisítványokkal ne lehessen kicselezni a rendszert.

Most úgy tűnik, hogy az Apple talált megoldást ez utóbbi problémára is, így tényleg csak a gonosz ikertestvér marad az egyetlen veszélyforrás, amitől tartani lehet a Face ID-vel kapcsolatban. Mindezt az Apple egyik szabadalmából tudjuk, ami nem rég került nyilvánosságra, és ami a fentebb látható maszkos videó után adtak be, tehát egész biztosan foglalkoztak az üggyel Cupertinóban.

Noha a leírás kicsit nehéz olvasmány, de ha jól értettem akkor több módszert is kitaláltak, amelyek abban közösek, hogy mind úgynevezett álvéletlen (pseudo-random) mintázatokat használnának a fokozott védelem érdekében. Az álvéletlen egy szakszó és az olyan eseményeket jelenti, amik ugyan véletlennek tűnnek, de nem azok. Technikailag ugyanis minden, a számítógép által generált „véletlen“ kiszámítható, azon egyszerű következtetésből kiindulva, hogy az adott generáló számítógép kiszámolta. Így ezeket jobb híján álvéletlennek szokás nevezni.

A leírt szabadalom tehát ilyen, álvéletlen mintázatokkal operálna a Face ID-s azonosítás során, amiknek ugyebár az lenne a lényege, hogy reálisan nem kiszámíthatók, így nem is lehet arra specifikusan elkészíteni a maszkot. Például a rendszer az adott azonosításkor meghatározna pár véletlenszerűen kiválasztott infrapontot (a rendelkezésre álló több tízezerből), amiknek a mozgását követné. Mivel a kiválasztás random történt, lehetetlenné válna pont azoknak a pontoknak a mozgását lemodellezni, amiket figyelembe vesz a rendszer.

Természetesen, ahogy minden szabadalomnál, úgy ennél sem lehetünk biztosak benne, hogy az Apple végül meg is valósítja a dolgot.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!