imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Augusztusban debütálhatnak az IKEA HomeKit kompatibilis okos rolói


Ha végre tényleg megvalósul és nálunk is kapható lesz, akkor az okosotthonok egyik elengedhetetlen kellékévé válhat. Ami nem biztos, ugyanis február óta a polcokon kéne legyen…

Az okosotthonok szerelmesei valószínűleg már örömmel konstatálták, hogy az IKEA skandináv bútorait és a technológiát ötvözve elindult a környezettudatosság útján az elmúlt időszakban. Volt itt minden mi szem-szájnak ingere: intelligens világítás készlet, külön megvásárolható vezeték nélküli LED izzók, panelek és ajtók saját alkalmazással, Qi-minősítésű vezeték nélküli töltő, íróasztallámpa beépített vezeték nélküli töltővel. Egytől egyig elérhető áron.

Ez ugyebár mind szép és jó, de azért érdemes megjegyezni, hogy az IKEA okostermékei közül nem mindegyik jut el Magyarországra, sőt, némelyik még az Egyesült Államokba sem. Ilyen lehet például a Svédországban augusztusban mostmár tényleg debütáló HomeKit kompatibilis okos redőny is.

A KADRILJ és FYRTUR terméknévre hallgató okos sötétítők ugyanis az első bejelentés szerint már idén februárban landoltak volna az IKEA polcain, de alapszoftverbeli hibákra hivatkozva a cég elnapolta a megjelenést. Ezzel kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozták:

Az IKEA egyik legfőbb erénye, hogy mindig a lehető legjobb termékek előállítására törekszik. A szóbanforgó okos redőnyök megjelenését pedig pontosan azért napoltuk el, hogy a funkcionalitást a maximumra emeljük és naprakész szoftvert biztosítsunk a vevőknek.

Nos, mint tudjuk ez azért nem minden termékükről mondható el, ráadásul az is bőven levesz az értékéből, hogy nagy valószínűséggel hazánkba idén nem kerülnek a rolók a polcokra (ha egyáltalán forgalomba kerül). Az Egyesült Államokba jelenleg idén októberre ígérik, és csak a FYRTUR modellt.

Hogy miről is van egyébként szó? A KADRILJ és a FYRTUR specifikációi közé tartozik a vezeték nélküli irányítás, a hozzá tartozó távirányítóval és újratölthető elemekkel. Továbbá a rolók kompatibilisek a TRÅDFRI intelligens világítás készlet alkalmazásával, ami olyan funkciókkal szolgál, mint az egyszerű párosítás és a rolók lehúzásának időzítése.

A legnagyobb újítás pedig talán a digitális asszisztensek használata, hiszen Siri, Alexa és Google Assistant parancsokkal is lehet majd irányítani a rolókat. Természetesen különbség is van a két termék között: míg a FYRTUR modell használatával teljesen sötétségbe boríthatjuk a lakást, a KARDILJ modell jobban átereszti a fényt.

Annyi biztos, hogy a tényleges megjelenés és jól vizsgázó működés esetén igazi sikertermék lehetne: a 100 dollárra ígért nettó ár körüli összegre kevés HomeKit rajongó nem csapna le, ennél a piacon nemigen találni jobb ajánlatot.

Forrás: 9to5Mac, The Verge, IKEA

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!