imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Autós tesztpálya után érdeklődik az Apple


Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a mostanában népszerű találgatásokat, miszerint az Apple valamiféle autó építését tervezi, esetleg már hozzá is kezdett. Egymástól független források több különböző részletet is tudni véltek korábban ezzel kapcsolatban, a Guardian pedig most konkrét dokumentumokhoz is hozzájutott.

A cikket hangzatos felütéssel kezdik, miszerint „az Apple önvezető autót épít, és biztonságos helyet keres a San Francisco-öbölben a tesztelésére.” Tény és való, hogy egy közérdekű adatigényléssel sikerült kideríteniük, hogy az Apple érdeklődött a GoMentum Station nevű, korábban tengerészeti bázisként használt, jelenleg önvezető és hagyományos autók tesztelésére használt terület kibérlése iránt. A dokumentumokból kiderül, hogy Frank Fearon, az Apple egyik mérnöke az alábbiakat írta a terület tulajdonosának, a Contra Costa Közlekedési Hatóságnak:

Szeretnénk érdeklődni, hogy mikor szabad a helyszín, valamint hogy hogyan szükséges egyeztetnünk más felekkel, akik esetleg használnák.

A GoMentum Station egy részlete. | Kép forrása: GoMentum Station.
A GoMentum Station egy részlete. | Kép forrása: GoMentum Station.

Az Apple természetesen nem kívánta kommentálni a Guardian értesüléseit. A GoMentum Stationt egyébként több más autógyártó is előszeretettel használja tesztelésre, hiszen teljesen életszerű körülményeket biztosít számukra: vannak itt autópálya-szakaszok, felüljárók, vasúti átjárók, városi utcácskák, összesen nagyjából 30 kilométer hosszúságban. Az Apple valószínűleg azt is díjazza, hogy a területet a hadsereg őrzi, ami meglehetősen biztonságossá teszi.

Ez az egész persze nagyon érdekes, hiszen ha teszthelyszín után kutakodnak, az azt jelenti, hogy a fejlesztés nagyon előrehaladott állapotban lehet – ha valóban autóról van szó, nem a másik projektről, amiről a napokban kezdtek el cikkezni, miszerint az Apple inkább az autók „kezelőfelületét” reformálná meg, valamiféle HUD-rendszerrel.

Kép forrása: GoMentum Station
Kép forrása: GoMentum Station

Az Apple-lel egyébként a GoMentum Station önvezető autókért felelős vezetője, Jack Hall levelezett, aki az „idegenvezetés” elhalasztását kérte, de hozzátette:

Továbbra is szeretnénk találkozni, hogy minden gördülékenyen haladjon, és hogy találhassunk egy megfelelő tesztelési menetrendet.

Fearon további adatokat is kért a helyszínről:

Szeretnénk látni egy bemutatót a teszthelyszínről, alaprajzzal, fotókkal, és leírásokkal arról, hogy a különböző területeket hogyan lehet használni.

Gyakorlatilag bármilyen életszerű helyzet tesztelhető a GoMentum Stationön. | Kép forrása: GoMentum Station
Gyakorlatilag bármilyen életszerű helyzet tesztelhető a GoMentum Stationön. | Kép forrása: GoMentum Station

Azt tudjuk, hogy a Google, a Tesla, a Volkswagen, és a Mercedes-Benz kísérletezik hasonló technológiákkal, hiszen ezeket engedélyeztetni kell a közlekedési hatóságokkal, ha közúton akarják tesztelni őket. Az Apple-től egyelőre ilyen kérelem nem érkezett a kaliforniai szervekhez, ami persze nem meglepő, ha a cég titkolózására gondolunk. A Contra Costa Közlekedési Hatóság igazgatója, Randy Iwasaki is megerősítette, hogy beszéltek az Apple-lel, de természetesen semmiféle konkrétumot nem mondhatott:

Titoktartási megállapodást kellett aláírnunk az Apple-lel. Semmit nem mondhatunk azon kívül, hogy megkerestek minket, és érdeklődtek a helyszínnel kapcsolatban.

Kép forrása: GoMentum Station
Kép forrása: GoMentum Station

A dokumentumokból az is kiderül, hogy az Apple-től a Különleges Projektek részlegről leveleztek a teszthelyszínnel, egy, a cupertinói campustól néhány mérföldnyire található irodából, Sunnyvale-ből. Ez a helyszín egyébként egybevág a korábbi feltételezésekkel, miszerint itt tevékenykedik az Apple autós csapata.

Az tehát biztosnak látszik, hogy valóban valamiféle autós projekten dolgozik az Apple, ennek mibenlétére azonban továbbra sem derült fény. Lehet, hogy a CarPlay-t fejlesztenék tovább teljes körű „autós operációs rendszerré”, lehet hogy valóban (elektromos) autóval szemeznek, ami akár önvezető is lehetne. Ha így is van, erre még legalább 4-5 évet kell várnunk, ha nem kaszálják el a projektet, ami az Apple-nél egyáltalán nem megy ritkaságszámba.

Korábbi hírek a témában:

Hogyan szipkázza el a Tesla az Apple dolgozóit?
Önvezető elektromos autón dolgozik az Apple?
Lerántjuk a leplet az Apple titokzatos autójáról
Mercedes-elnök: Az Apple nem gyárthat autót
A Tesla sok szeretettel várja az Apple-t
3D-térképhez gyűjtenek adatokat a titokzatos Apple-autók?
Ezeket a helyeket fogja feltérképezni az Apple autója
Az Apple felvette a Chrysler egyik korábbi alelnökét
BMW i3 alapokra épül majd az Apple autója?

Forrás: The Guardian. Borítókép: Ildar Sagdejev / Wikimedia Commons.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!