imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az 5 legnagyobb bejelentés a WWDC-ről


Sok újdonságot mutatott be az Apple hétfő este, köztük az iOS 11-et, az iMac Prót és a HomePodot. Lássuk a legnagyobb újdonságokat!

Megmondom őszintén, az idei WWDC Keynote nagyon meglepett. Nem gondoltam, hogy az a sok-sok hír, amiről előzetesen hallani lehetett, az gyakorlatilag mind bejön. A csapat egy kicsit megosztott az újdonságokkal kapcsolatban: körülbelül fele-fele arányban nyűgözött le, vagy épp nem győzött meg minket az, amit hétfő este láttunk.

Bemutatkozott a HomePod, az Apple otthoni okos hangszórója

Az idei év egyik legnagyobb slágerének számító otthoni okos hangszórók vagy inkább személyi asszisztensek (egyelőre még nem teljesen tiszta, melyik a legjobb szó rá) beköszöntöttek az Apple-nél is. A HomePod mind kinézetben, mind pedig funkcióiban leginkább az Amazon Echo-hoz és a Google Home-hoz hasonlítható. Az eszköz végül tényleg henger alakú lett, bár nem annyira hasonlít a Mac Próhoz, mint amit előzetesen lehetett hallani.

Az Apple szerint a HomePod egy zenetudós, személyi asszisztens és központi vezérlő egy eszközben, amit a legpraktikusabban Siri hangvezérlésével használhatunk. Az eszköz képes lesz kiismerni a felhasználó zenei ízlését és ajánlásokat tenni az Apple Musicon keresztül; ezen felül még HomeKit támogatást is kapott. A HomePod számokban 7 hangszórót és 6 mikrofont jelent, a rendszer vezérléséért pedig egy A8 chip felel majd. A HomePod képes lesz felismerni, hova helyeztük el a lakásban (fal mellé, sarokba, középre, stb.), és annak függvényében alakítja majd ki a hangszórók balanszát.

A cucc év végén fog megjelenni Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és az USA-ban és 350 dollár lesz az ára. Magyar árakról és megjelenésről egyelőre nincs még hír.

Pro hardver dömping az Apple-től

Frissítették a MacBookot és a MacBook Prókat az Intel Kaby Lake processzorokkal. Emellett iMacek is érkeztek, a 21,5”-os 4K-s modell is dedikált AMD GPU-t kapott. Ezután jött az iMac Pro, sötét árnyalatban, akár 18 magos Intel Xeon processzorral, maximum 128 GB DDR4 RAM-mal (utólag nem bővíthető) és 4 TB-os SSD-vel, ami őrületesen gyors – kapaszkodj – 3 GB/s adatsebességre képes. Miközben ezeket a sorokat írom, a könnyem is kicsordul az örömtől, már töröm is fel a malacperselyt. Ami valószínűleg nem lesz elég, mert 5000 dollárról fog indulni, ez itthon bruttó 2 millió forintnak fog megfelelni.

Nincs még vége, olyan iPad Pro frissítés jött, hogy már most tudjuk: idén minden félretett pénzünk az Apple-höz fog vándorolni. Két új modell van: kinyírták a 9,7”-ost, lett helyette vékonyító kávás 10,5”-os, és maradt a megszokott 12,9”-os modell. A teljesítménnyel itt sem spóroltak, bemutatták az A10X processzort, ami 6 magos, és ehhez társul majd egy 12 magos grafikus gyorsító. Újdonság még a kamera, ami megegyezik az iPhone 7 kamerájával. Teljesen új kijelző került az új iPad Prókba, 120 hertzes képfrissítéssel. 3 tárhelymérettel lehet majd megvásárolni: 64, 128 és 512 GB-tal. A legolcsóbb modell 245 900 forint lesz, míg a legdrágább 459 700 forint.

iOS 11: tovább fejlesztett Siri, autós üzemmód és új iMessage funkciók

Siri, az Apple személyi asszisztense tanulópályára állt. A cég sokat beszélt a mesterséges intelligenciáról és a gépi tanulásról, amit a rendszer egyes egységei már alkalmazni is fognak. Fejlesztettek Siri beszédjén, most már akár írni is tudunk neki és fordítani is tud majd. Az autós üzemmód időnként elő-előjött, mint lehetséges új funkció, dark mód helyett most ezzel kell beérnünk. Ugyan az új intelligens invertálással egy lépéssel előrébb vagyunk a dark mód felé, ami gyakorlatilag minden színt az ellenkezőjére fordít át kivéve a képeket és videókat.

Amink viszont van, az a “Do not disturb while driving” funkció, ami azt teszi lehetővé, hogy a CarPlay kompatibilis, Bluetooth kapcsolatra képes autó felismeri az iPhone-unkat és – ha előzetes beállítjuk ezt a funkciót, akkor – egyből autó üzemmódba kapcsol a telefon, mikor beszállunk. Az iMessage is új funkciókkal bővült, integrálódott az Apple Pay, amivel egymás között küldhetünk majd például pénzt, bár ez egyelőre minket sajnos nem fog érinteni.

Történt egy kis fejlesztés a kamerán is, elméletileg gyengébb fények mellett jobb képeket készíthetünk majd, bár ember legyen a talpán, aki ezt bizonyítani vagy cáfolni tudja. Szerkeszthetőek lesznek az élő fotók és bekerült két új 3D Touch funkció is egyéb apróságokkal. Ja, és átszabták az App Store-t.

iOS 11: dock, multitasking, fájlkezelés és drag & drop

Az Apple Macesítette az iPad Prót: az iOS 11-ben sok olyan újdonságot pakoltak, amikkel a felhasználók 80-90%-a kiválthatja majd a MacBook Air-jét egy iPad Próval. Kaptunk egy csinos kis Dockot a kijelző aljára, a multitasking brutál kézenfekvő lett, drag & droppal pedig egyszerűen tudunk majd linkeket és képeket bedobálni egyik e-mailből a másikba vagy a levelezésünkből; dokumentumainkból kiemelhetünk egy képet és a Fájlkezelő segítségével a megfelelő mappába helyezhetjük, és fordítva.

A fájlkezelés egyébként nem csak az iPad Pro kiváltsága lesz: az iPhone is megkapja a funkciót, sőt, mint utólag kiderült, a drag & drop is működni fog. A Fájlkezelő legjobb tulajdonsága az, hogy minden felhőszolgáltatásunkat egy helyen kezelhetjük majd a telefonon lévő dokumentumokkal, így könnyedén tudunk majd váltogatni például az iCloud Drive és a Google Drive között. Aki Androidon használt hasonlót, annak nagyon jó szolgálatot fog tenni, én egyelőre még nem tudom, miben lesz ez hasznos a telefonom, de ez úgyis a használat során fog kiderülni.

Kiterjesztett valóság és mesterséges intelligencia

Bár ez a két dolog úgy tűnik, egyelőre nem nyűgözi le a nagyközönséget, engem megvett az Apple kilóra. Reményeik szerint az iOS lesz a világ legnagyobb AR-platformja. Ehhez kiadták az ARKitet, amivel egy fejleszthető platformot kreáltak. A demózás során jól nézett ki és pontos volt a mozgáskövetés, a térben szépen szépen elhelyezte az app az objektumokat.

A mesterséges intelligencia is feltűnt már itt-ott a Keynote során, a kamera alkalmazás bizonyos szimbólumokat és feliratokat, mint például a QR-kódokat és a vonalkódokat, automatikusan képes lesz felismerni. A fényképek készítése során bizonyos információkat meg fog jegyezni a telefon, ez biztosítja a folyamatos tanulást. Apró lépéseket tettek meg abba az irányba, amerre szeretnénk, hogy tartson majd az egész okostelefon őrület.

A napokban felgyülemlett összes hírt és újdonságot a WWDC dossziéban találjátok meg.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!